Laat naar bed gaan: 4 tekenen van “uitstelgedrag voor het slapengaan”


Slaapproblemen
21 juli

Klinkt bekend? Je bent eigenlijk doodmoe, maar je kijkt nog steeds tot diep in de nacht naar je favoriete serie of scrolt door je feed op Instagram. Dit zogenaamd ongegronde uitstel van bedtijd wordt ook wel “uitstelgedrag voor het slapengaan” genoemd. Waar dit allemaal over gaat en welke andere tekenen deze slaapstoornis merkbaar is, kun je hier achterhalen.

Uitstelgedrag voor het slapengaan: Man ligt in bed en kijkt op zijn mobiele telefoon
“Uitstelgedrag voor het slapengaan” verwijst naar het verspillen van tijd in de avond tot laat in de nacht. Beeld: iStock

“Uitstelgedrag voor het slapengaan” of “Wraak Bedtijd Uitstelgedrag” verwijst naar een fenomeen waarbij mensen bedtijd uitstellen om activiteiten na te streven waarvoor ze overdag geen tijd hebben. De gevolgen: slaaptekort, vermoeidheid, slecht humeur en stress. In plaats van ervan te leren en de volgende dag eerder naar bed te gaan, herhaalt het spel zich echter nacht na nacht.

De term ‘uitstelgedrag voor het slapengaan’ werd voor het eerst onderzocht en beschreven in 2014 door Nederlandse onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Het concept is echter ontstaan in China, waar overwerk de norm is en vakanties als een luxe worden beschouwd. De toevoeging van het woord “wraak” verwijst naar de frustratie van lange, stressvolle werkuren die weinig tijd overlaten voor persoonlijk plezier. De getroffenen proberen daarom “uit wraak” terug te krijgen waar ze overdag geen tijd voor hadden – ten koste van de slaap. Uitstellend naar bed gaan wordt daarom vaak gezien als een manier om een paar uur ontspanning, vermaak en vrije tijd te vinden in een stressvol dagelijks leven.

Gevolgen van “Uitstelgedrag voor het slapengaan”

Hoewel uitstelgedrag in eerste instantie verleidelijk klinkt, kan het leiden tot ernstig slaaptekort. Gebrek aan slaap kan op zijn beurt aanzienlijke negatieve effecten hebben op onze gezondheid. De gevolgen zijn onder meer:

  • Angst
  • Depressies
  • Moeite met concentreren
  • Hypertensie
  • Verhoogd risico op hartproblemen
  • verzwakte immuniteit
  • Gewichtstoename
  • Geheugenproblemen
  • lagere prestaties

Tekenen van “uitstelgedrag voor het slapengaan”

Laat opblijven hoeft niet per se een direct teken te zijn van slaapverzakking. Onderzoekers gaan ervan uit dat ten minste drie hoofdkenmerken van toepassing moeten zijn om te spreken van “uitstelgedrag voor het slapengaan”:

  1. Het uitstellen van in slaap vallen moet de totale slaaptijd van een persoon per nacht verminderen.
  2. De vertraging bij het in slaap vallen is niet te wijten aan een andere reden, zoals een ziekte of een omgevingstoestand die de slaap verstoort.
  3. De getroffen personen zijn zich er volledig van bewust dat het kan leiden tot negatieve gevolgen en slaapgebrek, maar ze kiezen ervoor om het toch te doen.
  4. De getroffen personen geven aan dat ze tijd nodig hebben om te ontspannen. Vaak proberen ze de vrije tijd en ontspanning terug te krijgen die je overdag niet had, zelfbepaald in de avond.

De psychologie achter uitstelgedrag

Slaap uitstelgedrag is nog een relatief nieuw concept in slaaponderzoek, daarom zijn de oorzaken en achtergronden nog niet definitief onderzocht.

Een verklaring voor het uitstellen van bedtijd kan verband houden met het gevoel niet genoeg vrije tijd te hebben of het gevoel geen controle te hebben over iemands leven in het algemeen. Ons dagelijks leven en onze tijd wordt in de meeste gevallen sterk bepaald door werk, gezin of school. Sommige mensen zien het uitstellen van slaap daarom als hun eigen tijd waarin ze eindelijk kunnen doen wat ze willen en de controle over hun eigen leven kunnen herwinnen.

Daarnaast hebben mensen die over het algemeen minder zelfbeheersing hebben vaker last van “uitstelgedrag voor het slapengaan”. Bovendien blijft ons vermogen om zichzelf te reguleren gedurende de dag afnemen, wat vervolgens het uitstellen van de slaap verder kan bevorderen.

Degenen die sowieso meer geneigd zijn om taken uit te stellen, zijn ook vatbaarder voor dergelijk gedrag voor het slapengaan. Maar ook mensen die van nature nachtbrakers zijn en zich later wakker voelen en langer opblijven, worden vaker getroffen.

Tips• het uitstellen van de slaap

Als u symptomen, oorzaken en gevolgen van slaap uitstelgedrag herkent, kunt u stappen ondernemen om te voorkomen dat het uitstellen van bedtijd leidt tot onvoldoende slaap.

  • Gebruik geen elektronische apparaten ten minste een half uur voor het slapengaan
  • Plan tijd voor jezelf
  • Maak van slaap een topprioriteit
  • Ontwikkel een gezonde slaaproutine
  • Vermijd alcohol en koffie in de late namiddag en avond

Meer weten? We zullen je trucs vertellen over hoe je eerder kunt slapen.

Bronnen: nationalgeographic.de, cnn.com

Recent Posts