Koopgids: Het beste nekkussen tegen spanning


Koopadvies
6 oktober

Nekkussens worden gebruikt voor een normale nachtrust, maar de ondersteuning is ook welkom als u reist of kan zorgen voor een rechte houding van de nekwervels bij het werken achter de pc. Wij hebben een selectie gemaakt van aanbevolen nekkussens.

Een vrouw zonder nekkussen wordt 's morgens wakker met nekpijn.
Een nekkussen kan worden gebruikt om de pijn tegen te gaan. Afbeelding: iStock/kitzcorner

Als u ’s ochtends vaak last heeft van nekpijn, moet u eens nadenken over de aanschaf van een speciaal nekkussen (ook wel neksteunkussen genoemd). Ze kunnen uw nek optimaal ondersteunen en zo zorgen voor een prettige nacht en een frisse ochtend zorgen.

Maar waar moet je op letten? Moet het een croissant kussen zijn? Of liever een gewoon kussen met een speciale verhoging voor de nek? Ons artikel legt de verschillen uit tussen croissantkussens en normale neksteunkussens, presenteert de verschillende materialen en geeft aanbevelingen voor de aankoop.

Wat is een nekkussen en waarvoor wordt het gebruikt?

Mensen die een nekkussen gebruiken, willen vooral hun nek ontlasten om nekpijn te voorkomen en een ontspannen houding voor de nacht aan te nemen. Als de ruimte tussen hoofd- en schoudergebied gevuld, krijgt het hoofd een comfortabele ondersteuning, blijft de wervelkolom recht en worden de spieren in de nek- en schouderpartij ontlast. Overrekking van de wervelkolom in de nek is nauwelijks meer mogelijk.

Alle neksteunkussens zijn hoger dan normale kussens en veel steviger. Dankzij hun stevigheid blijft het hoofd tijdens de slaap recht en kantelt het niet opzij. Zijslaper geven de voorkeur aan de hoge kussens omdat het gebied tussen de nek en de schouder goed wordt ondersteund en spanningen zo kunnen worden voorkomen. Maag- of rugslapers zijn vaak niet afhankelijk van deze kussens.

Hoe vindt u het juiste neksteunkussen?

Nekkussens zijn in verschillende vormen in de handel verkrijgbaar. Voordat je er een koopt, moet je goed nadenken, welke eigenschappen het orthopedisch kussen moet hebben. Een zijslaper heeft bijvoorbeeld een hoger kussen nodig dan een buikslaper. Wil je een kussen voor de nacht of beter een mobiele versie? U kunt het gekozen kussen het beste “uitproberen”.

1. het reiskussen

Dit kussen is te gebruiken bij het ontspannen op de bank, het werken achter de pc of op reis. Goed zijn bijvoorbeeld Nekkussendie minder geschikt zijn voor zijslapers, maar de nek ondersteunen tijdens het slapen in een zittende positie. Op die manier kunnen spanningen effectief worden vermeden.

2. orthopedisch gevormde nekkussens

Deze kussens hebben een ergonomische vorm die zich aanpast aan de nek- en schouderpartij. Ze bieden steun in een liggende slaaphouding door de ruimte tussen nek en schouders te overbruggen. Matras en hoofd vullen. Dit houdt de nekwervels recht en voorkomt spanning. Zijslapers gebruiken een speciaal zijslaperskussen met een verhoging die het nekgedeelte ondersteunt. De ruggengraat ligt recht.

Rugslapers daarentegen hebben een laag kussen nodig, zodat de wervelkolom niet te veel omhoog komt. Voor buikslapers zijn er extra lage buikslapkussens, zodat de nekwervels niet zo sterk gebogen worden. Er zijn trouwens ook speciale anti-snurk kussens voor rugslapers.

Belangrijk: Het binnenmateriaal

Om hoofd en nek tijdens de slaap optimaal te ondersteunen, moet een neksteunkussen een bepaalde stevigheid moet een bepaalde kracht hebben. Maar het mag ook niet te moeilijk zijn. De meest gebruikte materialen zijn viscoschuim, gelschuim en latex.

  • Visco schuim: Ook wel traagschuim genoemd. Een thermo-elastisch materiaal met goede ondersteuning. Het past zich optimaal aan het lichaam aan en blijft lang in vorm (vandaar het geheugen in de naam). Daarom moeten alleen mensen die tijdens hun slaap weinig bewegen een kussen van viscoschuim gebruiken. Bij een kamertemperatuur van minder dan 18 graden worden viscoschuimkussens vrij stevig.
  • Gel-schuim is zeer flexibel en ademend. Bedmijten hebben hier geen kans. Daarom is het gel-schuim kussen zeer geschikt voor mensen met een allergie. Het reageert niet op warmte en kou, maar alleen op lichaamsdruk. Door de snelle herstelkracht krijgt het in een mum van tijd zijn oorspronkelijke vorm terug.
  • Latex, omdat het ook voor matrassen wordt gebruikt, is duurzaam, flexibel en bijzonder ademend. Het laat snel indringend vocht weer naar buiten. Dit materiaal is vooral geschikt voor mensen die ’s nachts hevig zweten.

Onderhoud van het nekkussen

Een neksteunkussen wordt dagelijks gebruikt en moet daarom regelmatig worden gereinigd. Er zijn echter maar weinig kussens van wasbaar materiaal. In het beste geval wisselt u de Vullingen van natuurlijke materialen minstens twee keer per jaar. U kunt de hoes normaal in de machine wassen, maar op minstens 60 graden. Latex verdraagt geen machinewas. Daarom moeten de kussens goed gelucht worden en moeten de hoezen in de wasmachine.

Schuim kan in de machine worden gewassen, maar wordt zwaar belast door de mechanische behandeling. Na verloop van tijd kunnen er scheuren ontstaan. Uiterlijk na vijf jaar wordt het schuim stevig en moet het worden vervangen.

Neksteunkussens voor spanning: Onze aanbevelingen

Er zijn veel verschillende nekkussens op de markt. Vorm, hoogte, materiaal en kenmerken zijn variabel, zodat vóór de aankoop voldoende informatie moet worden ingewonnen. Wij hebben als voorbeeld enkele nekkussens geselecteerd die goed zijn beoordeeld, vooral wat betreft hun effect op de spanning.

Orthopedisch neksteunkussen van FMP

Een orthopedisch neksteunkussen dat zeer geschikt is voor Zij-, rug- en buikslapers. Door zijn hoogte ondersteunt het kussen de wervelkolom en voorkomt het spanning in de nekspieren. Er worden verschillende maten aangeboden.

FMP Matratzenmanufaktur Orthopaedic...

FMP Matratzenmanufaktur Orthopädisches…

  • ORTHOPEDISCH VISCO Neksteunkussen: Dit kussen past zich ideaal aan de nek en het hoofd aan voor een…
  • EINDE VAN NEKPIJN DAN DE TESTWINNAAR: Winnaar van de Expertentesten.de test 2018, het orthopedisch kussen is…

Nekkussen van daydream

Dit nekkussen heeft zich bewezen bij vele kopers op reis. In de auto, in het vliegtuig of op een treinreis, het kussen ontspant de nek en u bereikt uw bestemming zonder Nekpijn of hoofdpijn. De vulling met microkorrels zorgt voor een goede flexibiliteit.

Aanbod

daydream nekkussen micro beads -...

daydream nekkussen micro beads -…

  • REISCOMPANIE – Het daydream nekkussen is een must-have voor elke reis. In het vliegtuig of in de auto -…
  • AANPASBAAR – De vulling van duizenden kleine kraaltjes, de microkorrels, biedt stabiliteit en…

Casmium orthopedisch neksteunkussen

Het nekkussen met een platte en een hoge kant ontlast de halswervelkolom, schouders en rug. Het is voor Zij- en rugslapers geschikt. De verbeterde slaaphouding voorkomt spanning en zou ook het snurken verminderen.

Kindernekkussen van LCP

Dit lichtgewicht neksteunkussen is speciaal ontworpen voor oudere baby’s en peuters ontwikkeld. Het ondersteunt het hoofd, de schouders en de halswervelkolom van het kind wanneer het tijdens de autorit in slaap valt en voorkomt zo nekpijn.

HOMCA Orthopedisch Kussen

Het kussen heeft een vlindervorm en wordt aanbevolen voor veel verschillende slaaphoudingen. Vooral mensen die vaak draaien tijdens de slaap en zijslapers die hun arm vaak bij of onder hun hoofd hebben, vinden het nekkussen nuttig. De hoogte ondersteunt de natuurlijke houding van de nek en houdt het hoofd in een ontspannen positie. De armleuningen ondersteunen een rustige slaap en voorkomen zo nekpijn en pijn in de rug.

HOMCA Geheugenschuim Kussen Orthopedisch...

HOMCA Geheugenschuim Kussen Orthopedisch…

  • 【Ergonomisch ontwerp】Het HOMCA orthopedisch kussen is ergonomisch ontworpen voor alle…
  • 【Hoogwaardig traagschuim hoofdkussen】. Gemaakt van CertiPUR-US gecertificeerd geurloos traagschuim, onze nekkussens…

Belangrijk: Het kussen is niet het enige dat een rol speelt bij een goede nachtrust. De juiste matras is bijna nog belangrijker. Onze vergelijkingstest vergelijkt de beste matrassen. Maar voordat u een nieuwe matras koopt, moet u zich ten minste 3 vragen stellen die cruciaal zijn voor een goede matras.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Veelgestelde vragen

Waarom heb ik een nekkussen nodig?

Nekkussen is een speciaal kussen dat ontworpen is om de druk op de nek te verlichten. De ruimte tussen het hoofd en de schouders wordt opgevuld, waardoor de bovenste wervelkolom recht wordt en overstrekken wordt voorkomen.

Welke soorten nekkussens zijn er?

Enerzijds zijn er de U-vormige nekkussens. Ze zijn vaak gevuld met rijst of kleine plastic balletjes en zijn vooral handig als je met het vliegtuig of de trein reist. Anderzijds zijn er orthopedische kussens die de nek ondersteunen bij het liggen.

Wat voor soort binnenmateriaal is er?

Er zijn drie hoofdtypen kussens: Visco-schuim (ook wel traagschuim genoemd), gel-schuim en latex. De voor- en nadelen zijn voor elk materiaal verschillend. Belangrijk bij deze kussens is dat ze ademend, flexibel en gemakkelijk te reinigen zijn. Meer informatie over de verschillende soorten schuim en de voor- en nadelen vindt u onder “Belangrijk: het binnenmateriaal” hierboven.

Hoe verzorg ik het speciale kussen?

Als u een kussen met een schuimvulling heeft, moet u alleen de hoes wassen. Schuim en gel kunnen meestal niet in de wasmachine worden gereinigd. Vaak is het voldoende om het met een natte doek af te vegen. Was de verschillende hoezen zoals aangegeven, waarbij een hoes minimaal op 60 graden gewassen moet worden.

Dit zal je ook interesseren:

Laatst bijgewerkt op 18.10. / Affiliate links / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API

Noot van de redactie: Dit artikel bevat onder meer productaanbevelingen. Wij zijn vrij van de invloed van derden bij de selectie van producten. Voor een verwijzing via onze affiliate links ontvangen wij bij een aankoop of verwijzing een commissie van de betreffende dienstverlener/onlineshop, waarmee wij onafhankelijke journalistiek kunnen blijven aanbieden.

Recent Posts