Slaaphouding voor nekpijn: wat is het beste?


Slaapproblemen
januari 19, 2023

Nekpijn kan je van slaap beroven. Er zijn echter manieren om de pijn ’s nachts te minimaliseren. We noemen de beste slaaphouding voor nekpijn.

Jonge vrouw had de verkeerde slaaphouding voor nekpijn en houdt haar nek vast.
Ons artikel onthult de juiste slaaphouding voor nekpijn. Beeld: iStock/elenaleonova

De slaaphouding wordt heel vaak vroeg in het leven bepaald. Of je nu een buikslaper, rugslaper of zijslaper bent, beslist vaak al op jonge leeftijd. Dienovereenkomstig moet u uzelf mogelijk naar de juiste slaappositie dwingen voor nekpijn, zelfs als dit beter is voor de rug of nek.

De beste slaaphouding voor nekpijn

De beste slaaphouding bij Nekpijn is de laterale positie, omdat dit is waar de nek het meest waarschijnlijk wordt ontlast. Maar het kussen is ook belangrijk. Het moet hoog genoeg zijn dat het de hoogte van je schouders in evenwicht brengt en je hoofd niet onder een hoek staat. Goede kussens zijn te vinden in ons artikel: “De beste zijslaperkussens in vergelijking”.

De Rugligging heeft bewezen een goede slaaphouding te zijn bij nekpijn. De wervelkolom en nek zijn hier weinig belast. De liggende positie zorgt er echter voor dat je tong tijdens de diepe slaap in de keel valt, wat leidt tot snurken.

De Buikligging is zeer ongunstig voor nekpijn, omdat haar hoofd vaak opzij is gedraaid. Zoals je je kunt voorstellen, is dit vergif voor je nek. Hier moet je op zijn minst een speciaal buikslaperkussen gebruiken om je nek een beetje te ontlasten.

Speciale kussens kunnen helpen

Ben jij een van die mensen die helemaal niet op hun zij slapen of tijdens de slaap snel terugschakelen naar de buikligging? Dan helpt een speciaal zijslaperkussen je misschien wel. Het leidt je lichaam zachtjes terug naar de zijpositie tijdens de slaap zonder het ongemakkelijk voor je te maken.

Overigens is er ook een speciale slaaphouding voor rugpijn. Het kan u helpen de ongemakkelijke pijn ’s nachts te minimaliseren.

Als de pijn aanhoudt, helpt alleen het bezoek van de arts

Permanente nekpijn mag in geen geval worden genegeerd. Als de pijn zonder oorzaak optreedt, kan dit een teken zijn van twee problemen.

  1. De spieren in de nek zijn te zwak: Treft vaak mensen die op kantoor werken en hun hoofd weinig bewegen. Dan vereist het speciale nekoefeningen, die de spieren opnieuw opbouwen. De pijnlijke nek verdwijnt.
  2. Een tussenwervelschijf in de nek wordt gedragen: Treft vooral mensen die veel boven hun hoofd moeten werken, zoals metselaars, schilders of gipsplaten. Deze aandoening wordt meestal voorafgegaan door jaren van onbehandelde nekpijn. In de meeste gevallen geneest een hernia vanzelf. Het is belangrijk om het getroffen gebied te beschermen. Hier kan spieropbouw preventief helpen bij toekomstige incidenten.

In beide gevallen moet een arts worden geraadpleegd. Ze kunnen therapie voorschrijven in een noodgeval of nekoefeningen voorstellen die gemakkelijk thuis kunnen worden gedaan.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel idee├źn uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts