Met gelijmde ogen naar de dokter: wanneer is het nodig?


Slaapproblemen
23 september

Als je ’s ochtends nauwelijks je ogen open krijgt omdat ze helemaal vastgelijmd zijn, raak je snel in paniek. Veel redenen voor de gesloten ogen zijn onschadelijk. Maar wat als dat niet zo is? Wanneer moet ik naar de dokter met mijn ogen aan elkaar gelijmd?

Met gelijmde ogen naar de dokter: Jonge vrouw met rode ogen.
Ga naar de dokter met je ogen aan elkaar gelijmd en laat de oorzaak ophelderen. Beeld: iStock/bymuratdeniz

Het goede nieuws: vaak gelijmde oogleden zijn niets ernstigs. Ze worden meestal veroorzaakt door Make-upresten of contactlenzen die te lang worden gedragen. De ogen zijn dan geïrriteerd en proberen te kalmeren met oogvocht.

Echter, door het feit dat de Ogen dicht ’s nachts en de traanvloeistof samen met de mucine – een vloeistof die in onze ogen wordt gevormd om vreemde lichamen weg te spoelen – kan niet optimaal lopen, moeten we ’s ochtends vechten, vooral met geklapte ogen. Dus hoe weet ik dat het serieus wordt en wanneer moet ik naar de dokter met mijn ogen aan elkaar gelijmd?

Trouwens: Ons artikel “Gelijmde ogen in de ochtend: oorzaken, symptomen, hulp” gaat dieper in op alle oogziekten, benoemt symptomen en geeft je waardevolle tips over wat je zelf kunt doen tegen gelijmde ogen.

Wanneer moet ik naar de dokter met mijn ogen aan elkaar gelijmd?

Ogen aan elkaar gelijmd kunnen ook zonder ziekte voorkomen? Hoe weet ik dan dat ik met mijn ogen aan elkaar gelijmd naar de dokter moet? Heel simpel: Vaak gaan de ziektes nog steeds mee met de andere symptomen , waardoor u een ontsteking van het oog kunt herkennen.

Over het algemeen moet u naar de dokter gaan met uw ogen aan elkaar gelijmd, zodra naast de aan elkaar gelijmde oogleden ook andere symptomen worden toegevoegd. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe u een ziekte van de ogen kunt herkennen.

1. Conjunctivitis

Conjunctivitis moet worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën. Bacteriële, virale en allergische conjunctivitis.

  • Bacteriële conjunctivitis: Naast gelijmde oogleden zijn de ogen meestal rood en branden/jeuken. Oogbewegingen doen pijn en er komt vaak een witgele vloeistof uit de ogen.
  • Virale conjunctivitis: Dezelfde symptomen als bij bacteriële ontsteking, maar daarnaast komt vaak een sterke gevoeligheid voor licht voor. Bovendien is de vloeistof die uit de ogen komt nogal waterig.
  • Allergische conjunctivitis: Hier zijn beide ogen altijd aangetast. Ook hier zijn de ogen vaak rood en jeukend/waterig. Er zijn echter meestal andere allergiesymptomen, zoals verstopte / loopneus, niezen en ademhalingsmoeilijkheden.

2. Ooglidontsteking

Ooglidontsteking is meestal bacterieel. Naast het aan elkaar gelijmde ogen in de ochtend, zijn de andere symptomen rode ogen, gezwollen en pijnlijke ooglidranden, jeuk en lichtgevoeligheid. Ooglidontsteking treedt bijna nooit direct op, maar ontwikkelt zich geleidelijk.

3. Hoornvliesontsteking

In het geval van hoornvliesontsteking is er een sterke roodheid van het oog met zeer hoge lichtgevoeligheid. Bovendien komt er etterende afscheiding uit de ogen en is er een sterke oogstroom.

4. Gerstkorrel

In een stye raakt een van onze meibomklieren (een talgklier waaruit ons oogvocht lekt) verstopt en ontstoken, waardoor de bekende stye ontstaat. Andere symptomen zijn een Knobbeltjes op het ooglid, een pijnlijk ooglid, verhoogd traanvocht, gezwollen oogleden en een branderig gevoel.

U moet naar de arts of zorgverlener gaan met uw ogen aan elkaar gelijmd als een of meer van de hier genoemde symptomen zich voordoen naast de gelijmde ogen.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Bronnen:

Infectiebescherming: ooginfecties.
MSD Manual: Overzicht van conjunctivitis.

Recent Posts