Onrustige slaap: oorzaken en remedies


Slaapproblemen
7 oktober

Onrustig slapen hoeft niet te betekenen dat men slecht in slaap valt. Het betekent meestal dat je extra licht slaapt en snel uit je slaap wordt gehaald. We onderzoeken de redenen voor lichte slaap en geven tips om weer tot rust te komen.

Rusteloze slaap: Een jonge vrouw raakt vermoeid haar voorhoofd aan.
Onrustig slapen is vaak een leefstijlprobleem. Foto: iStock/Viktoria Korobova

Draait u ’s nachts en heeft u last van een onrustige slaap? Maak je geen zorgen, dat hoeft niet iets slechts te betekenen.. In tegenstelling tot slaapstoornissen of zelfs slapeloosheid is onrustige slaap meestal meer te wijten aan verkeerd gedrag voor het slapengaan.

Het wordt zorgwekkend als onrustige slaap gepaard gaat met andere klachten, zoals Buik- of rugpijn kan ook aanwezig zijn. Dan kan er ook een lichamelijke oorzaak ten grondslag liggen aan de slaapproblemen. In ons artikel kijken we naar de meest voorkomende redenen voor onrustige slaap.

Wat gebeurt er met mijn lichaam tijdens een onrustige slaap?

Onrustige slaap is niet altijd direct merkbaar tijdens de nacht. Vaak woelen en draaien en dutten lijders licht. Ze zijn snel wakker en schrikken van alles…. Dan mist het lichaam vooral de diepe slaap. Tijdens de diepe slaap regenereert ons lichaam en vult het zijn energiereserves aan.

De ontbrekende REM-fase is ook merkbaar. Getroffen personen lijden aan ernstige slaperigheid overdag.Ze zijn snel geïrriteerd, hebben last van hoofdpijn en kunnen zich meestal niet concentreren. Op lange termijn kan het gebrek aan diepe slaap leiden tot lichamelijke en geestelijke ziekten zoals hart- en vaatproblemen, diabetes, depressie en borderline persoonlijkheidsstoornis.

Onrustige slaap: wat zijn de oorzaken?

De redenen voor onrustige slaap kunnen heel verschillend zijn. In de meeste gevallen wordt het probleem niet veroorzaakt door een ernstige ziekte, maar als dat wel het geval is, gaat het meestal gepaard met andere symptomen. Ziekten waarbij de slaap wordt verstoord kunnen zijn:

  • Slaap apneuSlaapapneu is een aandoening waarbij iemand zwaar snurkt en zelfs stopt met ademen. Door het gebrek aan zuurstof kan het lichaam zich niet herstellen en valt het niet zo diep in slaap. Als gevolg daarvan heeft de persoon last van overmatige slaperigheid overdag met bijbehorende symptomen als prikkelbaarheid, concentratieproblemen en hoofdpijn.
  • Rusteloze benen syndroomRusteloze benen syndroom wordt gekenmerkt door onrustige slaap. Getroffen mensen kunnen door de pijn in hun benen moeilijk in slaap vallen en worden gemakkelijk uit hun slaap gewekt of slapen in het algemeen helemaal niet.
  • ParasomniaHet gebied van parasomnieën is breed. Van slaapwandelen, nachtmerries en REM-slaapgedragsstoornis tot bruxisme, slaapverlamming, somniloquie en stuiptrekkingen om in slaap te vallen. Al deze omstandigheden kunnen het niet alleen moeilijk maken om in slaap te vallen, maar ook hoe slecht je slaapt en hoe onrustig je nachten zijn. Over de meeste parasomnieën hebben we aparte artikelen die de aandoening uitleggen en hulp bieden aan lijders. Kijk eens naar ons artikel over parasomnieën. Daar vindt u uitleg en links naar meer informatie over alle slaapstoornissen die wij behandelen. Of bekijk onze slaap-encyclopedie.

Bij alle ziekten moet u ook altijd letten op andere symptomen. Een lichamelijke ziekte uit zich bijna nooit in slechts één symptoom.. Het is bijvoorbeeld bijna onmogelijk dat je aan een nierziekte lijdt en dan alleen maar slaapproblemen hebt. Als u regelmatig onrustig slaapt, moet u beslist een arts raadplegen. Vooral als de slaapproblemen gepaard gaan met andere klachten.

Andere oorzaken van rusteloze nachten

Veel vaker voorkomende oorzaken van rusteloze nachten met voortdurend woelen zijn verkeerd gedrag of een ongezonde levensstijl. Bijvoorbeeld:

  • Te laat eten, zware maaltijdenAls je te laat en te zwaar eet, kun je vaak niet in slaap vallen en lig je de hele nacht wakker. De reden is simpel – je maag heeft te veel te doen en werkt op volle toeren. Dit laat je hoofd ook niet rusten. Je hebt waarschijnlijk ook last van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of misselijkheid, wat het nog moeilijker maakt om te slapen. Maar er zijn ook andere voedingsmiddelen die je slaap kunnen verstoren.
  • Slaapkamer te warm: Een veel voorkomende reden waarom onrustige slaap optreedt. De slaapkamer is te warm. Vergeet niet dat de temperatuur in de slaapkamer niet zo hoog hoeft te zijn als in de woonkamer. Het is het beste om te slapen tussen 16 en 19 graden. Boven deze temperatuur beginnen we meestal te zweten en slapen we slecht, onder deze temperatuur is er kans op schimmel in de slaapkamer.
  • Hoofd bioscoop: Stress en hoofdcinema kunnen ook verantwoordelijk zijn voor een onrustige slaap. Stress is in Duitsland reden nummer één voor slaapstoornissen en slaapproblemen. De meeste mensen hebben echter moeite om in slaap te vallen als ze gestrest zijn. Als ze eenmaal slapen, zijn er vaak geen problemen meer met slapen. U kunt meer lezen over stress in ons artikel: “Stress verminderen: Waarom het zo belangrijk is voor een gezonde slaap”.
  • De periodeVooral vrouwen hebben last van slapeloze nachten tijdens hun menstruatie. Krampen of buikpijn zijn niet noodzakelijk verantwoordelijk voor de slaapproblemen. De hormonale verandering kan ook de slaap op zijn kop zetten. En de vrouw ligt wakker en vraagt zich af wat er aan de hand is.
  • De volle maanHet is niet bewezen dat de volle maan invloed heeft op ons lichaam door zijn zwaartekracht. Wat wel bewezen is, is dat een bijzonder heldere volle maan lichtgevoelige mensen de slaap kan ontnemen. In dat geval is het enige wat helpt de aanschaf van extra dikke gordijnen of eventueel een slaapmasker.
  • MedicatieJa, sommige medicijnen kunnen de slaap bemoeilijken. Vooral antihypertensiva veroorzaken vaak een sterkere aandrang om te plassen, waardoor mensen onrustig kunnen slapen. Meer slaapverstorende geneesmiddelen vindt u in ons artikel: “Slaapverstorende geneesmiddelen”.

Wat kan ik doen aan onrustige slaap?

Onrustige slaap kan vaak worden aangepakt met wat wilskracht en een verandering van gewoonten. Hier zijn enkele tips over hoe u uw slaaphygiëne en dus uw slaap kunt verbeteren.

1. verander je dieet

Eet ’s avonds geen vet of zwaar voedsel. Frietjes, hamburgers of pizza horen niet meer op tafel te staan. In plaats daarvan zijn aardappelen, rijst of groenten geschikt. Alles met mate, natuurlijk. Havermout is ook een uitstekende avondmaaltijd. Ze bevatten veel tryptofaan. Ons lichaam zet het aminozuur om in melatonine, dat essentieel is voor een goede nachtrust. We hebben trouwens nog meer slaapbevorderende voedingsmiddelen voor je.

2. optimaliseer uw slaapkamer

We hebben het hierboven al gehad over de optimale slaaptemperatuur. Maar er is meer wat je kunt doen, om uw slaapkamer te optimaliseren voor een rustgevende slaap. Naast de juiste matras, kussen en dekbed kunnen kamerplanten, muurkleur en geuren ervoor zorgen dat onrustige slaap tot het verleden behoort.

3. zorgen voor vaste slaaptijden

Immens belangrijk voor ons lichaam om een goede nachtrust te krijgen. Regelmatige en vaste bedtijden. Dit geldt ook voor het weekend. Ons lichaam is een gewoontedier en voelt zich erg goed als het elke dag dezelfde routines kan doen. Als u altijd op dezelfde tijd naar bed gaat, zorgt u voor een rustige geest en dus ook voor rustige nachten.

4. regelmatig bewegen

Het hoeft niet altijd sport te zijn. Hoewel sporten natuurlijk de beste methode is voor een rustige slaap, is een lange wandeling ook voldoende om een onrustige slaap tot het verleden te laten behoren. De reden is snel uitgelegd: tijdens een wandeling maakt ons lichaam serotonine vrij. Het feel-good hormoon brengt je niet alleen in een goed humeur, het wordt ook door je lichaam omgezet in melatonine, waardoor je moe wordt. Belangrijk: Tussen lichamelijke activiteit en bedtijd moet ten minste twee uur liggen.

5. doe een verzwaarde deken op

Een verzwaarde deken geeft je lichaam met zijn zwaarte de illusie van een omhelzing, waardoor serotonine en dopamine vrijkomen. Je voelt je goed. Dit maakt het makkelijker voor u om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen.. Goede verzwaarde dekens zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Cura uit Zweden. Maar ook andere fabrikanten bieden goede verzwaarde dekens aan. Bekijk onze koopgids “De beste verzwaarde dekens in vergelijking”. Hier leggen we ook uit wat verzwaarde dekens zijn en waar je op moet letten als je ze koopt.

6. zonder elektronische apparaten doen

Verban smartphones, tablets en dergelijke uit de slaapkamer. Niet alleen kunnen ze je melatonine afscheiding verstoren met hun licht, maar ze zijn meestal ook verontrustend. Onrustige slaap wordt vooral uitgelokt als je nog met een smartphone in bed ligt. een film of serie kijken in bed, of als je op sociale media zit. rondhangen. Overigens is blauw licht niet schadelijker dan ander licht. Dat was het resultaat van een vergelijkende studie. U kunt hierover meer lezen in ons artikel: “Heeft blauw licht invloed op onze slaap?

Zie ons artikel over slaaphygiëne voor veel meer tips over hoe u uw slaap kunt verbeteren met eenvoudige hulpmiddelen.

Kan medicatie helpen?

Ja, medicijnen kunnen helpen om onrustige slaap tot het verleden te laten behoren. Maar u moet in gedachten houden dat vooral voorgeschreven slaappillen niet alleen bijwerkingen veroorzaken, maar ook kan verslavend zijn en je moet ze alleen nemen als alle andere opties zijn uitgeput.

Melatoninesupplementen die zonder recept verkrijgbaar zijn, zijn evenmin een alternatief, aangezien de vrij verkrijgbare pillen, sprays en poeders veel te lage doses om enig effect te hebben. De maximale waarde van melatonine in vrij verkrijgbare middelen is twee milligram.

Als kunstmatige melatonine echter al effect heeft boven een hoeveelheid van drie milligram heeft een nauwelijks waarneembaar effect. U kunt hierover meer lezen in ons artikel “Melatonine om in slaap te vallen: hoe goed zijn melatoninepreparaten? Daar praten we ook met somnoloog en psychotherapeut Dr. Hans Günter Weeß over kunstmatige melatonine.

Wat moet ik doen als mijn baby onrustig slaapt?

Baby’s en peuters in de eerste twee levensjaren slapen vaak nog slecht. Bij baby’s en zuigelingen kan dit heel eenvoudig worden uitgelegd: Voor hen is elke slaap nog steeds een afscheid voor altijd. Vooral in het eerste levensjaar begrijpen peuters “slaap” nog niet. Hier is het belangrijk om een rustige en aangename slaaproutine te vinden.

Ons artikel “5 tips om je baby in slaap te krijgen” gaat dieper in op het probleem en geeft belangrijke tips over hoe je de slaap van je kleintje kunt verbeteren. Ook op de website kindergesundheit-info.de kunt u meer hulp vinden over het thema kinderen en slaap.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Dit zal je ook interesseren:

Bronnen:

Neurologen en psychiaters op het net: Oorzaken van slaapstoornissen.
MSD Handboek: Slapeloosheid en ernstige slaperigheid overdag.
Child Health Info: Common problems of childhood sleep.

Recent Posts