Rugpijn in de ochtend: 4 oorzaken en hulp


Slaapproblemen
januari 20, 2023

In onze steeds sneller wordende wereld wordt rustgevende slaap steeds belangrijker. Des te erger als je ’s ochtends rugpijn hebt. We noemen drie oorzaken die verantwoordelijk zijn voor rugpijn in de ochtend en bieden hulp.

Vrouw heeft 's ochtends rugpijn en gaat op het bed zitten en houdt haar rug vast.
Heb je ’s ochtends rugpijn? We geven vier redenen waarom dit zou kunnen. Beeld: iStock/macniak

Slaap moet eigenlijk ons herstel dienen en er niet voor zorgen dat we ’s ochtends nog vermoeider en vermoeider zijn dan de avond ervoor. Maar soms is dat precies wat er gebeurt. Bijvoorbeeld als je ’s ochtends rugpijn hebt. Het wordt bijzonder erg wanneer de rugpijn elke ochtend terugkeert. Dan moet er dringend iets aan gedaan worden. Wat de oorzaken van rugpijn kunnen hebben na het opstaan en wat je eraan kunt doen, kun je hier achterhalen.

Rugpijn in de ochtend: 4 oorzaken

1. Verkeerde slaaphouding

Ben jij een buikslaper? Dan kan deze slaaphouding de reden zijn waarom je ’s ochtends rugpijn hebt. Want als je op je buik ligt, maak je een holle rug en dat kan op den duur leiden tot pijn in de onder- en middenrug.. In ons artikel “Welke slaaphouding is bijzonder gezond” leggen we de individuele slaaphoudingen uit.

Wil je je geliefde slaaphouding niet opgeven? Dan kan een speciaal buikslaperkussen je misschien helpen. Ons artikel “Het beste buikslaperkussen” vergelijkt de meest populaire kussens.

2. Verkeerde matras

Een verkeerd matras kan ook snel rugpijn veroorzaken. Als de rugpijn plotseling verschijnt, hoewel je eerder geen rugpijn had met hetzelfde matras, betekent dit niet per se iets. Aan de ene kant zelfs de beste Matrassen hebben slechts een maximale houdbaarheid van tien jaar en aan de andere kant je slaapgewoonten veranderen na verloop van tijd. En dan kan iets wat kort geleden comfortabel was ineens ongemakkelijk en pijnlijk zijn.

Een remedie is een nieuw matras, dat u zorgvuldig moet kiezen bij het kopen. Er zijn veel verschillende soorten matrassen met veel voor- en nadelen. Met de juiste aankoop kunt u een matras kopen dat geschikt is voor u en uw rug.. Een eerste overzicht is te vinden in ons artikel “Matrastypes: welke zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen?”

3. Verkeerd kussen

Word je vaker wakker met pijn in je nek en bovenrug? Dan kan een verkeerd kussen verantwoordelijk zijn voor de rugpijn. Zeker als je op je zij slaapt en je schouder niet diep genoeg in de matras zakt.. Dan moet het kussen ervoor zorgen dat je bovenrug niet gebogen is in de nek. Gebeurt dit niet, dan kan dit leiden tot spanning en pijn.

Inmiddels zijn er speciale zijslaperkussens die je nek en hoofd optimaal ondersteunen. Ze kunnen snelle verlichting bieden voor nekpijn. Hier vind je de beste zijslaperkussens in vergelijking.

4. Verkeerde houding tijdens de slaap

Vooral zijslapers draaien tijdens de slaap vaak hun heupen met de voorkant naar het matras. Als gevolg hiervan draait de wervelkolom vanzelf. Als de houding te lang is, kan dit pijn in de onderrug veroorzaken. Een speciaal kniekussen kan helpen. Het voorkomt de onbewuste rotatie van de heup tijdens de slaap. Hieronder vindt u enkele exemplaren.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

1. Orthopedisch kniekussen van Third of Life

Kniekussens voor zijslapers I Orthopedische...

Kniekussens voor zijslapers I Orthopedische…

  • ✪ TESTWINNAAR (1,6) in de categorie kniekussens & WINNAAR VAN DE INNOVATIEPRIJS ERGONOMIE 2020, 2021 &2022: Van…
  • ⮩ VISCO SMARTFOAM VOOR STABILITEIT & COMFORT – Dankzij het geheugeneffect biedt het elastische viscoschuim…

2. Kniekussen met traagschuim van Vintoney

Vintoney kniekussen voor zijbandenLäfer,...

Vintoney kniekussen voor zijslapers,…

  • ✅PIJNVERLICHTING: Beenkussens bieden ideale ondersteuning voor benen, knieën, heupen en rug. Zij…
  • ✅KAN IN MEERDERE POSITIES WORDEN GEBRUIKT: U kunt de beenkussens aanpassen aan verschillende posities van de benen.

3. Orthopedisch zijslaperkussen van Bonmedico

bonmedico kniekussen voor zijslapers -...

bonmedico kniekussen voor zijslapers -…

  • Must-have zijslaperkussen: Voel het ligcomfort wanneer u slaapt met ons kniekussen – u…
  • Ergonomisch ontwerp: Ons orthopedisch kniekussen is gemaakt van visco-elastisch traagschuim dat zich aanpast aan de…

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Laatste update op 21.11.2022 / Affiliate Links / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API

Recent Posts