Ploegendienst: 4 tips voor een betere nachtrust


Gezonde slaap
januari 25, 2023

Mensen in ploegendienst worstelen bijna altijd met slaap. Maar rustgevend slapen is enorm belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid. We geven tips over hoe je rustig kunt slapen en wakker kunt worden ondanks ploegendienst.

Jonge verpleegster werkt in ploegendienst en zit achter de computer.
Ploegendienst zorgt voor enorme slaapproblemen. Beeld: iStock/sturti

Ongeveer 90 procent van alle ploegarbeiders lijdt minstens één keer in hun carrière aan slaapstoornissen. 25 procent klaagt zelfs over slapeloosheid. Ter vergelijking: Volgens DAK heeft gemiddeld tien procent van alle werknemers last van ernstige slaapstoornissen. Als iemand in ploegendienst werkt, is er een tweeënhalf keer verhoogd risico voor deze persoon.om slapeloosheid te ontwikkelen.

Slaapstoornissen veroorzaakt door ploegenarbeid komen zo vaak voor dat er zelfs een term is voor deze aandoening: ploegenarbeiderssyndroom. Daarom zijn tips en trucs voor een goede nachtrust vooral belangrijk voor de getroffenen. In ons artikel presenteren we er vier.

Ploegendienst: 4 tips voor een meer rustgevende slaap

1. Vaste bedtijdrituelen

Ons lichaam is een gewoontedier dat van rituelen houdt. Als je in een ritueel komt, weet je lichaam voordat je naar bed gaat dat je op het punt staat te slapen en begint het met de Afgifte van het slaaphormoon melatonine. Je bent vrij om te beslissen wat je ritueel is. Cruciaal is dat het je metabolisme afsluit en niet al te opwindend is. Goede bedtijd rituelen zijn:

Ons artikel: “5 avondrituelen die de slaap verbeteren” somt andere slaaprituelen op die je kunnen helpen.

2. Een donkere slaapkamer

Vooral belangrijk voor de nachtdienst: Omdat bij daglicht ons lichaam stopt met het produceren van melatonine en we niet kunnen slapen. Verduisterende gordijnen kunnen echt een verschil maken. Ze blokkeren niet alleen het licht uit de slaapkamer, maar dempen ook straatlawaai of andere geluiden, die overdag van buitenaf de slaapkamer kan binnendringen.

3. Goede slaaphygiëne

Naast slaaprituelen is een goede slaaphygiëne erg belangrijk voor een goede nachtrust. Met slaaphygiëne, de optimale omstandigheden voor een gezonde slaap Bedoeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de juiste slaaptemperatuur, regelmatige lichaamsbeweging of een verstandig dieet. Meer informatie over dit onderwerp vindt u in onze gids voor slaaphygiëne.

4. Een daglichtlamp

Strikt genomen is dit geen tip om in slaap te vallen, maar om wakker te worden. Als je een nachtdienst hebt, gebruik dan een daglichtlamp om Om de productie van melatonine te voorkomen. Het slaaphormoon maakt je moe. Om wakker te worden wordt een daglichtwekker aanbevolen. Het maakt je zachtjes wakker door een zonsopgang te simuleren. Dit alleen al stopt of vertraagt op zijn minst de melatonineproductie. Je kunt hier meer over te weten komen in ons artikel: “Word voorzichtig wakker: voor wie is een daglichtwekker de moeite waard?”

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts