Slaap Nieuws
maart 17, 2023
Koffie is een van de meest populaire dranken in Duitsland. Elke Duitser drinkt ongeveer 169 liter van de zwarte vloeistof per jaar. Een studie uit Engeland laat zien hoe ongezond koffie is in de ochtend, vooral op een lege maag.

Voor veel Duitsers is koffie om ’s ochtends op te staan waarschijnlijk een van de belangrijkste rituelen van de dag. Alleen een slok van de warme drank maakt ons echt wakker. Helaas is dit een misvatting, omdat de cafeïne van koffie eruit spat als gevolg van het eigen hormoon cortisol van ons lichaam, waarvan de concentratie in ons bloed bijzonder hoog is in de ochtend.
Daarom wordt de ochtendkoffie eigenlijk verspild. Ons artikel “Koffie in de ochtend: waarom het geen zin heeft” legt uit waarom Cortisol heft de effecten van cafeïne op en wanneer je je eerste koffie moet drinken. Overigens moet je ook van tevoren iets eten, want koffie op een lege maag is allesbehalve gezond.
Dit is wat er gebeurt als je ’s ochtends koffie drinkt op een lege maag
Onderzoekers van de Universiteit van Bath onderzochten de regulering van de bloedsuikerspiegel in een experiment bij 29 proefpersonen. Daartoe onderzochten zij de Bloedsuikerspiegel van de deelnemers op drie opeenvolgende ochtenden. Het was merkbaar dat de bloedsuikerspiegel verhoogd was wanneer de proefpersonen koffie dronken na het opstaan in de ochtend.
Bijzonder zorgwekkend: als de proefpersonen de nacht ervoor slecht hadden geslapen, steeg de bloedsuikerspiegel nog hoger. De conclusie van het onderzoek: Alleen de cafeïne van een kopje koffie is voldoende om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Als wake-up call na een slapeloze nacht is koffie nog ongezonder. Drink ’s ochtends alleen koffie bij het ontbijt, want op dit moment stijgt de bloedsuikerspiegel toch.
Te veel koffie maakt je moe
Trouwens, iedereen die ’s ochtends in grote hoeveelheden koffie drinkt, moet niet verbaasd zijn als hij ’s middags al aan de touwen hangt. Omdat koffie onze neurotransmitter adenosine blokkeert. De stof wordt continu door ons lichaam aangemaakt en vertelt de hersenen wanneer we moe zijn. Door de cafeïne in koffie kan adenosine niet meer aanmeren aan de receptoren in de hersenen, waardoor we ons wakker voelen.
Wanneer de cafeïne echter afbreekt, komt alle opgekropte adenosine plotseling over onze hersenen en voelen we ons plotseling moe. Om nu te denken dat je gewoon koffie kunt blijven drinken en de receptoren permanent kunt blokkeren, is helaas verkeerd. Onze hersenen bouwen in de loop van de tijd veerkracht op tegen cafeïne, waardoor het geen effect meer heeft. Je kunt meer over dit onderwerp lezen in ons artikel: “Waarom te veel koffie je moe kan maken”.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.
Bron:
Universiteit van Bath: Drink koffie na het ontbijt, niet eerder, voor een betere metabole controle.