Slaapperceptiekloof: waarom je meer slaapt dan je denkt


Slaapproblemen
augustus 22,

We kennen allemaal die nachten dat we gewoon wakker liggen en rondrollen. Maar zelfs als de herinneringen aan de vorige nacht erg aanwezig zijn, hebben we waarschijnlijk een paar uur geslapen. Dit fenomeen wordt Sleep Perception Gap genoemd.

Slaapperceptiekloof: Vrouw kijkt oververmoeid naar de klok.
Met de Sleep Perception Gap heb je het gevoel dat je de hele nacht wakker bent. Foto: Fotolia

Al in 2017 maakte het DAK gezondheidsrapport duidelijk: De Duitse werknemer slaapt slecht. Ongeveer 80 procent van de beroepsbevolking heeft last van incidentele of permanente slaapstoornissen (slapeloosheid).

Een functie van onze hersenen zorgt ervoor dat we denken dat we wakker zijn, ook al slapen we: Slaap perceptie gap. Sleep Perception Gap is de tijd waarin we slapen maar denken dat we wakker zijn. Wat gebeurt er in onze hersenen?

Slaapperceptiekloof: daarom schakelen we niet uit

Normaal gesproken, wanneer we in slaap vallen, schakelen de verschillende gebieden in onze hersenen geleidelijk uit. Met de Slaapperceptiekloof echter grote delen van de hersenen tegelijkterwijl de andere gebieden wakker blijven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer we in een onbekende omgeving slapen.

Helaas kan dit ook gebeuren als we gestrest of onder druk staan. Dan kan het gebeuren dat de ene hersenhelft uitvalt en de andere wakker blijft. We krijgen het gevoel dat we helemaal niet geslapen hebben. In feite is dit echter niet correct.

Ons artikel, “Stress verminderen: waarom het zo belangrijk is voor een gezonde slaap”, legt de verbanden tussen stress en slechte slaap uit en vertelt je hoe je van stress af kunt komen.

Het overlevingsinstinct is de schuld

Ons overlevingsinstinct is de schuld van dit fenomeen. Want in de oudheid was het belangrijk om altijd waakzaam te blijven, want ook wij werden blootgesteld aan gevaar tijdens de slaap. Tegenwoordig is stress meestal de schuld van het gevoel niet geslapen te hebben.

Maar zelfs als we meer slapen dan we denken , is slaap niet echt rustgevend. We missen dan de belangrijke REM-slaap, d.w.z. de slaap die essentieel is voor de Verwerking van onze ervaringen is verantwoordelijk. Remedie voor slapeloosheid creëert vooral ontspanning. Of het nu gaat om een ontspannend bad, een boek of yoga: alles wat stress vermindert, leidt tot meer rustgevende slaap en dus tot het einde van de slaapperceptiekloof.

Wil je tips over hoe je in slaap kunt vallen? Deze huismiddeltjes helpen echt!

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts