Moe of uitgeput: 4 verschillen


Slaap Nieuws
februari 7, 2023

Moe of uitgeput? Als je na een lange dag op de bank valt en gewoon wilt ontspannen, heb je jezelf deze vraag misschien al gesteld. In dit artikel leer je hoe je de verschillen tussen vermoeidheid en vermoeidheid kunt herkennen.

Moe of uitgeput: Jonge vrouw zit gebroken op de bank.
Waar komt gebrek aan energie vandaan? Ben je moe of uitgeput? Beeld: iStock/Charday Penn

Wie veel werkt en ’s avonds helemaal knock-out thuiskomt, wil vaak gewoon naar bed en slapen. Dit hoeft misschien niet het geval te zijn. Want slaap hoeft niet per se te helpen tegen uitputting, omdat het totaal verschillende oorzaken heeft en daarom verschillende benaderingen vereist. We zullen je vertellen of je moe of uitgeput bent van je lusteloosheid.

Moe of uitgeput: dit zijn de verschillen

1. Constante vermoeidheid

Het maakt niet uit hoeveel je slaapt, je wordt gewoon niet fit? Dan ben je waarschijnlijk chronisch uitgeput. Experts zijn van mening dat elke volwassene minstens één keer in zijn leven lijdt aan het zogenaamde vermoeidheidssyndroom. Dit is chronische uitputting.

Dit helpt: In feite is veel lichaamsbeweging de beste remedie gebleken voor het vermoeidheidssyndroom. Of het nu gaat om zwemmen, joggen, fitnesstraining in de sportschool of regelmatig wandelen, elke vorm van fysieke activiteit helpt. Maar pas op: als vermoeidheidssyndroom een symptoom is van een andere ziekte, moet u de activiteit eerst met uw arts bespreken. Het is ook belangrijk dat je langzaam begint en in de loop van de tijd verbetert.

2. Niet in staat om doelen te stellen

Breekt het zweet je al uit bij de gedachte dat je een doel moet stellen of voel je je meteen leeggezogen? Dan is dit een typisch teken van uitputting. Want bij vermoeidheid ontbreekt het je niet aan een doel, maar over het algemeen alleen op de uitvoering.

Dit helpt:

  1. Wees je bewust van welk doel je jezelf wilt stellen. Is het een innerlijk doel (bijvoorbeeld om meer begrip te krijgen of een taal te leren) of een extern doel (bijvoorbeeld om geld te besparen of af te vallen)?
  2. Vertel jezelf regelmatig dat met Uithoudingsvermogen en uithoudingsvermogen alles is te bereiken.
  3. Stel jezelf kleine waypoints (mijlpalen) in. Wil je bijvoorbeeld tien kilo afvallen, stel dan niet je eindgewicht als doel, maar de eerste kilo en dan de tweede enzovoort. Zo heb je meer gevoel van prestatie en dus meer energie om door te zetten.

3. Concentratieproblemen

Toegegeven, ze bestaan ook bij vermoeidheid, daarom is het in het begin moeilijk om te bepalen of je moe of uitgeput bent. Maar ten laatste, als je een goede nachtrust hebben en je nog steeds niet kunnen concentreren, het is waarschijnlijk uitputting (tenzij je last hebt van slaapapneu en het niet weet).

Dit helpt: Ook hier helpt bewegen in de eerste plaats. Maak een wandeling in de frisse lucht. Bij concentratieproblemen helpt ook veel drinken, een gezond voedingspatroon en diverse ontspanningsoefeningen, zoals yoga.

4. Slapeloosheid

Voel je je helemaal moe, maar kun je niet slapen? Een duidelijk teken dat je uitgeput en niet moe bent. Mensen die echt moe zijn, kunnen meestal heel snel in slaap vallen. Vooral in het geval van mentale uitputting Het is moeilijk om in slaap te vallen omdat het lichaam nog genoeg energie heeft.

Dat helpt: Stel vaste slaaprituelen vast. Je kunt bijvoorbeeld elke dag voor het slapengaan een kopje lavendel- of valeriaanthee drinken. Of je gaat zwemmen. Je lichaam leert deze Interpreteer rituelen snel en begrijp dat je naar bed gaat. Dan begint hij met het vrijkomen van melatonine. Het slaaphormoon is cruciaal voor een goede nachtrust.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts