Gezonde slaap
16 september
Bij de zogenaamde “mouth taping” lijm je je mond met een ademend plakbandje. Kun je de slaapkwaliteit en mondgezondheid daadwerkelijk verbeteren met het lijmen van de mond?

De Amerikaanse gezondheidscoach Coryl Rodriguez gaf zijn volgers op TikTok een ongebruikelijke gezondheidstip. Hij plakte elke avond voordat hij naar bed ging zijn mond af. Ademen door de neus zou niet alleen snurken voorkomen, maar ook voorkomen dat de mond uitdroogt. Is “mond taping” echt geschikt voor het dagelijks leven?
Een mondpleister verbetert de mondhygiëne
Allereerst zorgt de ademende tape eigenlijk voor minder snurken ’s nachts, via een open mond. En als de mond uitdroogt, kunnen de slijmvliezen hun functie als kiembarrière niet meer vervullen. Er is een hoger risico op infectie. Dit argument werd ook onderstreept door een groep onderzoekers met hun studie over mondhygiëne.
Zelfs ’s ochtends wordt een slechte adem voorkomen. Want dit wordt vooral veroorzaakt door ademhalen door de mond. In feite zorgt mondtaping voor een betere mondhygiëne. In ons artikel “Snurken: 5 tips die helpen” hebben we verdere tips samengevat die helpen tegen nachtelijk zagen.
Om de mond echter echt zinvol te maken, moet er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende redenen waarom de ademhaling door de mond plaatsvindt.
Ons artikel “Slechte adem: daarom demp je na het opstaan” legt uit hoe een slechte adem ’s ochtends optreedt.
Dit zou de mondpleister moeten verbeteren
Naast een betere mondhygiëne zou het lijmen van de mond nog vele andere positieve effecten hebben, waaronder:
- Een verbetering van de spijsvertering
- Versterking van het immuunsysteem
- Een verbetering van concentratie en geheugen
- Verlaging van hoge bloeddruk
- Angst en depressie verdwijnen
- Helpt u gewicht te verliezen
- Verbeter de spijsvertering
- Hoofdpijn, migraine en rugpijn worden voorkomen
Al deze zogenaamd positieve eigenschappen van mondtaping moeten met voorzichtigheid worden behandeld. Er zijn helemaal geen studies of zelfs serieus onderzoek naar. Tot nu toe zijn dit alleen persoonlijke “ervaringen” van gebruikers.
Hier zijn tips om in slaap te vallen die je slaap echt duurzaam verbeteren!
Een mondlapje is niet geschikt voor elk snurken
Vooral voor partners van snurkers klinkt een mondpleister bijzonder verleidelijk, omdat het snurken ’s nachts kan elimineren of op zijn minst verlichten. Maar ook hier is voorzichtigheid geboden., omdat mondademhaling niet zonder reden uit ons lichaam bestaat. Statistisch gezien snurken de volgende mensen het vaakst:
- Bejaard
- Zwaarlijvig
- Roker
- Personen na alcoholgebruik
Bij ouderen kan een mondpleister de mondademhaling – en dus snurken – minimaliseren en de neusademhaling bevorderen. Voor mensen met overgewicht ligt de situatie anders. Ze hebben vaak last van Slaapapneu en krijg toch slechte lucht. Hier kan een gipsen blikje verminderde mondademhaling erger maken. Vooral als de neus verstopt is of de neustussenschotjes gezwollen zijn en de neusademhaling moeilijk is.
Bij rokers is de Slijmvliezen in de keel geïrriteerd, waarbij mondademhaling plaatsvindt en vervolgens luidruchtig lucht wordt ingeademd wanneer de zetpil van het gehemelte ontspant. Hier zal een pleister nauwelijks helpen, omdat het de spanning van de zetpil niet verbetert.
Hetzelfde geldt voor mensen die snurken na het drinken van alcohol. Ook hier stroomt de lucht met een snurk langs de zetpil. Het tapen van je mond helpt hier ook niet., omdat de neusademhaling hier ook wordt beperkt door zwelling van de slijmvliezen.
Praat met de arts om je mond te lijmen
Hoewel maskeren kan helpen bij snurken, mag u nooit een pleister gebruiken zonder toestemming van uw arts. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van slaapapneu zonder het te weten.. Bij slaapapneu kunnen onder andere de luchtwegen vernauwd worden, waardoor ademhalen sowieso moeilijk wordt. Om vervolgens mondtaping te ondergaan, om de ademhaling nog moeilijker te maken.
Ook kan een allergie voor bedmijten ervoor zorgen dat je neus ’s nachts sluit. Ook dan kun je moeite hebben met ademhalen en dit is allesbehalve ontspannend. Wil je zo’n mondlapje proberen? Bij Amazon zijn de patches relatief goedkoop.
Pas op voor parasomnia’s
Het dichtplakken van je mond kan helpen bij normale slaappatronen, maar voorzichtigheid is geboden bij aandoeningen zoals slaapapneu. De interactie tussen de plakband en een ziekte is niet onderzocht. Wie kan zeggen of mondtaping het lijden niet eens erger maakt?
Als u bijvoorbeeld last heeft van nachtangsten of een andere parasomnie, kunt u mondtaping gebruiken voor Irritatie of, in het ergste geval, zelfs paniek als je wakker wordt. Vaak zijn degenen die getroffen zijn door het nachtelijke incident al gestoord genoeg. Tape over je mond kan de situatie verergeren.
Neusademhaling: natuurlijke ademhaling tijdens de slaap
De mens ademt van nature door de neus bij het in slaap vallen en slapen. Dus als je ’s nachts je mond dicht wilt lijmen en geen last hebt van een van de hierboven genoemde ziekten, kun je zelfs zo’n tape gratis krijgen.
Controleer dus eerst of je je mond dicht moet lijmen voordat je een mondpleister krijgt. Overigens: nasale ademhaling heeft een evolutionair gevoel. De slijmvliezen van de neus filteren bacteriën en stofdeeltjes veel beter dan de mond.
Mondpleisters en verstopte neus: wat te doen?
Als je je mond dicht wilt lijmen en last hebt van een verstopte neus, moet je afzien van het gebruik van de tape. Al is het onmogelijk dat je stikt in je slaap.omdat je eerder wakker wordt. Door de slechtere ademhaling door de neus kan het nog steeds leiden tot het onaangename gevoel niet genoeg lucht te krijgen.
Is een mondlap gevaarlijk?
Volgens de huidige kennis is zo’n pleister niet echt gevaarlijk. De meeste mensen zijn veel te gevoelig en attent om zelfs ’s nachts in slaap te vallen als iets hun luchtwegen blokkeert en ze niet goed kunnen ademen. Alleen al om deze reden kun je Mouth Taping proberen. Als u echter merkt dat de pleister de ademhaling verstoort, luister dan naar uw lichaam en verwijder deze.
Als je ’s nachts last hebt van slaapproblemen, zoek dan hulp bij een arts. Een arts kan je duurzame en nuttige tips geven om in slaap te vallen en, indien nodig, u helpen met medicatie of u doorverwijzen naar een specialist. Overigens kunnen we je ook effectieve tips geven voor een rustgevende slaap.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.