Nachtelijk zweten: oorzaken en hulp


Slaapproblemen
13 oktober

Nachtelijk zweten kan op den duur een ware belasting worden voor lichaam en geest. Meestal zijn er eenvoudige verklaringen voor nachtelijk zweten, maar soms zitten er ernstige ziekten achter. En de Covid-19 variant “Omikron” zou ook nachtelijk zweten uitlokken. Ons artikel legt uit.

Vrouw heeft nachtelijk zweet en veegt haar voorhoofd af.
Nachtelijk zweten kan meer dan ongemakkelijk zijn. Afbeelding: iStock/VioletaStoimenova

Als je niet in een sauna zit, wordt zweten eigenlijk altijd als onaangenaam ervaren. En geen wonder: er zijn tussen de twee en vier miljoen zweetklieren over ons hele lichaam. Dat is ongeveer 370 zweetklieren per vierkante centimeter. Dat is nogal wat potentieel om te zweten.

Waar komt nachtelijk zweten vandaan? Waarom zweten we eigenlijk? En wat kun je doen tegen overmatig zweten ’s nachts? In dit artikel lichten wij deze vragen toe.

Waarom zweten we?

Honden hijgen, konijnen regelen hun temperatuur via hun oren en wij mensen zweten om af te koelen. Als ons lichaam het te warm heeft, scheidt het via de zweetklieren vocht af, dat vervolgens aan het huidoppervlak verdampt en zo warmte aan onze bloedvaten onttrekt. A Verkoelend effect doet zich voor.

Maar zweten heeft ook een andere functie. Omdat onze zweetafscheiding veel zouten en mineralen bevat, die werken als zuur op bacteriën en schimmels en zo onze huid beschermen tegen gevaar. Zweet is dus op twee niveaus belangrijk voor ons en ons lichaam.

Wat zijn de oorzaken van nachtelijk zweten?

Nachtelijk zweten is een andere zaak. We mogen niet zweten als we slapen. Ons lichaam past zijn temperatuur ’s nachts aan om tot één graad omdat we beter slapen bij koele temperaturen. Zo helpt ons lichaam ons om in slaap te vallen. Eén reden waarom naakt slapen gezond is.

Nachtelijk zweten is dus tamelijk ongezond voor ons lichaam en heeft verschillende oorzaken. De meeste zijn ongevaarlijk en makkelijk te behandelen. Ruwweg kan nachtelijk zweten in drie groepen van oorzaken worden onderverdeeld.

  1. Slaapomstandigheden
  2. Medicatie
  3. Ziekten

1. slaapomstandigheden

Ongunstige slaapomstandigheden die nachtelijk zweten kunnen veroorzaken zijn:

  • Een te hoge kamertemperatuurDe optimale slaaptemperatuur ligt tussen 16 en 19 graden. Als de temperatuur daarboven is, kunnen we snel gaan zweten. Dit gebeurt echter meestal al tijdens de fase van het inslapen. Slechts zelden worden we hierdoor ’s nachts zwetend wakker.
  • Te dik dekbedOf het nu een wollen of donzen dekbed is, veel dekbedden worden te warm voor hun eigenaars, vooral in de lente en de zomer. Het resultaat: je hebt last van nachtelijk zweten en kunt niet meer slapen. Het is het beste om altijd twee dekens te hebben. Eén voor herfst en winter en één voor lente en zomer.
  • Te hoge luchtvochtigheid: Net als de lucht in de kamer speelt ook de luchtvochtigheid in de slaapkamer een belangrijke rol bij het slaapcomfort. De luchtvochtigheid moet in het algemeen tussen 50 en 70 procent. zijn tussen de 50 en 70 procent. Daaronder is de lucht te droog en trekken je neusslijmvliezen samen en blokkeren je neus. Daarboven is de lucht te vochtig en ga je gemakkelijk zweten. U kunt de vochtigheid onder controle houden door de lucht te ventileren.
  • AlcoholNachtelijk zweten kan worden uitgelokt door zelfs kleine hoeveelheden alcohol. Alcohol belast ons hele lichaam wanneer het probeert de celtoxine. Dat kan behoorlijk vermoeiend zijn. Geen wonder dat je begint te zweten. Welke andere effecten alcohol op uw slaap kan hebben, leest u in ons artikel: “Slaapstoornis: hoe alcohol uw slaap in gevaar kan brengen”.
  • Te pittig eten: Er zijn veel voedingsmiddelen die tot slaapproblemen kunnen leiden. Te pittig eten is er één van. De alkaloïde capsaïcine is de schuldige…. Het geeft ons een warm gevoel en laat ons ook denken dat we het warm krijgen. En als het te warm wordt, treedt onze koelmotor in werking. s Nachts, wanneer ons lichaam de opgenomen stoffen afbreekt, kan capsaïcine weer “gereactiveerd” worden. Het resultaat: nachtelijk zweten.
  • Te veel lagen kledingJa, dat kan ook gebeuren. Je sliep jarenlang graag in een pyjama en nu word je er altijd bezweet in wakker? Dan bent u waarschijnlijk overdressed, want ons chronotype en dus onze slaapgewoonten kunnen in de loop der jaren veranderen en wat vroeger aangenaam behaaglijk was, veroorzaakt nu nachtelijk zweten. Dan is het een zaak van: Weg met die zweterige pyjama.
  • MenopauzeNachtelijk zweten komt vaak voor bij vrouwen in de menopauze. Dit is zeer onaangenaam, maar er is geen gezondheidsrisico. Vaak helpt een verkoelend kussen, een verkoelende douche of, als het niet anders kan, het innemen van hormoonpreparaten.

2. medicijnen

Er zijn bepaalde medicijnen die nachtelijk zweten kunnen uitlokken. Deze omvatten:

  • Antidepressiva
  • Antipyretica zoals paracetamol
  • Bloedsuikerverlagende medicijnen
  • Atypische neuroleptica
  • Hormoonpreparaten voor endometriose
  • Oogdruppels (vooral voor glaucoom)
  • Geneesmiddelen tegen bronchitis
  • Geneesmiddelen tegen astma
  • Medicijnen tegen borstkanker of prostaatkanker

Nachtelijk zweten is meestal een bijwerking van de medicatie. Soms kan nachtelijk zweten echter ook worden veroorzaakt door Te hoge of verkeerde dosering kan de oorzaak zijn. Als u last heeft van door medicijnen veroorzaakt zweten, praat dan met uw arts. met uw arts zo snel mogelijk over het probleem!

3. Ziekten

Het gebied van ziekten die nachtelijk zweten veroorzaken is divers en complex. Op dit punt, zeker niet alle ziekten kunnen worden opgesomd. Daarom worden hier alleen de meest prominente voorbeelden genoemd.

  • Infectieziekten
    Infecties zijn een bekende oorzaak. Griep, een griepachtige infectie, maar ook een verkoudheid kan koorts en dus nachtelijk zweten als symptoom in een noodsituatie veroorzaken. De symptomen verdwijnen meestal na een paar dagen of zelfs een week.. Als koorts en zweten gedurende langere tijd ’s nachts als klachten optreden, kan er een andere ziekte aan ten grondslag liggen. Nachtelijk zweten wordt bijvoorbeeld ook in verband gebracht met een Endocarditis typisch.

    Evenzo Tuberculose kan de reden zijn voor nachtelijk zweten. In dit geval komt het zweten echter vaker voor in de ochtenduren. Twee andere infecties waarbij nachtelijk zweten een van de symptomen is, zijn Ziekte van Lyme en Pfeiffer’s klierkoorts. Nachtelijk zweten komt ook voor bij Corona en vooral bij Omikron. Meer hierover hieronder.

  • Auto-immuunziekten
    Ons immuunsysteem bestrijdt normaal gesproken alleen vreemde stoffen, zoals ziekteverwekkers, gifstoffen of verontreinigende stoffen. In sommige gevallen kunnen onze eigen lichaamscellen echter ook het doelwit zijn van ons immuunsysteem. Dit leidt tot een auto-immuunziekte. Dit omvat bijvoorbeeld Reumatoïde artritis (chronische polyartritis). Hier zijn de gewrichten vaak aangetast en worden ze erg warm en beginnen ze te zweten. Op Granulomatose met polyangiitis, Reuze cel arteritis, Polymyalgia rheumatica ontsteking van de vaten, waardoor de getroffenen last hebben van nachtelijk zweten.
  • Een hormonale ziekte
    In het geval van een Hyperthyreoïdie hoge koorts kan ’s nachts optreden, wat dan leidt tot hevig zweten. Hyperthyreoïdie gaat gepaard met andere symptomen en klachten, zoals buikpijn, diarree, gewichtsverlies, ernstige tremor, hartkloppingen en, in ernstige gevallen, haaruitval.
  • Een stofwisselingsziekte
    Nachtelijk zweten maakt deel uit van Diabetes mellitus onder de bekende waarschuwingssignalen dat een Hypoglykemie aanwezig is. Als patiënten ’s nachts wakker worden met een natte pyjama of een bezwete sprei, is het belangrijk de bloedsuikerspiegel onmiddellijk te verhogen. Daarom wordt patiënten aangeraden altijd wat glucose naast hun bed te hebben.
  • Kanker en bloedziekten
    Nachtelijk zweten kan een vroeg symptoom zijn van ernstige vormen van kanker. Deze klacht komt het meest voor bij Lymfoom en Leukemie op. Maar ook bloedziekten zoals Myelofibrose kan leiden tot nachtelijk zweten.
  • Geestesziekte
    Ook psychische aandoeningen kunnen leiden tot nachtelijk zweten. Deze omvatten bijvoorbeeld de Burnout syndroom, Slaapstoornissen, Angststoornissen en neurologische aandoeningen zoals Parkinson.
  • Hyperhidrosis
    Hyperhidrosis is de term voor pathologisch overmatig zweten. De meest voorkomende vorm van hyperhidrosis treft de handpalmen van de voeten en handen, de oksels en het gezicht. De aandoening kan echter ook het hele lichaam aantasten. Overmatig nachtzweten kan dan ook voorkomen.

Voor alle aandoeningen is het sterk aanbevolen een arts te raadplegen. Een arts kan de juiste behandelingen voorschrijven of u op zijn minst doorverwijzen naar een specialist.

Wat helpt tegen nachtelijk zweten?

Zoals hierboven reeds vermeld, heeft nachtelijk zweten hebben meestal een onschuldige oorzaak. Hier volgen enkele tips om nachtelijk zweten te voorkomen door uw slaapomstandigheden te verbeteren.

1. de juiste kamertemperatuur
Mensen slapen het best bij temperaturen tussen 16 en 19 graden. Dit blijkt uit tal van studies, want in dit bereik wordt onze zweetproductie het minst gestimuleerd. Zorg er daarom altijd voor dat je je slaapkamer op de juiste temperatuur houdt. Wil je weten hoe je je slaapkamer koel houdt in de zomer? Lees dan ons artikel: “4 tips voor een koele slaapkamer zonder airco”.

2. het juiste dekbed
Een winterdekbed is niet voor iedereen geschikt in de winter. Sommige mensen hebben geen dikke dekens nodig en hebben dan last van nachtelijk zweten. Nachtelijk zweten kan worden voorkomen met de juiste deken. Misschien is luchtiger zomerbeddengoed voor sommige mensen in de winter voldoende. Het is het beste om het gewoon te proberen.

3. het juiste ruimteklimaat
Zeer belangrijk bij nachtelijk zweten, omdat vochtigheid de zweetproductie van ons lichaam stimuleert, zelfs bij lage temperaturen. Een kommetje zout in de hoek van de kamer helpt bijvoorbeeld om overmatige vochtigheid in de slaapkamer te voorkomen. Meer tips vindt u in ons artikel: “Vochtigheid in de slaapkamer: deze 5 tips helpen”.

4 Het juiste voedsel
We hebben hierboven al uitgelegd waarom pittig eten tot nachtelijk zweten leidt. Maar vet voedsel kan ook op het verkeerde moment de zweetproductie stimuleren. Dat komt gewoon omdat je maag veel energie nodig heeft voor de spijsvertering. En dat kan je lichaam in overdrive brengen. Nachtelijk zweten is het gevolg.

5. de juiste kleding
Zeker, in de winter kunnen meerdere lagen of pyjama’s zeer comfortabel zijn. Maar de rest van het jaar kunnen ze leiden tot nachtelijk zweten. Dus als je voortdurend zonder reden drijfnat van het zweet wakker wordt, kun je de kleren in bed beter overslaan. Maar pas op: het mag ook niet te koud zijn, want ’s nachts daalt onze lichaamstemperatuur met maximaal één graad.

6. hulp bij de menopauze
Verschillende remedies helpen tegen overmatige zweetproductie tijdens de menopauze. De bovengenoemde tips tegen nachtzweten, zoals dunner beddengoed of minder kleding, helpen hier ook bij. Maar er zijn andere tips die kunnen helpen tegen nachtelijk zweten tijdens de slaap. U kunt erover lezen in ons artikel “Menopauze: 5 tips tegen nachtelijke opvliegers”.

Hulp bij nachtelijk zweten door psychische problemen

Terwijl nachtelijk zweten als gevolg van slaapomstandigheden relatief gemakkelijk te controleren is, zijn de oorzaken van nachtelijk zweten als gevolg van psychologische factoren vaak niet zo gemakkelijk vast te stellen. Als je last hebt van nachtelijk zweten door stress, kunnen rituelen om je te helpen slapen misschien helpen. Verlichting van stress helpen. Bijvoorbeeld:

  1. Een slaapdagboek bijhouden
  2. Yoga
  3. Muziek of witte ruis om bij in slaap te vallen

Als je een angststoornis of mentale ziekte hebt, moet je zeker naar een dokter gaan.

Hulp bij nachtelijk zweten als gevolg van ziekten

Hetzelfde geldt voor de andere hier genoemde ziekten. Hebt u het gevoel dat u aan een van de bovengenoemde ziekten lijdt? kunt u het beste onmiddellijk contact opnemen met uw arts.. Hij of zij kan u helpen en de oorzaak van het nachtelijk zweten tot op de bodem uitzoeken.

Probeer in geen geval zulke ernstige ziekten met zelfhulp te genezen. Bij de meeste ziekten is de de kans op genezing is zeer grootZe moeten op tijd ontdekt worden. Plotseling nachtzweten is een goede indicator dat je lichaam ergens last van heeft. Als nachtelijk zweten kan worden uitgesloten door slaapomstandigheden, kan er een ernstiger oorzaak ten grondslag liggen aan het zweet.

Zweten door Corona (Omicron)

Er zijn veel infecties waarbij mensen last hebben van nachtelijk zweten. Vooral bij griep en een griepachtige infectie. Corona (Omicron-variant) is ook een van de infecties die bij veel mensen opvliegers of zweten veroorzaken. De reden hiervoor is eenvoudig: Het lichaam bestrijdt het virus met al zijn kracht en dit omvat ook het verhogen van de temperatuur. Als de koorts langer dan een dag boven de 40 graden blijft, moet een arts worden geraadpleegd.

De situatie is echter anders bij Long-Covid. Hier behoren nachtelijk zweten en koorts tot de langetermijngevolgen van Corona en vooral Omikron. Eigenlijk speelt de variant geen rol bij Corona. Van Delta tot Omikron bleek zweten een langetermijngevolg te zijn van elke Corona-variant. Het komt echter voor dit symptoom komt iets vaker voor met Omikrondan bij andere varianten. Toch moet gezegd worden dat het nog steeds geen overtuigende studies bestaan over Long-Covid en Corona (per 13.12.).

Wilt u meer weten over het onderwerp slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Dit zal je ook interesseren:

Bronnen:

MSD Handboek: Hyperhidrosis.
Stichting Gezondheidskennis: Griep.
Robert Koch Instituut: Tuberculose.
Ärzteblatt: Hyperhidrosis – Oorzaken en therapie van overmatig zweten.
Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting: Hoe vaak komt Long COVID voor en wie loopt bijzonder veel risico?

Recent Posts