Slaapmiddelen: welke er zijn, hoe ze helpen


Gezonde slaap
23 september

Slaapmiddelen kunnen je slaap ondersteunen en, zoals de term al doet vermoeden, je helpen in slaap te vallen. Maar wat zijn slaapmiddelen en wat valt eigenlijk onder de term slaapmiddel? We noemen de meest uiteenlopende hulpmiddelen voor een rustgevende slaap.

Diverse slaapmiddelen. Van lavendel tot slaapmaskers.
Zo verschillend als slaapproblemen zijn, zo verschillend als verschillende slaapmiddelen kunnen zijn. Beeld: AdobeStock

Tegenwoordig hebben veel mensen moeite om in slaap te vallen. Volgens het DAK gezondheidsrapport, 80 procent van de werknemers met incidentele of regelmatige slaapstoornissen om te vechten. Tien procent van de getroffenen lijdt zelfs aan slapeloosheid, d.w.z. langdurige, ernstige slaapstoornissen.

Het is niet meer dan logisch dat veel mensen op zoek gaan naar slaapmiddelen – of het nu slaapmaskers, rolluiken of zelfs slaappillen zijn. Welke soorten slaapmiddelen zijn er? Zijn er natuurlijke slaapmiddelen? Zijn er misschien zelfs huismiddeltjes die geschikt zijn als slaapmiddel? En wat moet ik doen als mijn kind een slaapmiddel nodig heeft? Al deze vragen verduidelijken we in dit artikel.

Welke slaapmiddelen zijn er?

De markt voor slaapmiddelen is bijna onhandelbaar, maar niet alle hulpmiddelen helpen hetzelfde of zijn voor iedereen even geschikt? Terwijl de een last heeft van een lawaaierige straat of een snurkende partner, ligt de ander uren wakker omdat hij geplaagd wordt door zorgen over werk of de relatie. Dienovereenkomstig is er geen slaapmiddel.

Men kan echter grofweg indelen in vier categorieën:

  • Natuurlijke slaapmiddelen: Dit omvat thee, homeopathische zalven, maar ook bepaalde slaapbevorderende voedingsmiddelen en geuren.
  • Huishoudelijke remedies: Hoewel het enigszins overlapt met de natuurlijke hulpmiddelen, bestaat het vaak ook uit doorgegeven ervaringen en leren. Warme melk met honing is bijvoorbeeld een goed huismiddeltje om in slaap te vallen en natuurlijk ook een natuurlijk slaapmiddel.
  • Apparaten die u helpen in slaap te vallen: Van neusspreiders tot verkoelende kussens. Dit omvat alle dingen die je kunt kopen die ondersteunen of het in slaap vallen versnellen.
  • Medicatie: Tabletten, pillen of elke vorm van medicatie moet het laatste redmiddel zijn. Of het nu vrij verkrijgbaar is bij de apotheker of wordt voorgeschreven door de arts: slaappillen zijn een spel met vuur, omdat ons lichaam snel kan wennen aan de stoffen en er een “weerstand” tegen kan opbouwen. Op de lange termijn dreigen afhankelijkheid en fysieke schade.

Natuurlijke slaapmiddelen

Natuurlijke slaapmiddelen ondersteunen het zelfstandig in slaap vallen. Voor hen hoeft u niet naar de dokter of apotheker te gaan en het is niet nodig om er heet water overheen te gieten of iets te pellen. Veel natuurlijke slaapmiddelen kunnen in de tuin of op het balkon worden gekweekt en gebruik het direct zonder iets te hoeven doen.

Hier zijn enkele voorbeelden van natuurlijke hulpmiddelen:

  • Lavendel: De gezondheidsbevorderende stoffen van de plant zijn al sinds de middeleeuwen bekend. Lavendel met zijn aromatisch-zware geur kan Afgifte van serotonine en dit zorgt op zijn beurt voor een beter humeur. Angsten worden verminderd en spanning lost op. Hierdoor vallen we beter in slaap. Je kunt meer lezen over lavendel in ons gerelateerde artikel.
  • Cranberries: Wist je dat veenbessen met 9,6 milligram melatonine per 100 gram de meest slaapverwekkende vruchten van alle vruchten zijn? Meer Melatonine heeft geen voedsel. Simpel gezegd, melatonine is ons slaaphormoon. Het wordt door ons lichaam vrijgegeven wanneer de zon ondergaat. Het nemen van cranberry’s kan ploegenwerkers helpen die vaak in het licht thuiskomen. Genomen als sap, ondersteunen ze het in slaap vallen. Ons artikel: “Waarom cranberry’s goed zijn voor je slaap” somt nog meer voordelen van cranberry op.
  • Hop: De bittere stoffen van hop hebben een kalmerend en slaapbevorderend effect op ons lichaam. Daarnaast bevat het veel Tryptofaan, die in het lichaam wordt omgezet in het slaaphormoon melatonine. Het is het beste om hop te drinken als thee. En dit betekent niet de goudgele gerstthee, die meestal koud wordt genoten. In tegendeel! Alcohol is zelfs schadelijk voor je slaap. Er zijn andere theeën die je helpen in slaap te vallen. Bekijk ons artikel over thee die je helpt in slaap te vallen.
  • Slaaptemperatuur: Ja, de kamertemperatuur kan ook een slaapmiddel zijn. Er is een temperatuurbereik waarin ons lichaam zich het meest comfortabel voelt en dat is tussen 16 en 19 graden. In feite vinden mensen het gemakkelijker om in slaap te vallen. Dit werd bewezen door een Amerikaanse studie. Wil je er meer over weten, lees dan ons artikel over de optimale slaaptemperatuur.
  • Sport: Natuurlijker kan het niet. Hier reguleert ons lichaam zichzelf helemaal zelf. Dit komt vooral omdat sport ons hoofd leegmaakt en zo stress verlicht. En dit is de belangrijkste reden voor slapeloze nachten. Maar wees voorzichtig: Er moet minstens twee uur zitten tussen lichaamsbeweging en bedtijd, beter zelfs drie uur. Wil je weten welke sporten het beste helpen bij slaapstoornissen? Ons artikel vertelt het je.
  • Masturbatie: Nou, zag je dat aankomen? Masturbatie is een erkende remedie tegen slaapstoornissen. Tal van studies hebben dit kunnen bewijzen. Ondertussen raden zelfs zorgverzekeraars masturbatie aan als slaapmiddel. De redenen liggen voor de hand: masturbatie vermindert stress, maakt de geest leeg en geeft veel hormonen vrij, waaronder natuurlijk gelukshormonen zoals Serotonine, Dopamine en Oxytocine. Natuurlijk werkt het hele ding niet alleen met masturbatie, maar ook met seks. In ons artikel hebben we meer redenen verzameld waarom je zou moeten masturberen voordat je in slaap valt.

Meer natuurlijke slaapmiddelen vind je in ons artikel: “Beter in slaap vallen: De beste natuurlijke slaapmiddelen”.

Huismiddeltjes als slaapmiddel

Huismiddeltjes worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. Er zijn huismiddeltjes op alle gebieden. Of het nu gaat om kleine verwondingen, in de tuinverzorging, insectenplaag in het huishouden of zelfs bij het in slaap vallen. Sommige huismiddeltjes om in slaap te vallen zijn:

  • Warme melk met honing: De klassieker! Smaakt heerlijk en heeft een kalmerend effect. Dat is althans de theorie. Het effect is nog niet bewezen.. Wetenschappers hebben de neiging om aan te nemen dat jeugdherinneringen bij het drinken van de drank ons een goed gevoel geven, waardoor het schapenhormoon melatonine vrijkomt en dus tot rust komt. Meer hierover lees je in ons artikel over warme melk met honing.
  • Leg een citroen naast het bed: Helpt echt. Dit werd ontdekt door wetenschappers van de Ohio State University in een studie. De frisse geur van citroen zorgt voor een goed humeur en verdrijft stress en slechte gedachten. Er zijn echter nauwkeurige instructies over hoe het effect van citroen het beste kan worden ontvouwd. Ons artikel over het onderzoek vertelt je waar je op moet letten.
  • Warme douches: Kan helpen in de winter, maar wordt niet aanbevolen in de zomer. Want dan begin je te zweten en is het dus heel moeilijk om in slaap te vallen. Er zijn echter geen wetenschappelijk bewijs van werkzaamheid van douches bij het in slaap vallen. Een douche, als je het regelmatig herhaalt, kan echter een bedtijdritueel worden en dit kan heel goed het in slaap vallen bevorderen, omdat ons lichaam het signaal begrijpt om melatonine vrij te geven.
  • Lopen: Eindelijk heeft oma honderd procent gelijk met wat ze zegt. Een wandeling voor het slapengaan is, net als sporten, een van de beste slaapmiddelen die er zijn. Een wandeling kalmeert lichaam en geest, ontspant en helpt uit te schakelen. Maar ook hier geldt hetzelfde als bij sporten: Doe het niet direct voor het slapen gaan, anders is de stofwisseling nog te hoog.
  • Trek sokken aan om in slaap te vallen: Behoort tot de slaapmiddelen die alleen individueel werken. Het idee erachter is dat je niet met koude voeten in slaap kunt vallen en daarom sokken aantrekt om je voeten op te warmen. Dat is zeker waar, maar wat te doen als je geen koude voeten hebt? Dan heeft het huismiddeltje geen zin. Misschien is deze tip meer voor vrouwen. Ze hebben luidruchtig Studeer namelijk vaker koude voeten dan mannen.
  • Lees een boek: Behoort tot de slaapmiddelen, die waarschijnlijk iedereen kent. Maar het werkt ook heel goed. Het lezen van een boek heeft een heel kalmerend effect op ons. Het is het beste om het direct in bed te lezendus het enige wat je hoeft te doen is het neer te leggen en het licht uit te doen. Maar pas op: Het boek moet niet te spannend zijn, anders lig je liever uren wakker en lees je verder in plaats van te slapen. Onze gids voor boeken vertelt je onze boekfavorieten om in slaap te vallen.

Je kunt nog meer huismiddeltjes vinden in ons artikel: “Huismiddeltjes voor in slaap vallen – dit helpt bij rusteloze nachten”.

Medicatie als slaapmiddel

Allereerst moet worden gezegd dat medicatie nooit een permanente oplossing is voor slaapstoornissen of moeite met in slaap vallen, maar slechts tijdelijk moet worden ingenomen. Er zijn voorgeschreven slaappillen en slaappillen vrij verkrijgbaar in de apotheek. We zullen er nu een aantal bespreken.

Vrij verkrijgbare slaappillen:

  • Valeriaan: Waarschijnlijk de bekendste slaappil en om in elke apotheek, natuurvoedingswinkel of drogisterij te krijgen. Ook in verschillende doses en in zeer verschillende doseringsvormen. Er zijn valeriaan als tabletten, pillen, druppels en thee. Valeriaan wordt niet als verslavend beschouwd, maar mag nog steeds niet permanent worden ingenomen, omdat ons lichaam nog kan wennen aan de werkzame stof. Het nemen van valeriaan voor het slapengaan ontspant de spieren, maakt je slaperig en kalmeert de zenuwen. Bijwerkingen kunnen duizeligheid, jeuk, hoofdpijn en gastro-intestinaal ongemak omvatten. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan twaalf jaar mogen geen valeriaan gebruiken.
  • Difenhydramine: Een actief ingrediënt dat vroeger werd gebruikt voor hooikoorts en nu wordt aanbevolen voor slaapstoornissen. Het zit bijvoorbeeld in Vivinox of Ibuflam. Difenhydramine mag slechts voor een korte tijd worden ingenomen. De meest voorkomende bijwerkingen kunnen zijn: duizeligheid de volgende dag, spierzwakte, hoofdpijn en maag-darmklachten. Difenhydramine mag ook niet worden ingenomen door zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, kinderen en adolescenten.
  • Melatonine: Sinds enige tijd zijn er ook bepaalde preparaten met melatonine te koop. Er wordt gezegd dat ze het in slaap vallen op een natuurlijke manier ondersteunen, omdat melatonine ook door ons lichaam wordt geproduceerd. Er is momenteel echter geen bewijs dat de inname van kunstmatige melatonine enig effect heeft in het lichaam. Alle studies over kunstmatige melatonine tonen aan dat het effect van het preparaat niet verder gaat dan dat van een placebo. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel: “Melatonine voor in slaap vallen: hoe goed zijn melatonine supplementen?”

Voorgeschreven slaapmiddelen:

  • Benzodiazepine: Krachtig middel dat in de geneeskunde wordt gebruikt voor langdurige slapeloosheid en angststoornissen. Benzodiazepinen mogen alleen worden ingenomen met advies van de arts en dan slechts voor een korte tijd worden ingenomen. Het actieve ingrediënt is verkrijgbaar in tabletvorm, maar ook in vloeibare vorm. Bijwerkingen kunnen zijn: spierzwakte, ademhalingsstoornissen, geheugenverlies. Bovendien kan benzodiazepine extreem verslavend zijn. Het is begrijpelijk dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zijn vrijgesteld van gebruik
  • Neuroleptica: Voornamelijk gebruikt als medicijnen tegen epilepsie, maar worden ook af en toe gebruikt als slaapmiddelen. Neuroleptica kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken en mogen alleen in uitzonderlijke gevallen als slaapmiddel worden gebruikt. Deze remedies kunnen ook extreem verslavend zijn en mag nooit worden ingenomen zonder een arts te raadplegen. Bijwerkingen zijn: dorst, droge mond, tremoren, spierkrampen, zitten en rusteloosheid.

Van slaapmaskers tot oordoppen

Naast natuurlijke slaapmiddelen, huismiddeltjes en medicatie zijn er ook tal van mechanische helpers. Sommigen van hen zijn:

  • Slaapmaskers: Slaapmaskers kunnen over de ogen worden getrokken om onze ogen te beschermen tegen zonlicht. Is bijzonder geschikt voor Ploegenwerkers handig, omdat ze vaak overdag moeten slapen om ’s nachts fit te zijn. Slaapmaskers zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen en zelfs met een koptelefoon waarmee je naar muziek kunt luisteren. In ons artikel over slaapmaskers hebben we de beste slaapmiddelen vergeleken.
  • Oordopje: Of het nu gaat om auto’s, vliegtuigen of de partner: er zijn veel geluiden die ons wakker houden kunnen. De kleine pluggen kunnen een echte zegen zijn. Oordoppen zijn verkrijgbaar als wegwerp, in herbruikbaar formaat, voor vrouwen, mannen en zelfs kinderen. U moet echter wel let op hygiëne voor oordoppen, anders is er een dreiging van otitis media en andere ziekten.
  • Verzwaarde dekens: Een relatief nieuwe trend. De deken laat de slaapzoeker een knuffel veinzen met zijn gewicht en hierdoor komen gelukshormonen vrij. Belangrijk is het juiste gewicht van het plafond. Dit mag niet hoger zijn dan tien procent van het lichaamsgewicht. Als u meer wilt weten over verzwaarde dekens, lees dan ons artikel: “De best verzwaarde dekens vergeleken”.
  • Neusverspreiders: Help vooral als u niet in slaap kunt vallen vanwege een chronische verstopte neus. Ze trekken de neusgaten uit elkaar en zorgen zo voor een grotere luchtdoorvoer. Ook hier zijn er verschillende modellen die volledig zijn afgestemd op de voorkeur van de drager. We hebben neusverspreiders getest als slaapmiddelen.

Kussens, dekbedden, matrassen en matrastoppers staan hier niet vermeld, omdat u de juiste vergelijkingsgids vindt voor alle gebruiksvoorwerpen op MeinSchlaf.de.

Slaapmiddelen voor kinderen

Natuurlijk zijn er ook tal van slaapmiddelen voor kinderen. Van verzwaarde dekens tot muziek tot televisies of monitoren. Maar niet alle slaapmiddelen zijn nuttig. Sommige kunnen zelfs schadelijk zijn. We hebben een aantal ongunstige en nuttige slaapmiddelen opgesomd.

Goede slaapmiddelen zijn:

  1. Therapie deken: Een verzwaarde deken kan ook zorgen voor een betere en rustigere slaap voor kinderen. Vooral in het geval van ADHD, Angstaanvallen en Syndroom van Asperger een verzwaarde deken zou moeten helpen. Belangrijk: Als u nadenkt over een aankoop, koop dan speciale therapiedekens voor kinderen en let op het juiste gewicht van de deken om beklemming bij uw kind te voorkomen.
  2. Sokken: Kinderen hebben vaak koude voeten en hebben daardoor moeite om in slaap te vallen. Je doet je kind en jezelf een plezier door je voeten warm te houden. Daarom moet je kind in bed liggen vooral in de winter Draag sokken.
  3. Verlichting: Vooral belangrijk voor kleine kinderen. Kinderen worden ’s nachts vaker wakker. Een lampje helpt hen zich te oriënteren en te kalmeren, omdat ze kunnen zien dat ze thuis nog steeds in bed liggen. Een klein lampje in een hoek kan kinderen kalmeren. Maar zorg ervoor dat het licht niet te fel is.
  4. Vaste rituelen: Of het nu gaat om het nachtelijke lied of het verhaal, knuffelen of baden: kinderen houden van vaste routines. Dit geeft hen veiligheid en zekerheid. en ze komen beter tot rust. Daarom kunnen regelmatige rituelen in de avond leiden tot een betere slaap.

Slechte slaapmiddelen voor kinderen zijn:

  1. Luisteren: Overdag moeten kinderen zoveel mogelijk naar muziek luisteren. Het verhoogt de creativiteit en brengt je in een goed humeur. Voordat je naar bed gaat, is het echter belangrijk om af te zien van muziek. ’s Avonds is een tijd van rust. Maar kinderen moeten dat eerst leren. Als je kort voor het slapengaan muziek speelt, zul je later problemen hebben om in slaap te vallen.
  2. Smartphones, tablets en Co: Wat niet goed is voor ons in bed is net zo schadelijk voor kinderen. Elektronische apparaten hebben geen plaats in bed. Ze leiden het kind alleen maar af van het in slaap vallen en ze komen niet tot rust. Trouwens: hoewel onderzoekers hebben ontdekt dat blauw licht niet schadelijker is dan andere verlichting, moet je nog steeds elektronische apparaten in de slaapkamer vermijden.
  3. Te warme kinderkamer: Vooral peuters vinden het wat koeler in de kamer. Zet daarom de verwarming niet onnodig hoger. De beste zijn ook in de kinderkamer tussen 16 en 19 graden. Omdat onze optimale slaaptemperatuur zelfs kleine kinderen niet schaadt. Voor de zekerheid kun je je baby een slaapzak kopen. Zo kan het ’s nachts niet vrij schoppen en blijven de benen altijd bedekt.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Bronnen:
Gezondheidsinformatie voor kinderen: gebruik slaapmiddelen correct.
Women’s Health Portal: Slaapmiddelen.

Recent Posts