Kortademigheid: Wat u kunt doen tegen nachtelijke kortademigheid


Slaapproblemen
21 juni

Als je het gevoel hebt dat je ’s nachts niet genoeg lucht kunt krijgen, heb je waarschijnlijk last van een zogenaamde dyspneu. Kortademigheid kan een symptoom zijn van veel aandoeningen. Wat dit zijn en wat je eraan kunt doen, leggen we hier uit.

Nachtelijke kortademigheid kan om verschillende redenen optreden. Beeld: iStock

Hoewel de symptomen van kortademigheid (kortademigheid, kortademigheid) kunnen variëren, voelen getroffen personen zich vaak niet genoeg lucht krijgen, om te stikken of ervaar een Benauwdheid of branderig gevoel in de borst. Dit kan angst of zelfs angst voor de dood veroorzaken. Kortademigheid wordt in de meeste gevallen gekenmerkt door een ongewone snelle, oppervlakkige of luidruchtige ademhaling Vergezeld. Om de ademhalingsprestaties te verbeteren, zitten degenen die worden geplaagd door kortademigheid meestal rechtop en buigen ze voorover terwijl ze zichzelf ondersteunen met hun armen.

Hoewel het normaal is om af en toe kortademigheid te ervaren, bijvoorbeeld na intensieve lichaamsbeweging, moet men dit symptoom opvolgen als het op atypische momenten, zoals midden in de nacht. Dan kan het een teken van ziekte zijn.

Omdat de oorzaken van nachtelijke kortademigheid gevarieerd zijn, is het moeilijk om precies aan te geven wat de nachtelijke routine verstoort. Enkele mogelijke verklaringen zijn bloedarmoede, astma, allergieën, scoliose, ontsteking van de hartspier, problemen in de longen, kanker tot stress of psychologische stress.

Een andere veel voorkomende reden voor kortademigheid ’s nachts is de Slaapapneu, een potentieel ernstige slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt. U kunt meer lezen over slaapapneu in ons gedetailleerde artikel over slaapapneu.

Als de nachtelijke kortademigheid verergert, langer duurt en wordt geassocieerd met blauwe lippen of vingers, Zwellingen in de voeten, griepachtige symptomen, Hijgen of Geluiden bij het ademen optreden, gaan onmiddellijk medische behandeling zoeken.

Dit kun je zelf doen tegen nachtelijke kortademigheid.

Nachtelijke dyspneu kan voorkomen dat u goed slaapt en uw algehele gezondheid beïnvloeden. Dit kun je zelf doen tegen kortademigheid:

1. Coachstoel

Een oefening die nuttig is als je last hebt van acute kortademigheid is de zogenaamde “Coachstoel“. Om dit te doen, ga je op de voorrand van een stoel zitten en buig je voorover met je bovenlichaam. Plaats je onderarmen op je dijen en laat je handen los hangen. Buig je rug als een kat. Door je bovenlichaam te ondersteunen met je armen, haal je het gewicht van je schouders van je borst zodat je vrijer kunt ademen.

2. Blijf kalm

Wie last heeft van kortademigheid door een paniekaanval ademt kort en oppervlakkig in de borst. Zelfs als het moeilijk is, moeten getroffen personen zeker proberen om: Blijf kalm. Angst en paniek kunnen kortademigheid verder verergeren. Neem een houding aan die het ademen gemakkelijker maakt (zoals de stoel van de koetsier). Ook bewuste ademhaling kan helpen om de ademhaling weer normaal te maken.

3. Frisse lucht

Frisse lucht kan onder bepaalde omstandigheden ook helpen. Koele, frisse lucht bevat meer zuurstof dan warm en kan dyspneu verlichten. Ga hiervoor even naar buiten of open een raam.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Recent Posts