Gezonde slaap
januari 23, 2023
Een betere huid en minder ademhalingsproblemen zijn slechts enkele van de gezondheidsvoordelen van een verblijf aan de kust. Maar zorgt zeelucht er ook voor dat we beter slapen? We verduidelijken.

Lange tijd zijn mensen massaal naar de zee gekomen om te profiteren van de helende en herstellende eigenschappen van de zeelucht – een bezoek aan het strand zou wonderen doen voor neurodermitis, astma, psoriasis of longfibrose. Het verkwikkende klimaat en de zoute lucht op zee zijn echter niet alleen goed voor onze gezondheid, er wordt ook aangenomen dat de slaap verbetert. Maar is dat wel zo? Is zeelucht ook goed voor de slaap?
Het antwoord op deze vraag is een beetje ingewikkeld. Hoewel sommige artikelen stellen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het verband tussen zeelucht en betere slaap, wijzen anderen op studies die deze bewering ondersteunen.
Studie: Bevordert zeelucht een goede nachtrust?
Uit een onderzoek uit 2015 bleek bijvoorbeeld dat een wandeling langs de kust de slaap aanzienlijk verbeterde. Volgens de studie sliepen mensen ’s nachts tot 47 minuten langer na een uitgebreide wandeling aan zee dan degenen die een even lange wandeling landinwaarts maakten.
Maar heeft dit iets te maken met de zilte zeelucht? Volgens omgevingspsycholoog Eleanor Ratcliffe, die de studie voor de National Trust uitvoerde, slapen we waarschijnlijk beter na een reis naar de zee omdat we het associëren met een vakantie-ervaring. Deze associaties stellen ons in staat om te ontspannen en beter af te schakelen van stressvol dagelijks leven, wat een positief effect kan hebben op ons stressniveau en dus ook op de duur van de slaap. Bovendien is zeelucht over het algemeen schoner en heeft het een hoger zuurstofgehalte. Frisse lucht verhoogt op zijn beurt het zuurstofgehalte in het bloed, wat ervoor zorgt dat we beter kunnen ademen en dieper en rustgevender kunnen slapen. Hoe u kunt zorgen voor een optimaal binnenklimaat in de slaapkamer vindt u in ons artikel Ventilatie: wanneer en hoe lang voordat u naar bed gaat?.
Ook slapen we waarschijnlijk beter omdat we na een strandtrip genoeg verhuisd zijn en we over het algemeen actiever zijn op vakantie. Veel ongewone en nieuwe indrukken kunnen ons ook moe maken.
Daarnaast kan het geluid van de golven een zeer kalmerend effect hebben op onze hersenen. Deze zogenaamde witte ruis kan ons helpen ontspannen, ons hoofd leegmaken en stressniveaus verlagen. Waar witte ruis precies over gaat en waarom het ook kan helpen bij tinnitus, kun je ontdekken in ons artikel Witte ruis: Hoe helpt het je om in slaap te vallen?.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.