Gezonde slaap
14 juni
Wie valt er slecht in slaap, slikt melatonine spray en valt dan gelukkig in slaap? Helaas is het niet zo eenvoudig. In ons artikel legt arts Wolf-Oliver Krohn uit hoe hij melatoninespray classificeert.
Steeds meer mensen in Duitsland lijden aan slaapstoornissen. Stress is vaak de schuld van slaapproblemen. En als ze ’s nachts wakker liggen, zoeken veel patiënten naar helpers die gemakkelijk verkrijgbaar zijn in de apotheek zonder recept. Een melatonine spray belooft snelle hulp voor het slapengaan in geval van problemen in slaap vallen.
Melatonine is het eigen slaaphormoon van ons lichaam. Het wordt vrijgegeven tijdens de slaap wanneer de nacht valt en geeft ons lichaam een signaal dat het tijd is om naar bed te gaan. Maar kunnen we kunstmatig zijn? Melatonine supplementen zoals melatonine spray echt helpen om in slaap te vallen? Je moet behoorlijk sceptisch zijn over het “slaapmiddel”.
De rol van melatonine in je lichaam
“Melatonine is een hormoon uit de pijnappelklier in de hersenen en regelt het slaapritme”, legt expert Wolf-Oliver Krohn kort en bondig de werking van het slaaphormoon uit.
Zodra de nacht valt, wordt melatonine direct en in steeds hogere doses in het bloed vrijgegeven – waardoor de Dag-nachtritme van ons lichaam. Het wordt geproduceerd uit serotonine, bekend als het gelukshormoon. Kortom, melatonine controleert of je wakker of moe bent, het reguleert je slaap en bevordert de nachtelijke slaapbereidheid.
De melatonineproductie begint meestal tussen 21.00 en 22.00 uur. Het meeste wordt verdeeld tussen drie en vier uur ’s nachts. Tussen acht en negen uur ’s ochtends ons lichaam stopt de productie voor de rest van de dag.
Melatonine kan helpen – maar dat hoeft niet
“Als tablet met langzame afgifte is melatonine al vele jaren goedgekeurd in Europa. Het effect is waarschijnlijk klein en nauwelijks klinisch relevant. Een metanalyse uit 19 studies toonde bijvoorbeeld een gemiddelde van zeven minuten sneller in slaap vallen en een toename van de slaapduur van slechts 8,5 minuten.
“Er werden geen veranderingen waargenomen voor de slaapkwaliteit“, weet de expert Wolf-Oliver Krohn, die ook duidelijk maakt: “In hoeverre deze resultaten veranderen door de formulering als neusspray is twijfelachtig. Er zijn aanwijzingen dat er een betere opname van melatonine is via het neusslijmvlies. Het effect lijkt echter niet afhankelijk te zijn van het niveau van de toegediende dosis en kan vele andere factoren hoe lichaamsgewicht, nicotineconsumptie of cafeïne worden gemoduleerd. Daarnaast zijn er grote verschillen in effectiviteit van persoon tot persoon.”
Ook interessant: melatonine in tabletvorm is recept, als spray is melatonine niet goedgekeurd als medicijn. En dit ondanks het feit dat melatonine eigenlijk onderworpen is aan een recept volgens de verordening voor het voorschrijven van geneesmiddelen. Sprays worden echter beschouwd als voedingssupplementen en niet als medicijn. Omgekeerd betekent dit dat de fabrikanten van melatoninespray geen effect hoeven te bewijzen.
Ondertussen zijn er genoeg studies die bewijzen voor wie melatonine werkt en voor wie niet. Ons artikel “Slaapstoornissen: voor wie melatonine niet werkt” behandelt het onderwerp in meer detail.
Waar je op moet letten met de melatonine spray
Als u toch een melatoninespray wilt proberen, moet u de bijsluiter zorgvuldig lezen. Kortom, de sprays zijn flexibel in dosering. De meeste sprays bevatten 1 mg van het toegevoegde slaaphormoon. Afhankelijk van de instructies van de fabrikant, spuit je verschillende sprays in je neus of mond om een effect te creëren. Zorg ervoor dat de spray niet te veel verschillende ingrediënten bevat, anders neemt het risico op bijwerkingen toe.
Als u de melatoninespray zelden gebruikt, moet u de Schone spuitkop na elk gebruik en let op de opslaginformatie van de fabrikant. Ondertussen is melatonine spray ook beschikbaar om in de mond te spuiten. Hier blijft de spuitkop vrij van contact en hoeft deze niet te worden gereinigd.
Wanneer moet ik melatonine spray nemen?
De inname van melatonine spray mag niet eerder dan een half uur voor het slapengaan worden gedaan. Als je het eerder gebruikt, kan het zijn dat je de tijd om in slaap te vallen naar voren schuift en je moe wordt, hoewel je nog niet wilde slapen. Als u een tijd hebt gekozen om in slaap te vallen, kunt u de spray kort daarvoor innemen. Vaak is de inname van twee sprays voldoende, wat overeenkomt met een melatoninegehalte van ongeveer één milligram.
Is melatonine spray geschikt voor kinderen?
Nee, helemaal niet! Melatonine spray is niet onderworpen aan drugs testen omdat sprays worden beschouwd als voedingssupplementen en niet medicijnen. Dienovereenkomstig kunnen de fabrikanten zelf beslissen hoeveel melatonine hun spray moet bevatten.. Om nog maar te zwijgen van andere ingrediënten. De werking van deze sprays is nog niet onderzocht. Kinderen die last hebben van slaapstoornissen moeten daarom niet behandeld worden met melatonine spray, omdat de bijwerkingen nog volledig onbekend zijn.
Wanneer kinderen niet kunnen slapen, staan ze meestal onder stress. Denk dan na over hoe je stress kunt verminderen in plaats van kunstmatige preparaten te gebruiken. Ook het nemen van verschillende huismiddeltjes om in slaap te vallen kan helpen. Als alles niet helpt en je kind blijft last houden van slaapstoornissen, raadpleeg dan zeker een arts. Een arts kan indien nodig een goed medicijn voor uw kind voorschrijven.
Alternatieven voor melatonine spray
Ons artikel “Slaapmiddelen: welke er zijn, hoe ze helpen” somt verschillende preparaten, voedingssupplementen, huismiddeltjes en andere hulpmiddelen op die u helpen om rustig te slapen zonder bijwerkingen.
Melatonine wordt niet gedekt door de ziektekostenverzekering
Op 13 juni trad het besluit van het Federaal Paritair Comité (G-BA) in werking, volgens welke preparaten die melatonine bevatten niet hoeven te worden gedekt door zorgverzekeraars. Dit betekent dat geneesmiddelen op recept met melatonine ook door de patiënt zelf moeten worden overgenomen. De reden: Er zijn onvoldoende evidence-based gegevens dat melatonine oraal ingenomen een effect heeft op slaapstoornissen.
Uitgesloten zijn de preparaten Circadin® en Slenyto®, die reeds is opgenomen in de catalogus van uitkeringen van de wettelijke ziektekostenverzekeringen.
De neuroloog dr. Wolf-Oliver Krohn is als patiëntenconsulent betrokken bij de Duitse Hersenstichting (www.hirnstiftung.org) – een non-profit organisatie die voorlichting geeft over neurologische aandoeningen en patiënten helpt met medische vragen.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.
Bronnen:
PLOS ONE: Meta-Analyse: Melatonine voor de behandeling van primaire slaapstoornissen.