Levende dromen: 4 oorzaken


Slaapproblemen
maart 21,

Ben je ooit wakker geworden uit een droom en herinnerde je het je zo duidelijk dat je niet zeker wist of de droom echt was of niet? We leggen uit hoe deze levendige dromen tot stand komen.

Levendige dromen komen voor tijdens de REM-slaap. Beeld: iStock

Wat zijn levende dromen?

REM-slaap (Rapid Eye Movement) is een van de vier fasen die we doorlopen tijdens onze slaap. REM-slaap begint meestal binnen 90 minuten na het in slaap vallen en herhaalt zich in een normale slaapcyclus met een tussenpoos van 90 minuten. Deze slaapfase wordt gekenmerkt door een aantal fysiologische veranderingen zoals spierontspanning, verhoogde oogbewegingen, snellere ademhaling en verhoogde hersenactiviteit. In tegenstelling tot de andere fasen waarin hersengolven vertragen, zijn de hersenen zeer actief in de REM-slaap.

Naarmate de slaapcyclus vordert, worden remfasen langer en worden dromen levendiger. We vergeten meestal de dromen tijdens onze nachtelijke REM-cycli. Sommige droominhoud voelt echter verrassend realistisch aan en we kunnen het de volgende dag precies onthouden. Deze dromen worden levende dromen genoemd. Door hun intensiteit voelen we ze soms zelfs als echte herinneringen. Ze kunnen mooi, realistisch of zelfs eng zijn.

In de regel zijn levendige dromen geen reden tot bezorgdheid. Onderzoekers geloven dat dromen een natuurlijk onderdeel zijn van emotionele verwerking en geheugenvorming. Levendige dromen kunnen om verschillende redenen optreden.

Wat veroorzaakt levendige dromen?

1. Slaaponderbrekingen

Intense dromen ontstaan in de normale REM-cycli. Als je wakker wordt tijdens of direct na een REM-fase en niet aan het einde van een slaapcyclus, kun je je dromen beter en levendiger herinneren. Dromen die in het geheugen blijven hangen en niet direct van de werkelijkheid te onderscheiden zijn, kunnen dus het gevolg zijn van een gefragmenteerde slaap. Bovendien bleek uit een studie dat deelnemers die verstoken waren van REM-slaap de volgende nacht een hogere droomintensiteit ervoeren.

2. Stress

Stress, angst, depressie en traumatische gebeurtenissen kunnen ook intensere en levendigere dromen veroorzaken. Onderzoek heeft aangetoond dat personen die stress en angst ervaren in hun dagelijks leven meer vatbaar zijn voor intense dromen met verontrustende en verontrustende inhoud ’s nachts. Deze dromen kunnen op hun beurt de slaap verstoren en daarom slapeloosheid, angst en psychische problemen verergeren. Onderzoekers geloven dat dit te wijten is aan de verwerking van emoties tijdens het dromen.

3. Zwangerschap

In het bijzonder melden aanstaande moeders vaak levendige dromen tijdens hun zwangerschap. De fysieke en hormonale veranderingen kunnen leiden tot veranderingen in slaappatronen (zoals slapeloosheid of slaapstoornissen) en die in de emotionele wereld. Deze verandering kan bijdragen aan intensere dromen. Volgens een studie hebben vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap meer kans op verontrustende droombeelden in vergelijking met niet-zwangere vrouwen. Bovendien melden veel vrouwen meer levendige dromen, vooral in de eerste dagen van hun zwangerschap.

4. Medicatie

Ook kunnen bepaalde medicijnen de levendigheid van dromen beïnvloeden. Medicijnen omvatten veel antidepressiva, bètablokkers, bloeddrukmedicijnen, medicijnen voor de ziekte van Parkinson en stoppen met roken. Overmatig alcohol- of drugsgebruik, evenals drugsontwenning, kan ook levendige dromen veroorzaken, vaak in de vorm van nachtmerries.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Bronnen: sleepfoundation.org, gesundheit.gv.at

Recent Posts