Slaap vanaf 50: 3 huismiddeltjes die je helpen beter te slapen


Slaapproblemen
28 oktober 2022

Onze slaap verandert. Op oudere leeftijd wordt het lichter en minder ontspannend. Tegelijkertijd vinden we het moeilijker om in slaap te vallen. Is er geen manier om ertegen te werken? Maar we noemen drie bewezen huismiddeltjes die de slaap vanaf de leeftijd van 50 jaar kunnen verbeteren.

Slaap vanaf 50: Vrouw slaapt in hangmat.
Goed slapen vanaf de leeftijd van 50 jaar vereist een zekere mate van zorg. Beeld: iStock/MixMedia

Ja, slaap vanaf 50 veranderingen! Daarvoor had hij echter al vele andere stadia doorlopen. Omdat onze slaap – net als ons leven zelf – wordt gekenmerkt door veranderingen.. Terwijl we in de kindertijd bijna uitsluitend dromen tijdens de slaap (in de zogenaamde REM-fase) en tot 18 uur per dag slapen, slapen we in de puberteit meestal maar maximaal tien uur en slapen we langer in diepe slaap.

Hoe ouder we worden, hoe minder slaap we nodig hebben om verfrist wakker te worden. Helaas is de relatie tussen de 50 en 60 jaar En ineens slapen we slechter. Waarom dit zo is, legt ons artikel uit: “Slaap vanaf 50: 4 redenen waarom je slechter slaapt”. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je nu moet leven met de nieuwe slaapomstandigheden. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen voor een goede nachtrust.

Slaap vanaf 50: deze 3 huismiddeltjes helpen

Om vanaf je 50ste net zo rustgevend te blijven slapen als voorheen, zijn er een paar tips die je kunt gebruiken om je slaap te verbeteren.

1. Vaste bedtijden

Ga altijd op hetzelfde moment naar bed. Ook in het weekend! Je lichaam onthoudt deze routine en begint dan op dit moment het slaaphormoon melatonine vrij te geven. En dat is precies wat we willen bereiken, want de boodschapperstof wordt op oudere leeftijd steeds minder geproduceerd, waardoor slaap vanaf de leeftijd van 50 jaar wordt geplaagd door slaapproblemen.

2. Een avondwandeling

Een wandeling is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook goed voor onze slaap. Ondertussen geeft ons lichaam serotonine en dopamine af, waardoor we ons gelukkig en tevreden voelen. Dit is niet alleen goed voor onze mentale toestand, maar heeft ook een eenvoudige biologische reden. De feelgood hormonen zorgen ervoor dat we beter slapen. Maar houd rekening met ten minste twee uur tussen fysieke activiteit en bedtijd. Anders is het lichaam nog te hoog.

3. Ontspannende avondactiviteiten

Ideaal als activiteit na de wandeling. Lees een ontspannend boek of ga in bad. Alles wat je lichaam nu ontspant, is ideaal. Een slaapdagboek kan ook je slaap verbeteren. Trouwens: tv, smartphone en co. zijn niet inbegrepen. Het is het beste om ze een paar uur voor het slapengaan weg te laten en ze niet mee te nemen naar de slaapkamer.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts