Mindfulness: hoe technologie je helpt in slaap te vallen


Gezonde slaap
maart 10, 2023

Gerichte mindfulness training kan helpen om de slaap te verbeteren. We hebben dit besproken met de Mindfulness Trainer en yogadocent Sunita Ehlers gesproken. In dit interview vertelt ze ons hoe we mindfulness in ons dagelijks leven integreren en hoe het ons kan helpen onze slaap weer te vinden.

Mindfulness kan ons helpen onze weg te vinden om meer ontspannen en kalm te slapen. Afbeelding:iStock/microge

Constante beschikbaarheid, eindeloze takenlijsten, financiële of familiezorgen – stress is een onvermijdelijk en alomtegenwoordig onderdeel van ons moderne leven geworden. Vaak denken we al na over de volgende afspraak of de volgende e-mail.

Hoewel dergelijke stress in de eerste plaats een natuurlijke reactie is op uitdagingen en ons kan inspireren om op ons best te presteren, leidt te veel spanning tot diepgaande effecten op onze mentale en fysieke gezondheid en kan het Slaapproblemen en slapeloosheid Dit is de eerste keer dat we een debat over dit onderwerp hebben

Misschien bent u ook geïnteresseerd in:

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een ontspanningstechniek die tot doel heeft alle gedachten, gevoelens en sensaties binnen en buiten het lichaam waar te nemen zonder erop te reageren. Het helpt om het huidige moment waar te nemen, om de gedachten tot rust te laten komen en om in het hier en nu te leven. Het effect van deze oefening: Minder stress, meer ontspanning en rust. Mindfulness is vaak een belangrijk onderdeel van andere ontspanningspraktijken, zoals yoga, Ayurveda en meditatie.

Hoe kan mindfulness de slaap verbeteren?

Slaapstoornissen, zoals moeite om in slaap te vallen of in slaap te blijven, treffen steeds meer mensen. Volgens een onderzoek van het DAK lijdt elke tiende werknemer (9,4 procent) in Duitsland aan ernstige slaapstoornissen (slapeloosheid) met moeite om in slaap te vallen en te blijven, slechte slaapkwaliteit, slaperigheid overdag en uitputting. Een van de meest voorkomende redenen hiervoor is stress.

De grootste slaaprover in Duitsland is stress

Mensen die gestrest zijn, denken overmatig na over verplichtingen zoals werk, gezin en financiën. Deze gedachten kunnen ons ’s nachts vaak uren wakker houden en het moeilijk maken om in slaap te vallen.

Bovendien zijn stressvolle levenssituaties zoals scheidingen, beroepsstress of de dood van een geliefde de drijvende kracht achter de Cortisol niveaus in ons lichaam naar boven. Cortisol verhoogt op zijn beurt de bloeddruk, versnelt de ademhalingsfrequentie en laat het hart sneller pompen. Het resultaat: we zijn onrustig van binnen en kunnen niet ontspannen. Om in slaap te vallen zijn rust en ontspanning echter belangrijk. Mindfulness kan de spiraal van gedachten doorbreken, stress verminderen en je zo helpen beter te slapen.

Mindfulness trainer en yoga docent Sunita Ehlers met ons gesproken en uitgelegd hoe we de ontspanningstechniek in ons dagelijks leven kunnen integreren en gebruiken voor onze slaap.

Interview met mindfulness expert Sunita Ehlers

Mijn slaap: Hallo Sunita, je bent yogaleraar, meditatieleider en mindfulnesstrainer. In je boek “Mindfulness in Everyday Life” heb je het over de bewuste keuze om een mindful leven te leiden. Wat betekent mindfulness precies voor jou?

Sunita Ehlers: Ik ben zelfstandige en heb twee kinderen. Veel te vaak ging het leven aan me voorbij als in de automatische pilootmodus en de ene afspraak achtervolgde de volgende. Ik had vaak het gevoel dat het leven aan me voorbij ging. Voor mij betekent mindfulness Om het moment bewust te waarderen En dat om waargenomen te worden, Wat we hebben en om je gedachten niet de hele tijd te laten racen. Mindfulness heeft mij geleerd om veel bewuster en veel individueler met mezelf om te gaan.

“Voor mij betekent mindfulness het bewust waarderen van het moment en het waarnemen van wat we hebben en niet constant onze gedachten laten racen.”

Mijn slaap: Hoe zijn mindfulness en slaap gerelateerd?

Sunita Ehlers: Mindfulness en slaap zijn vanuit veel verschillende perspectieven met elkaar verbonden. In Ayurveda er wordt van uitgegaan dat gezonde slaap is belangrijk om overdag gezond te leven. Want als ik bijvoorbeeld niet goed slaap, kan ik dat wel. overdag ook niet goed voor me gezorgd. En andersom natuurlijk hetzelfde: als ik overdag niet goed voor mezelf zorg en de dingen in mijn dagelijks leven integreer, zoals een dieet of bedtijd die bij me past, dan heeft dat invloed op hoe ik slaap. En als ik niet goed slaap, heeft dat invloed op hoe ik me overdag voel en welke beslissingen ik neem.

Van de Mindfulness perspectief Dit betekent: Als ik bijvoorbeeld veel te doen heb, veel afspraken moet bijwonen en het snel moet doen, dan kan het gebeuren dat er ’s avonds nog veel beweging in mijn lichaam en in mijn gedachten zit. En toen ik deze beweging van de dag tot de nacht slaap ik weer niet goed.

“Voor mij gaat het om het gebruik van kleine hulpmiddelen en trucs om het dagelijks leven bewuster en bewuster te maken.”

Mijn slaap: Hoe kan ik mindfulness integreren in mijn dagelijks leven?

Sunita Ehlers: Voor mij gaat het om het gebruik van kleine tools en trucs om om het dagelijks leven bewuster en bewuster te maken. Omdat dit vaak een groter potentieel heeft om ons een goed gevoel te geven dan wanneer we volledig opgebrand zijn en uitkijken naar een wellnessvakantie. Als ik kleinere momenten in mijn dagelijks leven integreer (wat me niet extra zou moeten stressen), lukt het me om te vertragen en weer aan kracht te winnen en voel ik me uiteindelijk niet zo opgebrand. Dus integreer ik de wellnessvakantie vooraf in mijn dagelijks leven om er als zodanig van te kunnen genieten. En deze bewuste momenten zijn toegestaan voor om voor iedereen iets anders te zijn.

Mijn slaap: En dat heeft weer invloed op de slaap?

Sunita Ehlers: Precies, en zelfs als je niet slaagt erin om mindful momenten te integreren in het dagelijks leven, dan kun je er nog steeds doorheen gaan Mindfulness oefeningen hebben een positieve invloed op je in slaap vallen. Ga in bed liggen en probeer je volledig te concentreren op je Ademhaling om te focussen en langzaam in- en uit te ademen. Als je je daarop concentreert, kun je erin slagen om de andere gedachten te blokkeren, te kalmeren en sneller in slaap te vallen.

“Wat je ’s avonds eet, heeft een grote invloed op je slaap en je slaappatroon.”

Mijn slaap: Heb je een speciale avondroutine die je lichaam en geest voorbereidt op de slaap?

Sunita Ehlers: Ja, je kunt veel mooie dingen doen. Ayurveda zegt bijvoorbeeld dat je ’s avonds verwarmende en voedende componenten Ik heb liever een Soep of een Stoven eet als brood. Omdat wat Je eet ’s avonds heeft een heel groot effect op je slaap en je in slaap blijven.

Maar ook een verwarmende voetmassage kan helpen om het lichaam bewust te aarden en de zenuwuiteinden in ons lichaam te kalmeren. Maar je kunt ook Herstellende of Ying Yoga oefenen, want in deze oefeningen vinden alle posities plaats op de vloer. Dit kan je helpen om jezelf te aarden en te kalmeren.

En dan zijn er natuurlijk de kleine dingen, zoals Mobiele telefoon uit, Meditatie, Slaapverhalen of bewust tijd voor jezelf en je innerlijke zelf te nemen. Over het algemeen gaat het erom de beweging uit de gedachten te halen, maar ook uit het lichaam en de organen en je zo te kalmeren.

Mijn slaap: En wat kan ik doen als ik ’s nachts wakker word en niet meer kan slapen?

Sunita Ehlers: Het hangt ervan af, wanneer en op welk tijdstip je wordt wakker. Als u zich bijvoorbeeld tussen twee en drie uur als je wakker wordt, dan heeft dat vaak te maken met veel te veel beweging en stress. Maar als je tegen bent 12 of 1 uur groeit op, dan is het vaak te wijten aan de lever. Tijdens deze uren werkt het orgaan op volle snelheid en ontgift het lichaam. Als we ’s avonds te veel hebben gegeten, slaagt het lichaam er niet in om de maaltijd te verteren en te verwerken. Het lichaam heeft echter rust nodig zodat de lever kan werken. Ergo: We worden wakker.

Om weer in slaap te vallen, een warme melk met honing enuhigenigen specerijen, zoals Nootmuskaat. Nootmuskaat kalmeert ons hele systeem en helpt ons beter in slaap te vallen en in slaap te blijven.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in:

Recent Posts