Schimmel in de slaapkamer: hoe zich ervan te ontdoen


Gezonde slaap
29 juli

Schimmel in de slaapkamer is niet alleen onaangenaam, het kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid. In ons artikel leggen we uit waar schimmel vandaan komt in de slaapkamer, wat je eraan kunt doen en hoe je het kunt voorkomen.

Schimmel in de slaapkamer: Schimmel achter een kast.
Vooral achter kasten ontdek je steeds weer schimmel in de slaapkamer. Afbeelding iStock

Het is een angst die iedereen verenigt. Huiseigenaren, verhuurders en huurders: ze trillen allemaal van het spook van schimmel. Want als het er eenmaal is, is het vaak moeilijk om er vanaf te komen., maar hij keert heel gemakkelijk terug. Schimmel in de slaapkamer heeft dan een heel bijzondere betekenis.

Omdat schimmel in de slaapkamer vaak niet alleen heel lang onopgemerkt blijft, in geen enkele andere kamer blijven we zo lang als in de slaapkamer. Bij de keuken en de badkamer zijn er echter in principe twee kamers in het appartement waar de luchtvochtigheid hoger is dan in de slaapkamer. Dus waarom komt schimmel vaker voor in de slaapkamer dan in de keuken of badkamer? We verduidelijken.

Hoe ontwikkelt schimmel zich in de slaapkamer?

Schimmel ontwikkelt zich vaak in de hoeken van buitenmuren. Als ze te veel afkoelen, condenseert de vochtige warme lucht op hen, die ontstaat door zweten en uitademen tijdens het slapen. Dit bezonken vocht trekt in de muur en vormt de voedingsbodem voor schimmel in de slaapkamer.

Helaas botst de optimale slaaptemperatuur van 16 tot 19 graden aanbevolen door experts met schimmelpreventie. Omdat het niet warm genoeg is om al het vocht op te nemen en uit te drogen.. Als gevolg hiervan blijft het in de lucht en nestelt het zich vervolgens in koude hoeken.

In de winter wordt de deur naar de slaapkamer vaak opengelaten om op zijn minst enige luchtcirculatie te hebben. Dit is echter een vergissing, terwijl de warme verwarmingslucht de koelere kamers binnengaat en de slaapkamer wordt niet warm genoeg om de vochtigheid volledig op te nemen.

Waar ontwikkelt de mal zich?

Schimmel ontwikkelt zich bij voorkeur waar de lucht niet kan circuleren. Dus voornamelijk achter kasten, ladekasten of het bed. Maar hoeken zijn ook populaire punten voor schimmelbesmetting. Dit kan echter vrij snel worden ontdekt, tenzij gordijnen of gordijnen het uitzicht blokkeren.

Als we het hebben over schimmel in de slaapkamer, moeten we ook naar het matras kijken. Het is ook vaak een bron van schimmel omdat het niet goed geventileerd is. Vooral als het beddengoed niet wordt geschud en het zweet van de vorige nacht kan niet verdampen, er is een risico op schimmel.

Ons artikel: “Een matras draaien: waarom en hoe vaak het zinvol is” somt andere redenen op waarom u uw matras regelmatig moet ventileren.

Hoe gevaarlijk is schimmel voor de gezondheid?

Schimmel geeft continu schimmelsporen af. Je groter de plaag, hoe meer sporen er in de lucht worden gevonden. Schimmel in de slaapkamer wordt vooral problematisch als de schimmel onopgemerkt kan groeien, bijvoorbeeld omdat deze zich achter de kast bevindt. Dan worden patiënten gedurende de nacht blootgesteld aan een steeds grotere hoeveelheid sporen in de lucht.

In termen van gezondheid kan schimmel zich als volgt laten voelen:

 • Irritatie van slijmvliezen
 • Hoesten en heesheid
 • Aandoeningen van de luchtwegen
 • allergische reacties in de longen en keel
 • in het ergste geval kan schimmel kanker veroorzaken

Hoewel er tal van studies zijn (ook door de WHO) die Verband tussen schimmelverontreiniging en ademhalingsproblemen Het is echter nog niet mogelijk geweest om de stress te bepalen waarbij dergelijke klachten optreden.

Als gevolg hiervan is geen van beide de Wie noch de Federaal Milieuagentschap doe een aanbeveling. Beide instellingen beveel daarom het voorzorgsbeginsel aan, waarbij de schimmelbesmetting zo snel mogelijk moet worden geëlimineerd voordat schade aan de gezondheid optreedt.

Wat kan ik doen tegen schimmel in de slaapkamer?

Hoewel het sterk afhangt van de grootte van de plaag, maar heb je schimmel in de Slaapkamer ontdekt, dit is in principe geen reden tot paniek. Maar het hangt ook af van waar de mal is.

 1. Op meubelstukken
  Als de schimmel in de slaapkamer op meubels voorkomt of al is overgebracht op meubels (bijvoorbeeld de achterkant van de kledingkast), kan deze vaak worden verwijderd met een natte doek en wat wasmiddel.
 2. In de matras
  Als u schimmel in de matras ontdekt, kunt u waarschijnlijk niet voorkomen dat u een nieuw matras koopt. Hoewel schimmel ook van het matras verwijderd kan worden, is dit vaak net zo duur of zelfs duurder dan een nieuw matras.
 3. Aan de muur
  Er zijn hier verschillende mogelijkheden, die afhankelijk zijn van de grootte van de plaag. Als de vlek niet te groot is, kunt u deze zelf aanpakken met speciale schimmelverwijderingen. Maar als de vlek al erg groot is, moet u een specialist inschakelen. Wanneer u een schimmelverwijderaar koopt, zorg er dan voor dat deze geschikt is voor gebruik binnenshuis.

Aanbieden

Mellerud SchimmelVerdelger Plus Actief Chloor -...

Mellerud SchimmelVerdelger Plus Actief Chloor -…

 • In geval van schimmelbesmetting moet een nauwkeurige en intensieve reactie vereist zijn – het anti-schimmelproduct vernietigt schimmelsporen …
 • De formule op basis van chloor zorgt ervoor dat schimmelafzettingen en meeldauwvlekken verdwijnen en is geschikt dankzij de…

Hoe een schimmelvlek te behandelen

Als je de juiste schimmelverwijderaar hebt gekocht, trek dan rubberen handschoenen aan voor gebruik. Idealiter moet je ook een ademhalingsmasker opzetten, omdat sommige schimmelverwijderaars zeer agressief en kan de luchtwegen irriteren bij royaal gebruik.

Spuit de mal in met de remover en verwijder deze met een grote spons of borstel. Behandel het gebied totdat er geen schimmel zichtbaar is. Droog het gebied vervolgens af met een doek.

Zorg voor een goede ventilatie van de ruimte tijdens gebruik. Zet in ieder geval het slaapkamerraam open, nog beter beheers je tocht. Het raam moet na gebruik zo lang mogelijk open blijven staan. Als u de vlek alleen ’s avonds kunt behandelen of geen mogelijkheid heeft om het raam open te laten, kunt u het beste de eerste nacht niet in de slaapkamer slapen.

Als de schimmel terugkeert in de slaapkamer, is het het beste om een expert in te schakelen.

Heeft de kleur van de mal een betekenis?

De kleur van de schimmel bepaalt alleen de aard ervan, het verandert de schadelijkheid niet. Alle soorten schimmels zijn op de lange termijn schadelijk voor ons lichaam, maar sommige meer dan anderen. Voor een betere classificatie moeten de verschillende schimmeltypen op dit punt worden uitgelegd.

 • Witte mal: Blijft vaak onopgemerkt, omdat het alleen op houtsnipperbehang te herkennen is door goed te kijken. Witte schimmel wordt de bekende zwarte schimmel in het proces.
 • Gele schimmel: Gelukkig komt het zelden voor in Duitsland. Het wordt beschouwd als zeer schadelijk voor de gezondheid omdat het de giftige stof aflatoxine vrijgeeft. Hij houdt vooral van katoenen stoffen en polyester.
 • Groene schimmel: Het meest voorkomende type schimmel. Het is minder schadelijk voor de gezondheid dan andere soorten schimmels, maar mag niet worden verwaarloosd. Het ontstaat vaak in brood of fruit en kan dan naar de nabijgelegen muren verhuizen als er genoeg tijd is. Omdat het de voorkeur geeft aan organische cultuurmedia, wordt het vaak gevonden op hout, papierbehang en natuurlijke kleurstoffen.
 • Rode mal: Houdt van cellulose en dus behang en is daarom vaak alleen op muren te vinden. Hij dwaalt ook graag van het behang naar het matras. Rode schimmel is ook erg agressief.
 • Zwarte mal: Zeer agressief, zeer schadelijk en helaas ook zeer vaak voorkomend. Zwarte schimmel houdt van elk oppervlak en is daarom overal te vinden waar het vochtig en niet te warm is.

Hoe voorkom ik schimmel?

Je kunt schimmel in de slaapkamer voorkomen door op verschillende dingen te letten. Hier zijn de belangrijkste punten die u moet volgen om schimmel te voorkomen.

 1. Regelmatig luchten
  Ja, het klinkt als de bekende uitdrukking, maar in feite is regelmatig luchten de alfa en omega in de strijd tegen schimmel. Het Federaal Gezondheidsbureau beveelt dagelijks aan twee keer per dag gedurende ten minste 20 minuten om te ventileren. Is het draußen bijzonder koud of winderig, zodat de vochtige lucht sneller wordt uitgewisseld, kan de periode ook korter zijn. En maak je geen zorgen, de kamers koelen niet af door te luchten, zelfs niet in de winter.
 2. Goede verwarming
  Zorg ervoor dat de temperatuur in de slaapkamer nooit onder de 18 graden zakt. Dit geldt natuurlijk vooral in de winter. Houd ook de deur naar de slaapkamer gesloten. Zo kan de ruimte opwarmen en kun je de kachel op een lage stand laten verwarmen. Dit scheelt in de kosten.
 3. Houd meubels op afstand
  Laat tussen meubels en muur staan minstens tien centimeter. Dit voorkomt dat de lucht zich achter het meubilair ophoopt en vocht bezinkt.
 4. Droog geen wasgoed in de slaapkamer
  Vooral in binnenstedelijke appartementen kan de ruimte beperkt zijn. Toch moet u afzien van het drogen van de was in de slaapkamer. Als je de mogelijkheid hebt, laat de was dan buiten drogen, daar droogt het zelfs in de winter sneller.
 5. Koop een luchtontvochtiger
  Als u, ondanks alle andere maatregelen, de schimmel in de slaapkamer niet onder controle krijgt, overweeg dan om een luchtontvochtiger te kopen. Er zijn elektronische luchtontvochtigers en luchtontvochtigers die werken met droge doeken of strooisel die vocht uit de lucht halen.

EcoAir DD1 eenvoudige blauwe...

EcoAir DD1 eenvoudige blauwe…

 • Krachtige extractie van maximaal 7 liter vocht bij koude temperaturen tot 1 graad Celcius….
 • Zilverfilter dat bacteriën doodt bij contact. 2 liter tankinhoud met optionele continue afvoer (1 m…

Wat moet de verhuurder doen?

Als de schimmel keer op keer in de slaapkamer verschijnt, moet een expert naar het probleem kijken. Het kan best zijn dat je betaal zelf de kosten voor de specialist of op zijn minst vooruit moeten rekken. In principe wordt ervan uitgegaan dat de mal wordt veroorzaakt door een verkeerde behandeling.

Als u echter kunt aantonen dat de schimmel in de slaapkamer wordt veroorzaakt door invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld omdat de goot lekt en het water langs de buitenmuur loopt, de verhuurder moet de kosten van schimmelverwijdering betalen. Soms zijn lekkende waterleidingen ook de schuld van vochtige muren en dus schimmel. In het ergste geval kan een expert die de oorzaak van de schimmel onderzoekt geen kwaad. Maar pas op: U dient de kosten zelf te dragen.

Hoe zit het met badkamer en keuken?

In principe heerst in de badkamer hetzelfde probleem als in de slaapkamer. Hier is het zelfs wat natter dan in de slaapkamer. In de badkamer worden vooral gewrichten en afdichtingen aangetast. voor badkuipen en wastafels. De tips hier zijn dezelfde als voor de slaapkamer. De enige troost: we brengen maar een fractie van de tijd door in de badkamer.

Schimmel komt om twee redenen minder vaak voor in de keuken dan in de badkamer en slaapkamer. Aan de ene kant wordt het vaak verwarmd, omdat de keuken voor levendige leefruimte en je hebt het daar liever warm. Aan de andere kant wordt de keuken vaak goed geventileerd door regelmatig te koken, omdat het raam tijdens het koken wordt geopend.

Lopen baby’s en kinderen een bijzonder risico?

Helaas wel. Omdat het immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld bij baby’s en kinderen, Lijd sneller onder hoest, ademhalingsproblemen en allergische reacties. Alleen al om deze reden moet u het verwijderen van schimmel niet uitstellen.

Als de schimmel in de kinderkamer verschijnt, laat dan uw Kind slaapt er niet meer intotdat de mal is verwijderd. Met schimmel in de slaapkamer is dit natuurlijk lastiger, daarom moet je hier bijzonder snel handelen.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Bronnen:

Stiftung Warentest: Hoe schimmel in uw kamers te voorkomen.
Consumentencentrum: schimmel in het appartement.
Federaal Milieuagentschap: Veelgestelde vragen over schimmelbesmetting.

Laatste update op 24.10. / Affiliate Links / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API

Noot van de redactie: Dit Artikel bevat onder andere productaanbevelingen. Bij het selecteren van producten zijn we vrij van de invloed van derden. Voor een bemiddeling via onze affiliate links ontvangen wij een commissie van de betreffende dienstverlener/online shop wanneer een aankoop of brokerage wordt gedaan, met behulp waarvan wij onafhankelijke journalistiek kunnen blijven aanbieden.

Recent Posts