Slaap woordenboek
8 september
Onze slaap bestaat uit vier slaapfasen, die ’s nachts voortdurend worden herhaald. Maar wat gebeurt er precies tijdens deze slaapfasen? Dat is wat we hier zullen uitleggen.

Pas onlangs ontdekten onderzoekers uit Bern hoe onze hersenen kunnen omgaan met traumatische ervaringen tijdens REM-slaap en hoe het voorkomt dat we te veel psychische schade oplopen. Daarmee bewezen de wetenschappers nog maar eens hoe belangrijk slaap is voor onze gezondheid.
Zelfs afgezien van het verwerken van ervaringen is slaap onmisbaar voor ons, omdat ons immuunsysteem ook wordt versterkt door rustgevende slaap. Het lichaam regenereert, de lever ontgift en blessures genezen sneller. Zie je, terwijl je slaapt, presteert je lichaam op zijn best. Je kunt meer lezen over de krachten van slaap in ons artikel: “3 dingen gebeuren in het lichaam terwijl we slapen”.
Door de nacht in vier slaapfasen
Slaaponderzoek onderscheidt vier slaapfasen (ook wel slaapstadia genoemd), die kunnen worden gevisualiseerd door elektrische activiteit in de hersenen te meten. In ons artikel “Muziek om in slaap te vallen: rustgevend of schadelijk?” kun je goed kijken naar hoe de golfpatronen van de slaapfasen eruit zien.
Figuurlijk kun je je slaap voorstellen als een soort trap. Elke traptrede komt overeen met een Slaapfase: Vanuit de oppervlakkige en verstoringsgevoelige fase van in slaap vallen, daal je eerst af in de lichte slaap en dan in de diepe slaap, dan weer terug in de lichtere REM-slaap en van daaruit weer in de lichte slaap, zodat het geheel helemaal opnieuw kan beginnen.
Zo’n reeks wordt een slaapcyclus genoemd die ongeveer 90 minuten duurt. Elke avond ga je door vier tot zes van zulke Slaapcycli. In elke slaapfase gebeurt er iets anders – automatisch en als vanzelf. Trouwens, binnen de slaapfase slaap je op verschillende diepten – en ook anders rustgevend.
- In slaap vallen (5 tot 10 procent)
In deze eerste minuten van in slaap vallen ontspant je organisme en schakelt het zijn functies zoals pols en ademhaling uit. Je slaapt in deze fase nog heel oppervlakkig. “Het proces van in slaap vallen is de eerste stap naar een rustgevende slaap. We maken ons los van ons wakkere bewustzijn, laten ons vallen in een wereld waarvan we niets weten”, legt Christoph Lauer, voorzitter van de Beierse Vereniging voor Slaapgeneeskunde, uit. Tijdens de slaapfase produceren onze hersenen de zogenaamde alfagolven. - Lichte slaapfase (45 tot 55 procent)
“Na een korte fase van onstabiele slaap schakelen we over op een stabiele lichte slaap, die ongeveer 50 procent van onze nachtrust beslaat”, zegt Christoph Lauer. In deze fase van de slaap is je hersenactiviteit laag, je bewustzijn is op een heel laag niveau, je spieren zijn ontspannen. De lichte slaapfase is de fase van thetagolven. Trouwens: Zelfs als de hersenactiviteit laag is, zijn we ook gemakkelijk wakker te worden in de lichte slaapfase. - Diepe slaapfase (15 tot 25 procent)
Alleen tijdens de diepe slaap slaap je goed en kun je nauwelijks gewekt worden. Het is tijdens de diepe slaap dat je het beste herstelt. “De diepe slaapfase vervangt de lichte slaapfase, waarvan het aandeel van nacht tot nacht sterk kan fluctueren”, legt slaapexpert Christoph Lauer uit. Tijdens de diepe slaap is de hersenactiviteit het laagst. De zogenaamde deltagolven zijn lang en constant in de diepe slaapfase. - REM-fase (20 tot 25 procent)
REM staat voor “rapid eye movement” (duits: rapid eye movements) omdat je ogen in deze fase snel bewegen. “Met de Beëindiging van de REM-fase de eerste slaapcyclus wordt na in totaal zo’n anderhalf uur voltooid”, vat Christoph Lauer samen. Daarna begint de volgende slaapcyclus. Bètagolven bepalen de REM-fase. De sterke oogbeweging is ook merkbaar in het golfpatroon. Het lijkt op het golfpatroon van sterke activiteit, zoals optreedt bij volledige concentratie.
In welke slaapfase droom je?
We dromen ookh in andere slaapfasen en gedurende de hele slaapcyclus, in de REM-fase, maar je droomt bijzonder intensief En ook de langste. Je slaap is weer makkelijker in de REM-fase, zodat je ondanks dromen uit deze slaapfase kunt komen. relatief snel wakker geworden En daar hebben we het over. In deze droomfase verwerken onze hersenen niet alleen informatie, maar ook emotionele zintuiglijke indrukken.
Hoewel er een sterke oogbeweging is, zijn je spieren in dit stadium volledig ontspannen en bijna volledig onbeweeglijk. Dit is een natuurlijke Beschermingsmechanisme van je lichaam, zodat je de gedroomde bewegingen niet daadwerkelijk uitvoert. Je zou jezelf immers zo kunnen kwetsen.
Door te dromen versnelt de frequentie van je hersenen aanzienlijk in deze fase. Daarnaast is uw Hartslag en je ademt niet meer langzaam en diep zoals in de diepe slaapfase, maar snel en oppervlakkig.
REM Slaap Gedragsstoornis
Er is een ziekte waarbij het bovengenoemde beschermingsmechanisme van het lichaam niet werkt tijdens de REM-slaap en patiënten met ernstige,haast agressieve bewegingen in de droomfase getroffen zijn: REM slaap gedragsstoornis. Deze ziekte is parasomnie. Parasomnia’s zijn ongewenst gedrag tijdens de slaap, tijdens het in slaap vallen of wakker worden.
Ondertussen weet de wetenschap dat 80 procent van de mensendie lijden aan rem-slaapgedragsstoornis, ontwikkelen de ziekte van Parkinson op latere leeftijd, daarom kan de ziekte ook worden beschouwd als een indicator van latere degeneratieve ziekten van het centrale zenuwstelsel.
Welke slaapstadia worden in het bijzonder beïnvloed door slaapstoornissen?
Binnen de individuele slaapfasen ben je vaak een paar minuten wakker. Gemiddeld gebeurt dit bij volwassenen 10 tot 30 keer. Normaal gesproken val je binnen twee tot drie minuten weer in slaap. ’s Ochtends kun je het je niet eens herinneren. Het ziet er anders uit als je niet meteen in slaap valt. Dan raakt je slaapritme in de war, volgen de vijf slaapfasen elkaar niet meer ongestoord op.
Vaak is vooral de eerste slaapfase, de in slaap vallen fase, te lang. Bovendien is er een frequent, langer wakker worden ’s nachts, die de slaapcyclus doorbreekt. Het resultaat: je voelt je de volgende ochtend zowel fysiek als mentaal uitgeput – vooral als de slaapstoornis de belangrijke diepe slaapfase verstoort.
“Vooral de avond in slaap vallen en nachtelijke periodes van weer in slaap vallen hebben een grote kans op slaapstoornissen. Hinder hier meestal een ‘gedachtenjacht’, een ‘niet kunnen uitschakelen’, de angst voor een (nieuwe) slechte nacht, maar ook lichamelijk ongemak, zoals pijn of een ongemakkelijke slaaphouding, het (opnieuw) optreden van slaap, omdat mentale en fysieke ontspanning ontbreekt”, maakt slaapexpert Christoph Lauer duidelijk.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.
Prof.dr. Christoph Lauers was jarenlang hoofd van het Sleep Medicine Center (Center for Mental Health, Klinikum Ingolstadt). Sinds 2019 is hij voorzitter van de Beierse Vereniging voor Slaapgeneeskunde.
Bronnen:
Duitse Vereniging voor Neurologie: 80% van alle patiënten met REM-slaapgedragsstoornis ontwikkelt de ziekte van Parkinson.
MSD Handleiding: Parasomnias.