Gezonde slaap
24 november 2022
Op koude, donkere dagen is het verleidelijk om lekker in bed te kruipen en pas op te staan tot het warmere weer terugkeert. Veel dieren doen precies dat. Maar zouden mensen ook op dezelfde manier kunnen overwinteren? Ons artikel verduidelijkt.

Wat is winterslaap?
Terwijl sommige vogels naar het zuiden trekken tijdens het koude, donkere seizoen, is de Winterslaap (ook wel topor genoemd) is een manier voor andere wezens om de winter te overleven zonder te hoeven foerageren of naar warmere gebieden te hoeven verhuizen. In plaats daarvan geven ze Drie totdat Zeven Maanden in hun schuilplaats onder bladeren, in de houtschuur of in windbeschermde grotten.
Waarom je je vaak moe voelt in de winter, leggen we uit in ons artikel: Wintermoeheid: Moet ik in de winter eerder naar bed?.
Een verminderd metabolisme bespaart energie
Naast kleinere zoogdieren, zoals chipmunks, dormice, hamsters, egels en vleermuizen, overwinteren veel insecten, amfibieën en reptielen en zelfs beren. Strikt genomen zijn deze echter niet echt “Slaap”. Vanuit technisch oogpunt bevinden de dieren zich in een slaaptoestand op lange termijn met verminderd metabolisme, d.w.z. de chemische reacties in het lichaam van een organisme die het in leven houden, vertragen.
Tijdens de winterslaap laten de dieren hun Lichaamstemperatuur naar een laag niveau, terwijl tegelijkertijd de Hartslag, evenals de Ademhalings- en polsslag. Omdat de overwinteraar in deze tijd niet eet, eet het dier koortsachtig in de maanden ervoor en zet het veel vet op, dat het vervolgens gebruikt als Brandstofopslag Gebruikt.
Terwijl sommige dieren, zoals beren en bijen, overwinteren om Koud in de wintermaanden helpt het andere wezens om energie te besparen om moeilijke omstandigheden te vermijden, zoals Voedselschaarste om te overleven. Zelfs dieren in warme klimaten slagen erin om het te doen door een vorm van winterslaap, de estivatie, extreme hitte of droogte om te overleven.
Kunnen mensen overwinteren?
Veel mensen hebben de wens om gewoon te “slapen” tijdens het koude, sombere seizoen. Maar kunnen wij mensen überhaupt overwinteren? Verschillende groepen wetenschappers onderzoeken precies dit. Onderzoekers van de Universiteit van Marburg ontdekten dat mensen ook de genen bezitten die metabole veranderingen tijdens de winterslaap regelen. Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift “L’Anthropologie”, zegt ook dat onze voorouders ooit in winterslaap zijn gegaan. De wetenschappers erkenden 400.000 tot 450.000 jaar oude Neanderthaler botten Interruptie van Groei, die optreedt wanneer het lichaam zijn functies uitschakelt.
Het is dus niet helemaal uitgesloten dat mensen kunnen overwinteren. Veel critici beweren echter dat onze hersenen veel energie verbruiken en in inactieve modus Alzheimer-achtige schade zou er de last van dragen. Zelfs een temperatuurdaling onder de 36 graden, evenals een daling van de bloeddruk en een vertraagde pols zou levensbedreigend zijn en zou Bevriezing en een Cardiovasculaire arrestatie lood. Bovendien heeft ons lichaam in de moderne wereld helemaal geen winterslaap nodig. Dankzij onze meer dan voldoende voedselvoorziening en onze verwarmde accommodatie en vervoer, is er geen voordeel meer van winterslaap.
Sommige onderzoeksteams (met name NASA en het Amerikaanse leger) blijven onderzoek doen op dit gebied, met het oog op ruimtevaart of orgaantransplantaties.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.
Misschien bent u ook geïnteresseerd in: