Serotonine: Waarom het belangrijk is voor een goede nachtrust


Gezonde slaap
augustus 30,

Serotonine wordt gewoonlijk aangeduid als onze “feel-good hormoon.” Met goed slapen breng je het niet echt samen, maar het is onmisbaar voor een goede nachtrust. Waarom het hormoon zo belangrijk is en of kunstmatige serotonine zinvol is, kun je hier achterhalen.

Een tafel vol eten, in het midden een bord met serotonine geschreven.
Serotonine is ook essentieel voor de slaap. Beeld: iStock

Boodschapperstof, neurotransmitter, weefselhormoon: serotonine heeft vele functies. Voor ons lichaam is het waardevoller dan bijna elke andere stof. Het hormoon werd ontdekt in de jaren 1930 door Vittorio Erspamer. In de loop der jaren zijn tal van taken in het lichaam toegewezen aan de chemische verbinding.

In de natuur is het hormoon wijdverspreid. Van de kleinste wezens zoals amoeben tot schimmels tot ons mensen, bijna alle organismen op aarde de boodschappersubstantie. Er wordt aangenomen dat dieren meer dan 700 miljoen jaar geleden in staat waren om serotonine te produceren.

Wat is serotonine?

In het menselijk lichaam is de grootste hoeveelheid in het maagdarmkanaal , waar het voornamelijk wordt geproduceerd. Daarnaast zijn onze hersenen ook verantwoordelijk voor de aanmaak van het hormoon. Dit vereist het aminozuur tryptofaan, dat ook via voedsel wordt ingenomen.

In feite is de neurotransmitter vooral nodig in het maagdarmkanaal. Daar speelt het een rol voor darmactiviteit en onze eetlust. beslissende rol. Maar het is ook onmisbaar voor het cardiovasculaire systeem, de bloedstolling, de ogen en het centrale zenuwstelsel.

Eén hormoon, vele functies

Iedereen weet dat serotonine belangrijk is voor ons welzijn. Maar welke andere functies vervult de boodschapperstof in ons lichaam?

  • In het maagdarmkanaal het speelt een belangrijke rol voor het spijsverteringsstelsel. Het zorgt voor de samentrekking van de darm en is verantwoordelijk voor signaaloverdracht. Het is bijvoorbeeld betrokken bij de overdracht van pijn van het maagdarmkanaal naar de hersenen.
  • In het oog de neurotransmitter reguleert de intraoculaire druk.
  • In het cardiovasculaire systeem het neemt de samentrekking en ontspanning van de spieren van bloedvaten over. Het hangt sterk af van het effectieve bereik. Hoewel het verantwoordelijk is voor het samentrekken van bloedvaten in de longen en nieren, verwijdt het de bloedvaten van de spieren in onze ledematen.

De taak van het hormoon in het centrale zenuwstelsel

Serotonine wordt de klok rond door onze hersenen geproduceerd. Slechts in twee situaties wordt de productie beperkt of volledig gestopt: tijdens de diepe slaap produceren onze hersenen minder van de neurotransmitter en tijdens de REM-fase wordt deze helemaal niet geproduceerd. In ons centrale zenuwstelsel is het belangrijk voor de volgende gebieden:

  1. Voor de stemming
    Eerst en vooral is de boodschapperstof natuurlijk verantwoordelijk voor onze stemming. Niet voor niets wordt het ook wel het “feelgood hormoon” genoemd. Het geeft ons het gevoel van sereniteit, balans en voldoening. Het is niet alleen de indicator van de hierboven geschreven gemoedstoestanden, maar dempt ook negatieve sensaties zoals angst, agressiviteit en verdriet.
  2. Voor de eetlust
    In feite speelt het hormoon ook een rol in ons hongergevoel. Eerst en vooral heeft het een eetlustonderdrukkend effect.
  3. In geval van pijn
    Ons feelgoodhormoon is ook een belangrijke activator voor pijn. Het reguleert het gevoel van pijn via ons ruggenmerg.
  4. Bij seksueel gedrag
    Serotonine komt vrij tijdens een orgasme en is een seksueel remmende stof. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat de geslachtsdrift in eerste instantie wordt afgesloten na een orgasme.

De regulator van ons slaap-waakritme

Waarschijnlijk de meest bekende taak van het hormoon is de regulatie van onze slaap-waakcyclus. Het feelgoodhormoon is voornamelijk verantwoordelijk voor de waaktoestand.. Terwijl de hypothalamus serotonine afgeeft tijdens het wakker worden, is er bijna geen afgifte tijdens de diepe slaap en vooral tijdens de REM-slaap.

Het wordt belangrijk voor onze slaap wanneer de hypothalamus Hormoon omgezet in melatonine ’s nachts. Daarom kan een release in de avond je ook vermoeider maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld met verzwaarde dekens, die een knuffel simuleren met hun gewicht, waardoor onze hersenen serotonine afgeven. Dit wordt dan – vanwege de tijd – omgezet in melatonine. Het proces kan dan leiden tot een beter resultaat om in slaap te vallen.

Wat zijn de symptomen van serotoninetekort?

Een tekort aan serotonine treedt op wanneer de Productie van de boodschapperstof verstoord Wordt. Dit kan bijvoorbeeld door

  • langdurige stress,
  • Vitamine B6-tekort of
  • verschillende ziekten zoals kanker, auto-immuunziekten en chronische infecties

kan worden geactiveerd. Een tekort is te herkennen aan de volgende symptomen::

  • slecht humeur
  • verhoogde angst- en angstaanvallen
  • een verhoogde perceptie van pijn
  • verhoogde prikkelbaarheid
  • Gebrek aan motivatie
  • constante vermoeidheid

Hoe kan ik mijn serotoninegehalte verhogen?

Eerst en vooral moet een arts worden geraadpleegd als een tekort is geïndiceerd. U kunt geneesmiddelen voorschrijven die het metabolisme verstoren. Dit wordt meestal aangeduid als selectieve serotonineheropnameremmers. Ze liggen op de geheugencellen en voorkomen dat het hormoon terug in het geheugen migreert. Hierdoor blijft het in de hersenen en kan het zijn effect dus langer ontvouwen.

Als er geen ernstige ziekte is, kunt u ook proberen om het serotoninegehalte op natuurlijke wijze te verhogen. Sport kan de afgifte van het hormoon bevorderen en bepaalde voedingsmiddelen hebben ook tryptofaan, dat vervolgens wordt omgezet in de hersenen. Deze voedingsmiddelen omvatten:

BelangrijkZelfs een gezond en uitgebalanceerd dieet kan een pathologisch serotoninetekort niet vervangen. Dan helpt alleen medicatie.

Werkt kunstmatige serotonine?

Of kunstmatige serotonine kan helpen is controversieel. Veel mensen met een depressie wordt geadviseerd om serotoninetabletten in te nemen. Onderzoekers zijn het er nu echter over eens dat de stemming van een persoon niet alleen afhankelijk is van een boodschapperstof.. Daarom zou het verkeerd zijn om aan te nemen dat het nemen van het hormoon alleen depressie of andere psychische aandoeningen kan verlichten of zelfs elimineren. In geval van depressie moet dringend een arts worden geraadpleegd. U kunt het beste inschatten welke stappen u moet nemen.

Het is bewezen dat serotonine de bloed-hersenbarrière niet kan passeren. Als gevolg hiervan kan het hormoon niet zomaar van onze maag naar onze hersenen migreren. De situatie is anders met verschillende stoffendie verantwoordelijk zijn voor distributie of productie, zoals tryptofaan. Het aminozuur kan via voedsel worden ingenomen, komt in de hersenen en wordt daar omgezet (en zodra het donker wordt, blijft het melatonine).

Wat is serotoninesyndroom?

Serotoninesyndroom is een – soms levensbedreigende – ziekte veroorzaakt door een verhoogde productie van de boodschappersubstantie wordt geactiveerd. Meestal wordt de ziekte geassocieerd met het nemen van medicatie. Dit leidt vaak tot overmedicatie of interactie met andere medicijnen. Symptomen van het syndroom kunnen zijn:

  1. Een verandering in mentale toestand: angst, rusteloosheid, angst.
  2. Autonome hyperactiviteit: Snelle tot snelle hartslag, hoge bloeddruk, verhoogde lichaamstemperatuur, zweten, koude rillingen, diarree en braken.
  3. Neuromusculaire hyperactiviteit: tremoren, verhoogde spierspanning, overdreven reflexen.

Als de ziekte snel genoeg wordt gedetecteerd, is het staken van de medicatie meestal voldoende. Dan zouden de symptomen verdween uiterlijk 72 uur zijn. In ernstigere gevallen helpt vaak alleen de intensive care, waar de individuele symptomen van het serotoninesyndroom afzonderlijk moeten worden behandeld.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Bronnen:

Gezondheidsinformatie: serotonine.
MSD Handleiding: Serotoninesyndroom.

Recent Posts