Leververvetting: Is slecht slapen een oorzaak?


Slaapproblemen
maart 17, 2023

Het komt kruipend en stil: de leververvetting. Artsen gaan ervan uit dat tot 40 procent van alle Duitsers last heeft van leververvetting zonder het te weten. Hoe het gebeurt, wat je eraan kunt doen en in hoeverre slaap te maken heeft met een leververvetting, lees je hier.

Jonge vrouw houdt een tekening van een leververvetting omhoog.
Een leververvetting blijft vaak jarenlang onopgemerkt. Beeld: iStock/Sewcream

Leververvetting – technisch steatosis hepatis of leversteatose genoemd – kan zeker worden omschreven als een wijdverspreide ziekte. Ongeveer 40 procent van alle Duitsers (en zelfs West-Europeanen) heeft een leververvetting. Meestal zonder dat ze het wisten. Als het wordt gedetecteerd, heeft deze ziekte nog steeds het risico op alcoholgerelateerd lijden. Dit is echter al lang niet meer het geval.

Tegenwoordig worden levervetten bij de meeste mensen eigenlijk geproduceerd door een verkeerd dieet, medicatie en andere omgevingsinvloeden. Toch mag een alcoholgerelateerde leververvetting niet worden genegeerd. In dit artikel gaan we in op beide soorten leververvetting naam, oorzaken, symptomen en zeggen wat er aan gedaan kan worden, omdat de laatste bevindingen suggereren dat slaap een rol speelt bij deze ziekte.

Wat is leververvetting?

De lever is samen met de nieren de reinigende kracht van ons lichaam. Het verzamelt gifstoffen die we met voedsel binnenkrijgen, zet ze om in niet-giftige stoffen of zorgt voor hun eliminatie. Zoals in veel delen van ons lichaam, vet kan ook op de lever worden afgezet, die we bijvoorbeeld opbouwen door een ongezond voedingspatroon, te weinig beweging of te veel alcohol.

Van een leververvetting wordt gesproken wanneer meer dan 50 procent van de levercellen vetafzetting bevatten. Als leververvetting niet wordt tegengegaan, kan het zich in de loop der jaren ontwikkelen tot cirrose en leverkanker. Slechts zes procent van alle mensen met een leververvetting is noch alcoholisch noch zwaarlijvig (ernstig overgewicht).

Leververvetting: de oorzaken

Om de oorzaken van leververvetting te kunnen benoemen, is het noodzakelijk om te weten dat in de geneeskunde tussen twee verschillende soorten leververvetting Wordt. Aan de ene kant is er alcoholische leververvetting. Het wordt, zoals de naam al doet vermoeden, veroorzaakt door jarenlang overmatig alcoholgebruik.

Aan de andere kant is er de niet-alcoholische leververvetting. Het kan worden uitgevoerd veel verschillende oorzaken veroorzaakt worden. Deze omvatten genetische aanleg, slechte voeding, ernstige obesitas, diabetes, medicatie, drugsmisbruik en – zoals nieuwe studies aantonen – jaren van slechte slaap.

Alcoholische leververvetting

In alcoholische leververvetting wordt vet opgeslagen in de levercellen door overmatig alcoholgebruik. Allereerst is leververvetting onschadelijk. Op de lange termijn kan het zich echter ontwikkelen tot ontsteking (steatohepatitis) of zelfs cirrose van de lever. Zolang de lever geen schade heeft opgelopen, kan het vet achteruitgaan wanneer alcohol wordt onthouden.

Niet-alcoholische leververvetting

Een op de vier Duitsers boven de 40 heeft last van een zogenaamde NAFLD (non-alcoholic fatty liver desease) en al een derde kind met overgewicht. Overigens geldt dit ook voor leververvetting bij volwassenen. Tussen de 70 en 90 procent van de getroffenen heeft overgewicht. Vaak ook met diabetes. Zes procent van de mensen met een normaal gewicht heeft immers nog steeds een leververvetting. Het wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van genetische aanleg, weinig beweging en een ongezond dieet.

Leververvetting door slecht slapen?

Natuurlijk krijg je geen leververvetting als je last hebt van slaapstoornissen, maar eet gezond, heb een normaal gewicht en drink geen alcohol. Degenen die lijden aan obesitas of alleen ongezond en eenzijdig eten, verhoogt het risico op leververvetting met slechte slaap. Dit werd bewezen door een studie uit China (bron aan het einde).

Het goede nieuws: rustgevende slaap heeft ook positieve effecten op een zieke lever. Zo kon de studie ook aantonen dat een lichte verbetering dhet vermindert het risico op leververvetting met bijna 30 procent. U kunt erachter komen welke methoden u kunt gebruiken om uw slaap te verbeteren in ons artikel over een goede slaaphygiëne.

Welke symptomen vertoont een leververvetting?

Zoals hierboven vermeld, zijn de symptomen van leververvetting in het begin niet gemakkelijk te herkennen. Bij leververvetting zijn er drie fasen van ernst.

Fase 1: Leververvetting zonder ontsteking

In de eerste fase van vette degeneratie van de lever manifesteert het probleem zich hooguit door een lichte vermoeidheid en een zeker gebrek aan concentratie. Zelfs met een controle van de bloed- en leverwaarden is er in dit stadium niets te zien. De lever is echter soms sterk vergroot en kan goed worden gedetecteerd tijdens een medisch onderzoek.

Fase 2: vette degeneratie van de lever met ontsteking

In de tweede fase is de Bloedsuikerspiegel en bloedlipideniveaus op. Deze zijn dan ook herkenbaar in een bloedbeeld. Daarnaast zijn er permanente milde buikpijn, bijvoorbeeld als u op de overeenkomstige plaats drukt. In de late loop kan het ook tot de zogenaamde geelzucht komen. Dit is het vroegst te zien aan de ogen.

Fase 3: Cirrose van de lever

Cirrose van de lever is het laatste stadium van vette degeneratie van de lever. Bij cirrose van de lever sterft weefsel als gevolg van de ontsteking in de lever en wordt alleen vervangen door bindweefsel. Dit leidt tot knobbelvorming. Symptomen van cirrose van de lever zijn onder meer Vermoeidheid, Gebrek aan eetlust, Gewichtsverlies.

In alle drie de fasen kan het echter goed zijn dat de getroffenen helemaal geen klachten hebben en dus geen reden zien om naar de huisarts te gaan.

Hoe verdwijnt een leververvetting weer?

In het geval van een zieke lever als gevolg van alcohol, is de meest voorkomende remedie ertegen om te stoppen met het drinken van alcohol. Vaak is dit echter makkelijker gezegd dan gedaan, omdat veel patiënten lijden aan alcoholverslaving.

In het geval van niet-alcoholische leververvetting helpt een radicale verandering in levensstijl in de meeste gevallen. Dit omvat een evenwichtige, caloriearm dieet, lichaamsbeweging (lopend) en rustgevende slaap. De volgende voedingsmiddelen zijn bijzonder geschikt voor een leververvetting:

 • Groenten (broccoli, kool, spinazie)
 • (onbehandeld) Noten
 • Zuivelproducten (yoghurt, kaas)
 • Eieren
 • Vis
 • Gevogelte
 • hoogwaardige plantaardige oliën (olijfolie, lijnzaadolie)
 • suikerarm fruit

Aan de andere kant moet u deze voedingsmiddelen uit uw voedingsplan verwijderen:

 • Alcohol
 • Suiker (cola, snoep)
 • Pasta (brood, gebak)
 • Rijst
 • Noedel
 • suikerhoudend fruit (bananen, dadels)
 • Aardappels
 • over het algemeen fastfood
 • Zout
 • Mayonaise
 • Crème, crème fraîche, zure room

Als koolhydraten, dan heel weinig en alleen uit volle granen. Trouwens: Er zijn geen medicijnen voor een leververvetting.

Kan ik mezelf testen als ik leververvetting heb?

Er is geen echt betrouwbare test die je kunt gebruiken om te testen of je last hebt van leververvetting. U kunt echter wel aandacht besteden aan symptomen. Ben je vaak uitgeput, kun je je niet concentreren en heb je een onbepaalde buikdruk? Laat je dan controleren door de arts die je vertrouwt. Hoewel dergelijke tests meestal zelf moeten worden betaald, zijn ze niet duur.

Een andere hulp kan de berekening van de body mass index zijn. Hoewel de door de WHO goedgekeurde methode voor het bepalen van een gezond lichaamsgewicht controversieel is, kan het Verhelderende bevindingen bij mogelijke ziekten leveren. Een goede body mass index calculator vind je op de website van het Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Bronnen:

Federaal Centrum voor Voeding: Risicofactor niet-alcoholische leververvetting.
Federaal Ministerie van Volksgezondheid: Alcoholische leververvetting.
The Journal of Clinical Endocrinology &Metabolism: Slaapfactoren in relatie tot metabole dysfunction-geassocieerde leververvetting bij Chinezen van middelbare leeftijd en oudere Chinezen.
MSD Handleiding: Leververvetting.

Recent Posts