Gezonde slaap
februari 3, 2023
Diepe slaap is het deel van onze nachtelijke slaapcyclus waar ons lichaam herstelt en regenereert. Hoe minder we van hem hebben, hoe uitgeruster we ’s ochtends wakker worden. De slaap verandert echter van 50. Zelfs diepe slaap? We verduidelijken.

Zelfs slaap vanaf 50 jaar bestaat nog uit de vier slaapfasen, die samen een slaapcyclus vormen: De in slaap vallen fase, de lichte slaap fase, de diepe slaap en de REM fase. Na deze laatste fase we glijden terug in een korte waaktoestandvoordat de volgende slaapcyclus begint met de fase van in slaap vallen. We doorlopen maximaal zes cycli per nacht.
Op oudere leeftijd verandert onze slaap – we vallen slechter en door in slaap. Dit komt vooral door de Slaaphormoon melatonine, die in latere jaren niet meer door ons lichaam wordt geproduceerd in de hoeveelheden zoals voorheen. Onze slaap verandert het meest van 50. Dit is ook waar de menopauze voor veel vrouwen begint.
Slaap vanaf 50: Hoe je diepe slaap verandert
We slapen dus minder naarmate we ouder worden, maar verandert onze diepe slaap ook? Ja, want op oudere leeftijd wordt niet alleen de slaap verkort, maar ook de individuele slaapfasen. Tegelijkertijd is de Diepe slaap in belang en remslaap wordt steeds belangrijker voor ons lichaam.
Helaas betekent dit niet dat diepe slaap er niet toe doet bij het slapen vanaf 50. Daarom is het belangrijk voor voldoende diepe slaap om voor te zorgen. Op jonge leeftijd werd de Diepe slaap tussen de 15 en 20 procent van onze slaap. Op oudere leeftijd neemt dit aantal gestaag af. In sommige gevallen kan diepe slaap niet meer worden gedetecteerd bij oudere mensen. Dit moet worden tegengegaan. Met een paar trucjes kun je je eigen melatoninebalans op de sprongen helpen.
3 tips voor meer diepe slaap
1. Beweging
Natuurlijk is lichaamsbeweging een van de belangrijkste spelers voor een goede nachtrust vanaf 50. Sport is het beste alternatief, maar een lange wandeling kan ook helpen. Beweging stimuleert de stofwisseling en dat betekent ook meer melatonine. Sport echter maar tot twee uur voor het slapengaan, anders is het lichaam nog te gestimuleerd om te slapen.
2. Gezond eten
Moest na het sporten komen. Gezonde voeding is ook belangrijk voor een gezonde stofwisseling van het lichaam. Je kunt ook helpen slapen vanaf de leeftijd van 50 door voedsel met tryptofaan te eten. Tryptofaan wordt in ons lichaam omgezet in melatonine. In ons artikel “8 slaapbevorderende voedingsmiddelen voor een betere slaap” kom je erachter welke voedingsmiddelen dit zijn.
3. Lavendel of valeriaan
Van beide planten is aangetoond dat ze helpen bij problemen met in slaap vallen. Of het nu als thee, in pilvorm of als geurolie voor de diffuser is – zowel valeriaan als lavendel hebben een kalmerend en ontspannend effect op ons lichaam. Echter Valeriaan gedurende ten minste twee weken moet regelmatig worden ingenomen om een effect te bereiken. Wil je meer tips voor meer diepe slaap? Lees dan ons artikel: “Gezonde slaap: 4 tips voor een betere diepe slaap”.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.