Koopgids: De beste daglichtwekker


Koopadvies
17 oktober

Een daglichtwekker simuleert de zonsopgang voor een natuurlijk begin van de dag. In onze vergelijking leest u welke de beste daglichtwekker is, waarom die goed voor u is en waar u op moet letten bij de aanschaf ervan.

De beste wekker bij daglicht: Man ligt in bed en slaapt, met wekker op de voorgrond.
De beste daglichtwekker biedt meer dan een zonsopgang. Afbeelding: iStock/cerro_photography
  • Een daglichtwekker simuleert een zonsopgang en verlaagt daardoor langzaam het melatonineniveau.
  • Sommige lichte wekkers bieden ook een zonsondergangsimulatie als slaapmiddel.
  • De keuze van de juiste daglichtwekker hangt af van de gewenste functies.

Daglicht wekker in vergelijking

Afmetingen van het product

22,5 cm x 18,5 cm x 9,5 cm

19,2 cm x 19,9 cm x 14,6 cm

10,16 cm x 9,14 cm x 7,87 cm

Speciale kenmerken

Simulatie van zonsopgang en zonsondergang, AUX- en USB-aansluiting, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, nachtlampje, aanraakscherm

Simulatie van zonsopgang en zonsondergang, handige bediening via app, traploze aanpassing van de lichtintensiteit.

Intuïtief dimmend display, middernachtlichtfunctie, gekleurde zonsopgangsimulatie

Simulatie van zonsopgang en zonsondergang, lichtgevoelig display, veiligheidsgeheugen bij stroomuitval

Licht bij zonsopgang, stemgeactiveerd nachtlampje, timer, slaaptrainingsmodus

Aanbeveling van de redactie

Voorbeeld

Philips HF3651/01, weklicht, kunststof, wit,...

Kenmerken

Simulatie van zonsopgang en zonsondergang, AUX- en USB-aansluiting, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, nachtlampje, aanraakscherm

Prijs-prestatie winnaar

Voorbeeld

Beurer WL 75 Light wekker met radio, simulatie van...

Afmetingen van het product

22,5 cm x 18,5 cm x 9,5 cm

Speciale kenmerken

Simulatie van zonsopgang en zonsondergang, handige bediening via app, traploze aanpassing van de lichtintensiteit

Voorbeeld

Philips HF3531/01 Wake-Up Light...

Afmetingen van het product

19,2 cm x 19,9 cm x 14,6 cm

Speciale kenmerken

Intuïtief dimmend display, middernachtlichtfunctie, gekleurde zonsopgangsimulatie

Voorbeeld

Lumie Bodyclock Shine 300 - Lichte wekker met radio,...

Speciale kenmerken

Simulatie van zonsopgang en zonsondergang, lichtgevoelig display, veiligheidsgeheugen bij stroomuitval

Voorbeeld

Kinderwekker Digitaal, Wekker Digitaal...

Afmetingen van het product

10,16 cm x 9,14 cm x 7,87 cm

Speciale kenmerken

Licht bij zonsopgang, stemgeactiveerd nachtlampje, timer, slaaptrainingsmodus

Wat is een daglicht wekker?

Een daglichtwekker is een speciale wekker die een langzame toename van het licht gebruikt om u voorzichtig wakker te maken. Het licht laat uw dat de melatonineproductie langzaam afneemt en het lichaam gaat over in een staat van waakzaamheid. De beste daglichtwekkers simuleren een zonsopgang, waarvan de duur in het kader van de respectieve functies individueel kan worden bepaald. Naast een toename van de lichtintensiteit hebben de meeste ook een natuurlijke, vaak traploze kleurverandering van het licht van rood naar oranje en tenslotte naar helder daglicht.

Verder zijn er lichte wekkers die naast de gebruikelijke wekkerfunctie ook als slaapmiddel kunnen dienen. De imitatie van een zonsondergang wordt verondersteld het lichaam voor te bereiden op de slaap door het geleidelijk vervagende licht en de slaapcyclus te stimuleren. de productie van melatonine stimuleren. Zo dient de beste daglichtwekker ook als gedimd nachtlampje door op een knop te drukken, wat oriëntatie biedt bij het ontwaken ’s nachts.

Wat de beste daglichtwekker moet bieden

De meeste daglichtwekkers gebruiken LED’s als lichtbron. Hoewel deze niet kunnen worden vervangen, bieden zij een lange levensduur. Ze zijn ook in staat om helder licht te produceren. Sommige lichtwekkers gebruiken ook andere kleuren dan de nuances die gebruikelijk zijn bij zonsopgang en zonsondergang. Zo kan de lichtwekker ook als sfeerlicht worden gebruikt.

De wektoon van de lichtwekker kan worden ingesteld op een aangenaam natuurlijk geluid of uw favoriete radio. Er zijn ook producten die via Bluetooth of een AUX-kabel op de radio kunnen worden aangesloten. smartphone en kan overdag gebruikt worden als jukebox. Bovendien hebben sommige lichte wekkers een USB-poort of zelfs een inductief laadstationwaardoor mobiele apparaten ’s nachts kunnen worden opgeladen.

Een sluimerfunctie maakt het mogelijk de wekker uit te stellen tot een later tijdstip om wat meer tijd in bed te winnen. In het algemeen is dit een nuttige functie om te voorkomen dat mensen na de wektijd weer in slaap vallen en zich dus verslapen. Slaaponderzoekers raden echter af de sluimerknop te gebruiken. De reden hiervoor is de afwisseling tussen wakker worden en inslapen, die leidt tot ongunstige pieken en dalen in de hormoonhuishouding. Ook hier kan de beste daglichtwekker uitkomst bieden, want het lichteffect van de gesimuleerde zonsopgang vóór de wektijd zorgt zachtjes voor een ontspannen ontwaken.

De beste daglichtwekker helpt u niet alleen om ontspannen wakker te worden, maar verhoogt in het beste geval ook de productiviteit, het concentratievermogen en daarmee natuurlijk uw humeur. Vooral op korte en donkere dagen helpt het natuurlijke licht van de wekker om de innerlijke klok en de innerlijke drive met helderheid in beweging te zetten. In geval van SAD, ook winterdepressie en winterblues, kan een daglichtwekker met zijn helderheid werken als een apparaat voor aanvullende therapie kan worden gebruikt.

Waarop letten bij de aankoop van een daglichtwekker

Bij het kiezen van de juiste daglichtwekker zijn er een paar dingen waar u op kunt letten om u te helpen beslissen.

Stroomvoorziening

De meeste daglichtwekkers worden via een stroomkabel van de nodige energie voorzien. Andere wekkers werken op batterijen of hebben een oplaadbare batterij. Hierbij moet worden opgemerkt dat de daglichtwekker regelmatig moet worden opgeladen of dat er nieuwe batterijen moeten worden geplaatst om storingen te voorkomen. Bij bedrade wekkers kan de kabel die op het nachtkastje ligt als hinderlijk worden ervaren, maar hier is niets meer aan te doen. Bij stroomuitval is het handig als de dagwekker een Noodstroomfunctie heeft. Sommige wekkers, zoals de Lexon Miami Sunrise light wekker hebben ook een extra batterijvakom zelfs bij stroomuitval een zacht ontwaken te garanderen.

Licht

Met name de lichtbron is een doorslaggevend criterium voor daglichtwekkers. LED’s worden het meest gebruikt in daglichtwekkers, maar er zijn ook enkele modellen die zijn uitgerust met halogeenlampen. De aanbevolen lichtintensiteit ligt tussen 200 en 300 lux. Vaak kan de helderheid op de wekker in stappen worden aangepast. Voor een natuurlijke nabootsing van de helderheid van de zonsopgang is het voordelig om naast wit licht ook oranje en rode lichtbronnen te hebben.

Veel lampen hebben ook andere kleuren. Dit betekent dat de lichtwekker ook kan worden gebruikt als een Stemmingslicht kan worden gebruikt. Elke kleur beïnvloedt onze geest op een andere manier en wordt geassocieerd met een andere stemming. Door een bepaalde kleur te kiezen, kunnen we onze stemming bij het ontwaken beïnvloeden.

Akoestisch

Het belangrijkste doel van lichtwekkers is om zachtjes gewekt te worden door het steeds feller wordende licht. Dit is echter vaak niet voldoende. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat een extra geluidssignaal helpt het licht om je wakker te maken. Veel wekkers bieden verschillende natuurgeluiden, zoals Geluid van de zee of Vogelzang op. Dit moet bovendien zorgen voor een rustig en natuurlijk ontwaken na de slaap.

Er is ook de mogelijkheid om de wektoon in te stellen op de VHF-radio om te gebruiken. In enkele modellen kan een individueel gekozen melodie of een specifiek liedje worden ingesteld voor het ontwaken. Dit gebeurt dan via een geheugenkaart, een USB-stick of zelfs een Bluetooth-verbinding met de smartphone.

Bij akoestiek is de geluidskwaliteit van primair belang. Zelfs de mooiste natuurgeluiden kunnen in slechte afspeelkwaliteit onaangenaam klinken en als hinderlijk en opdringerig worden ervaren.

Alarmtijden

De beste daglichtwekker heeft vaak de functie meerdere wektijden om meerdere alarmtijden in te kunnen stellen. Dit is voordelig voor paren die de dag op verschillende tijdstippen beginnen (bijvoorbeeld als de ene persoon in ploegendienst werkt en de andere niet). Ook is het vaak mogelijk om voor verschillende dagen, zoals doordeweekse dagen, andere tijden in te stellen dan voor het weekend.

Sluimerfunctie

De meeste wekkers zijn ook uitgerust met een sluimerfunctie om te voorkomen dat u zich verslaapt. De alarmtoon klinkt weer na een bepaalde tijd. Het lampje van de daglichtwekker blijft gedurende deze tijd branden. Volgens de ervaring van slaaponderzoekers is het echter raadzaam deze functie niet te gebruiken.

Operatie

De beste daglichtwekker moet ook goed werken. In de meeste gevallen wordt de wekker geconfigureerd en ingesteld met behulp van knoppen. Andere modellen hebben een Touch display. Een andere variant is bediening via een app. Hier kunnen basisinstellingen meestal al op het apparaat worden uitgevoerd, maar voor extra functies is configuratie via de bijbehorende app noodzakelijk.

Extra functies

De beste daglichtwekker heeft ook andere functies. Deze omvatten bijvoorbeeld het gebruik als Nachtlampje of leeslampje. Daarnaast zijn er wekkers met slaapmiddelen. Hier wordt een zonsondergang nagebootst, begeleid door steeds zachtere natuurgeluiden. Op deze manier wordt het lichaam zachtjes afgestemd op de nacht en de slaap.

Daglichtwekker voor ploegendienst

Een Lichte wekker kan het opstaan voor werknemers in ploegendienst vergemakkelijken. Als de persoon bijvoorbeeld ’s nachts wakker moet worden om naar zijn werk te gaan, kan een lichte wekker het opstaan minder lastig maken.

Het omgekeerde geldt ook voor in slaap vallen. In een verduisterde kamer kan de beste daglichtwekker ervoor zorgen dat de persoon goed in slaap valt. Daarbij simuleert een lichtwekker een zonsondergang, waardoor het lichaam melatonine begint af te geven. Let op: Dit KAN werken, maar het hoeft niet.. Als u wilt weten wat helpt bij slapeloosheid door ploegendienst, lees dan ons artikel over ploegendienst.

Veelgestelde vragen

Wat is een daglicht wekker?

Een daglichtwekker is een speciale wekker die de zonsopgang nabootst voordat de wekker afgaat voor een ontspannen begin van de dag.

Wat zijn de voordelen van een daglichtwekker?

Door de zonsopgang te simuleren, wordt de melatonineproductie langzaam geremd, wat een zacht ontwaken bevordert. De beste daglichtwekker zorgt bovendien voor een aangename ochtend met natuurgeluiden. Een goed begin van de dag zorgt voor een even goede dag.

Zijn lichtwekkers beter dan gewone wekkers?

Een lichtwekker biedt vele voordelen ten opzichte van een eenvoudige wekker. De beste daglichtwekker kan de kwaliteit van de slaap beïnvloeden en, door het rustige ontwaken, ook de stemming en de energie gedurende de dag.

Welke functies kan een lichte wekker hebben?

Daglichtwekkers kunnen met veel verschillende functies worden uitgerust. Zo zijn er lichtwekkers die naast een zonsopgangssimulatie om u te helpen in slaap te vallen, ook een imitatie van de zonsondergang bieden. Bovendien kan de beste daglichtwekker ook worden gebruikt als nachtlampje, leeslampje en zelfs radio of jukebox.

Aan welke aankoopcriteria moet worden gedacht alvorens tot aankoop over te gaan?

Bij het kiezen van de juiste daglichtwekker is het vooral belangrijk te letten op de lichtintensiteit, de geluidskwaliteit, de bediening en eventueel andere functies. De beste daglichtwekker biedt iets van alle functies.

Is het mogelijk om alleen door het licht gewekt te worden?

Met lichtwekkers is het ook mogelijk om alleen door licht gewekt te worden. Dit wordt echter alleen aanbevolen voor lichte slapers, omdat het risico bestaat dat zij zich overslapen en belangrijke afspraken missen.

Is een simulatie van zonsondergang ook mogelijk?

Naast de gebruikelijke alarmfunctie hebben sommige modellen ook slaapmiddelen. Hier wordt een zonsondergang gesimuleerd, eventueel begeleid door natuurgeluiden die steeds stiller worden.

Hoe werkt een daglichtwekker?

Met een daglichtwekker wordt een wektijd ingesteld. Voor de gewenste tijd simuleert de lichtwekker het opkomen van de zon. Tenslotte klinkt op het ingestelde tijdstip een akoestisch signaal.

Dit zal je ook interesseren:

Bronnen:

Laatst bijgewerkt op 17.10. / Affiliate links / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API

Noot van de redactie: Dit artikel bevat onder meer productaanbevelingen. Bij de selectie van producten zijn wij vrij van de invloed van derden. Voor een verwijzing via onze affiliate links ontvangen wij bij een aankoop of verwijzing een commissie van de betreffende dienstverlener/onlineshop, waarmee wij onafhankelijke journalistiek kunnen blijven aanbieden.

Recent Posts