Jetlag overwinnen: dit is hoe goed melatonineproducten echt helpen


Slaapproblemen
januari 25, 2023

Wie veel reist, heeft vaak moeite om in slaap te vallen. Elke remedie die minstens een paar uur rust belooft, is welkom. Hoe zit het met kunstmatige melatonine? Kunnen melatonineproducten helpen als je een jetlag wilt overwinnen?

Jetlag overwinnen: Vermoeide man ligt op een hotelbed.
Kun je jetlag overwinnen met melatonineproducten? Beeld: iStock/bernardbodo

Als je veel reist, ken je het gevoel slapeloos in bed te liggen door een jetlag. Vooral, wie in richting het oosten, worstelt vaak met een verschoven circadiaans ritme. Waar komt het fenomeen vandaan en wat kun je doen als je een jetlag wilt overwinnen?

Ons circadiane ritme is de schuld van de slaapstoornissen, omdat het ons slaap-waakgedrag bepaalt. Botst het circadiane ritme met de omringende lichtomstandigheden – dus het is dag, terwijl het nacht hoort te zijn of andersom – ons lichaam raakt in de war. Dit is precies wat er gebeurt als je naar andere tijdzones reist. Hoe een jetlag te overwinnen?

Jetlag overwinnen: Helpen melatonine supplementen?

Waarschijnlijk de belangrijkste spelers van ons circadiane ritme zijn de hormonen melatonine en cortisol. Melatonine is ons slaaphormoon en maakt ons moe, cortisol is ons stresshormoon en maakt ons wakker. Als je slapeloos bent door een jetlag, raken deze twee hormonen in de war.. En als je een jetlag wilt overwinnen, moet je ze weer in harmonie brengen.

Dan is het logisch als we kunstmatige melatonine nemen om het slaapproces te beheersen en slaapstoornissen te voorkomen, toch? Helaas niet helemaal, want over-the-counter melatonine supplementen zijn te lage doses om effect te hebben. Althans, dat zeggen alle studies op dit moment.

Wat de expert zegt

Slaapexpert en psycholoog dr. Hans Günter Weeß is ook van mening: “Als dat zo is, dan helpt melatonine op recept alleen bij milde slaapstoornissen. Maar als we ons realiseren dat deze vrij verkrijgbare producten – er is een echte hype over capsules, oplossingen, sprays en kauwgom – een veel kleinere hoeveelheid melatonine bevatten, dan moet men zich afvragen hoe deze lage dosering een effect zou moeten hebben. Het effect gaat niet verder dan placebo.”

Maar er is goed nieuws over hoe je een jetlag kunt overwinnen. Op zijn minst kan melatonine op recept u helpen. “De enige situatie waarin we melatonine aanbevelen is, wanneer volwassenen meer dan vijf tijdzones in oostelijke richting vliegen. Je moet dus eerder naar bed. Hier kan melatonine de aanpassing aan de nieuwe tijdzone positief beïnvloeden. Maar belangrijk: de melatonine moet direct aan de rand van het bed worden ingenomen”, zegt Weeß.

Je kunt meer lezen over melatonine supplementen en het hele interview in ons artikel “Melatonine voor in slaap vallen: Hoe goed zijn melatonine supplementen?”.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

Dr Phil- Dipl.-Psych. Hans Günter Weeß is Psychotherapeut, somnoloog en hoofd van de afdeling slaapgeneeskunde van het Pfalzklinikum Klingenmünster. Hij is docent aan de Universiteit van Koblenz-Landau (WIPP) en sinds 2008 bestuurslid van de Duitse Vereniging voor Slaaponderzoek en Slaapgeneeskunde.

In zijn boek “Slaap doet wonderen: Alles over het belangrijkste derde deel van ons leven” geeft hij tal van tips en trucs voor een ontspannen en rustgevende slaap. Op de website schlafensiebesser.de biedt Dr. Weeß online cursussen aan voor een betere nachtrust.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts