Ochtendroutine: 3 dingen die je ’s ochtends moet doen


Gezonde slaap
18 november 2022

Ja, soms kan ’s ochtends opstaan een marteling zijn. Als je echter een ochtendroutine creëert, is opstaan niet meer zo moeilijk. We vertellen je drie dingen die je direct na het ontwaken moet doen om je dag goed te beginnen.

Ochtendroutine: Jonge vrouw strekt zich uit in bed.
Met een ochtendroutine begin je de dag goed. Beeld: iStock/Charday Penn

Een avondroutine kan het in slaap vallen makkelijker maken. Waarom, vertellen we je in ons artikel: “6 avondroutines die de slaap verbeteren”. Maar waarom heb je een ochtendroutine nodig? Gewoon zodat je iets hebt om naar uit te kijken als je wakker wordt.

Een ochtendroutine heeft echter ook een heel ander dan een puur emotioneel voordeel. De ochtendrituelen die we presenteren houden het lichaam vast gezond en fit en bieden dus veel meer dan puur genot.

Ochtendroutine: 3 dingen die je elke ochtend moet doen

1. Drink een glas water

’s Nachts zweten we tot een halve liter water uit. Ons lichaam merkt dit vochtverlies op. Als je direct na het wakker worden een glas water drinkt, geef je je lichaam het verloren water terug en dit komt je huid en haar ten goede. Er zijn nog andere voordelen, die u kunt lezen in ons artikel “4 redenen om een glas water te drinken na het ontwaken”.

2. Ga wandelen

Ja, je leest het goed. Het liefst voordat je je tanden poetst! Uit de veren en in jas en spijkerbroek. De reden: Na het ontwaken zijn onze cortisolspiegels extreem hoog. Het stresshormoon komt vrij als je wakker wordt. Met een wandeling verlaag je niet alleen de cortisol in het lichaam, maar zorg je ook direct voor de afgifte van het feelgoodhormoon serotonine. Je slaat dus twee vliegen in één klap. Trouwens: Door het hoge cortisongehalte neemt ook het effect van de eerste koffie in de ochtend af. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel: “Koffie in de ochtend: daarom heeft het geen zin”.

3. Masseer je buik

Een ochtendmassage van de buik brengt je darmen op gang en zorgt zo voor een snelle ontgifting. Studies hebben aangetoond dat regelmatige buikmassages kan de darmgezondheid enorm verhogen. Ons artikel “Gezonde darm: zo belangrijk dat het is voor een goede nachtrust” legt in meer detail uit waarom een functionerende darm onmisbaar is voor een goede nachtrust.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts