Mentale cinema: hoe je je gedachten ’s nachts kunt uitschakelen


Slaapproblemen
februari 1, 2023

Stress is de meest voorkomende reden om in slaap te vallen in Duitsland. Degenen die hun mentale cinema niet kunnen uitschakelen, liggen lang wakker en broeden – en lopen het risico volledige slapeloosheid te ontwikkelen. We zullen je vertellen hoe je stress kunt stoppen.

Jonge vrouw wil slapen, maar lijdt aan mentale cinema.
Als de mentale cinema enkele dagen aanhoudt, dreigen ernstige slaapstoornissen. Afbeelding: AdobeStock/auremar

Of het nu gaat om mentale cinema of gedachtecarrousel – beide termen beschrijven één en hetzelfde probleem: moeite om in slaap te vallen door het cirkelen van gedachten. Het speelt slechts één Rol van kindof de stress professioneel of privékarakter is. Beide probleemgebieden kunnen slapeloosheid veroorzaken.

Artsen spreken van slapeloosheid wanneer slaapstoornissen optreden op ten minste drie nachten per week gedurende een periode van drie weken. Slaapstoornissen kunnen van invloed zijn op in slaap vallen, in slaap blijven en wakker worden – waarbij slaapstoornissen de meest voorkomende slaapstoornissen zijn.

Mentale cinema: dit zijn de oorzaken

De belangrijkste reden voor mentale cinema is stress. Echter, de Triggers voor stress heel anders zijn. Terwijl de ene persoon geen probleem heeft met professionele stress, maar onder druk komt te staan met privéstress, slaapt de andere persoon vredig met privéstress, maar rolt de hele nacht in bed als het een beetje hectisch wordt op het werk. Maar wat voor soort stress het ook is, het resultaat is altijd hetzelfde. De getroffen persoon ligt in bed en kan niet in slaap vallen.

Stress kan grofweg worden onderverdeeld in vier gebieden:

1. Beroepsstress

Beroepsstress is een van de meest voorkomende redenen voor mentale cinema. In zijn gezondheidsrapport van 2017 stelt het DAK dat 80 procent van de beroepsbevolking in Duitsland minstens één keer in hun professionele leven last hebben van slaapstoornissen als gevolg van stress. Beroepsstress kan ontstaan wanneer

  • de werkdagen zijn te lang,
  • je moet permanent beschikbaar zijn,
  • de eisen aan de persoon nemen toe,
  • er ontstaat concurrentie tussen collega’s,
  • je bent onderbelicht op het werk (boreout),
  • Er ontstaat tijdsdruk,
  • u wordt blootgesteld aan pesten,
  • er is te weinig speelruimte,
  • er is geen vertrouwensrelatie met de meerdere,
  • er angst bestaat om een baan te verliezen, of
  • je hebt weinig invloed op de uitvoering van je werk.

2. Atletische stress

Sportieve stress wordt vooral veroorzaakt door de eigen eisen. Op deze manier,

  • overdreven ambitie,
  • te hard trainen of
  • te veel druk om te presteren

veroorzaken slaapproblemen.

3. Privéstress

Ondertussen is privéstress bijna net zo vaak verantwoordelijk voor slaapstoornissen zoals professionele stress. Privéstress ontstaat wanneer

  • er is een ziekte in de familie,
  • u uit elkaar gaat of uw partner verlaat,
  • er zijn onopgeloste conflicten met familieleden,
  • er bestaat druk op de particuliere termijn,
  • Geldzorgen bestaan,
  • een familielid moet worden verzorgd, of
  • er was een sterfgeval van een geliefde.

4. Omgevingsinvloeden:

Invloeden van buitenaf kunnen voor veel stress zorgen. Bijvoorbeeld door

  • weg- of vliegtuiglawaai,
  • Lichtvervuiling (bijv. volle maan) of
  • te lange duisternis (winterblues).

Niet inbegrepen hier zijn fysieke oorzaken. Zeker, ziekten kunnen ook aanzienlijke stress en lijden veroorzaken en dus mentale cinema.. In ons artikel: “Slaapstoornissen: oorzaken en hulpmiddelen” gaan we dieper in op de verschillende ziekten die tot slaapproblemen kunnen leiden.

Bovendien kunt u meer gedetailleerde informatie over de individuele ziekten vinden in onze artikelen “De ziekte van Parkinson: slaapstoornissen en slaperigheid overdag”, “Slaapstoornissen bij dementie: oorzaken en helpt” en “Waarom veroorzaakt hyperthyreoïdie vermoeidheid?”

Wat je kunt doen tegen nachtelijke mentale cinema

Gelukkig zijn er enkele Tips, trucs en huismiddeltjesdat kan helpen bij mentale cinema. We presenteren er hier een aantal.

  1. Schrijf een slaapdagboek
    Een slaapdagboek kan je helpen om je gedachten te ordenen. Door je zorgen en behoeften op te schrijven breng je niet alleen orde in je carrousel van gedachten, je pakt het probleem ook weer aan. Vaak lost de intensieve bezigheid met het onderwerp de mentale cinema op door op te schrijven en kun je dan rustig in slaap vallen. Meer over dit onderwerp lees je in ons artikel: “3 redenen waarom een slaapdagboek je helpt in slaap te vallen”.
  2. Creëer een avondroutine
    Ons lichaam houdt van routines. Elke avond activiteiten herhalen geeft ons lichaam een stevig kader door zich veilig te voelen. Daardoor kan spanning van ons afglijden en kan de mentale cinema verdwijnen. Goede avondroutines kunnen zijn: yoga, luisteren naar muziek of podcast, lezen of baden. Het is echter belangrijk dat de avondroutine rustig en ontspannen plaatsvindt. Het moet dus geen te spannend boek zijn of te harde en snelle muziek. Je kunt nog meer avondroutines lezen in ons artikel “6 avondroutines die de slaap verbeteren”.
  3. Koop een verzwaarde deken
    Verzwaarde dekens worden al jaren gebruikt als “therapiedekens” in ziekenhuizen en therapiecentra om te kalmeren. Een verzwaarde deken misleidt je lichaam om een knuffel te geloven door zijn gewicht, waardoor het serotonine en oxytocine vrijmaakt. De feelgoodhormonen ontspannen je – stress valt van je af. Daarnaast wordt serotonine ’s nachts deels omgezet in melatonine en is het slaaphormoon een van de belangrijkste spelers voor een goede nachtrust. Goed verzwaarde dekens zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Cura of Sweden. Maar andere fabrikanten bieden ook verzwaarde dekens aan. Op Amazon vindt u een hele selectie en onze gids: “De best verzwaarde dekens in vergelijking” test verschillende dekens op hun kwaliteit.

Ons artikel over slaaphygiëne geeft nog veel meer tips die je kunt gebruiken om je slaap actief te verbeteren.

Huismiddeltjes voor mentale cinema

Naast verschillende gedragingen zijn er natuurlijk ook enkele huismiddeltjes die kunnen helpen bij mentale cinema.

  • Warme melk met honing: Der Schlummertrunk bij uitstek. Het smaakt niet alleen ongelooflijk lekker, maar het kan je ook helpen in slaap te vallen. Echter niet vanwege de ingrediënten (de melatonine in melk is te laag om effect te hebben), maar vanwege het geheugen dat de meeste mensen associëren met het slaapdrankje. De herinnering triggert een prettig gevoel, spanning daalt, je voelt je minder gestrest. In ons artikel “Helpt warme melk met honing je echt om in slaap te vallen?” legt onze expert Jutta Schmolke nogmaals uit hoe de drank precies werkt.
  • Verschillende soorten thee: Thee met lavendel of valeriaan kan je daadwerkelijk helpen in slaap te vallen omdat ze kalmerende ingrediënten bevatten die onze geest en lichaam kalmeren. Bovendien is er een vergelijkbaar effect als bij warme melk met honing. Het warme kopje in de hand en de heerlijke thee op de tong triggert welzijn en ontspant. In ons artikel: “Deze 6 theeën helpen je in slaap te vallen” noemt andere theeën die het in slaap vallen gemakkelijker kunnen maken.
  • Geuroliën: Of het nu gaat om olie voor diffusers, geuroliën voor lampen of in kaarsen: geuroliën kunnen ontspanning en kalmerend zijn met hun geur. De geur speelt hierbij een doorslaggevende rol. De geur van citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen geeft je een goed gevoel, net als de geur van lavendelolie, kaneel of jasmijn.

Het resultaat telt

Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je je mentale cinema het zwijgen oplegt. Of het nu gaat oma’s huismiddeltjes of een verandering in de avondroutine. Er is echter één ding dat je ter harte moet nemen: Als u de slaapstoornissen niet onder controle krijgt, moet u dringend een arts of een arts raadplegen.

Zij kunnen met u samenwerken om een therapie te ontwikkelen over hoe u uw slaapproblemen onder controle kunt krijgen of u op zijn minst doorverwijzen naar een expert. Indien nodig kan een nacht in een slaaplaboratorium ook opheldering geven.. Er is maar één ding dat je niet moet doen: slaapstoornissen licht opvatten!

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Bron:

Neurologen en psychiaters op het net: Burn-out ook mogelijk via het privéleven.

Noot van de redactie: Dit artikel bevat onder andere productaanbevelingen. Bij het selecteren van producten zijn we vrij van de invloed van derden. Voor een bemiddeling via onze affiliate links ontvangen wij een commissie van de betreffende dienstverlener/online shop wanneer een aankoop of brokerage wordt gedaan, met behulp waarvan wij onafhankelijke journalistiek kunnen blijven aanbieden.

Recent Posts