Slaapproblemen
28 oktober 2022
Veel dementerenden hebben last van slaapstoornissen en dus ook van hun naasten. Waar komen de slaapproblemen bij dementie vandaan? En is er iets aan te doen? We leggen uit wat de oorzaken zijn en hoe je slaapstoornissen kunt tegengaan.

Alsof dementiepatiënten en hun naasten nog niet genoeg zorgen en behoeften hadden, Verloop van de ziekte ook slaapstoornissen. Dan kan het gebeuren dat de getroffenen ’s nachts bijzonder actief worden en zich gaan aankleden om te gaan wandelen of winkelen.
Voor nabestaanden is deze vorm van slaapstoornis bij dementie extreem vermoeiend. In de meeste gevallen zijn de kinderen, de partner of de partner zelf moe of nog niet volledig ontwaakt uit hun slaap. In het ergste geval beginnen mensen met dementie de slaapkamer te herschikken. Proberen om hen ervan te weerhouden dit te doen is buitengewoon moeilijk. Waar komt deze plotselinge drang en de verminderde behoefte aan slaap vandaan?
Wat is dementie?
De term dementie is in de eerste plaats een Generieke term voor alle neurologische aandoeningen, waardoor er een vermindering van mentale prestaties is. Dit betekent niet alleen een verstoring van het korte- en langetermijngeheugen. Naast hun herinneringen kunnen de getroffenen ook hun taal of hun vermogen om zich te oriënteren en te begrijpen verliezen. In het verdere verloop van dementie kan het leiden tot stemmingswisselingen en volledige verandering van persoonlijkheid komen.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee vormen van dementie: primaire en secundaire dementie.
- Primaire dementie: Hier ligt de oorzaak van dementie in de hersenen van de getroffen persoon. Symptomen worden niet veroorzaakt door ziekte, medicatie of andere factoren. Voorbeelden van primaire dementie zijn Lewy bodies dementie, vasculaire dementie en – waarschijnlijk het bekendste – Alzheimer dementie. Primaire dementie is onomkeerbaar en ongeneeslijk.
- Secundaire dementie: Veroorzaakt door vitaminetekort, alcohol- of drugsmisbruik, stofwisselingsziekten maar ook depressie. Secundaire dementie is in de meeste gevallen omkeerbaar en verdwijnt zodra de trigger is behandeld. Slechts tien procent van alle getroffenen valt onder de vorm van secundaire dementie.
Slaapstoornissen bij dementie: hoe ontwikkelen ze zich?
Naarmate de ziekte vordert, komen slaapproblemen vaker en langer voor als gevolg van een verstoord slaappatroon. Slaapstoornissen bij dementie worden veroorzaakt door een verstoring van het slaap-waakritme. Het circadiane ritme van de getroffen persoon raakt in de war omdat ze alle tijdsbesef verliezen. Daarnaast worden de volgende oorzaken toegevoegd:
- Dementerenden missen diepe slaap. Ze slapen vaak maar heel oppervlakkig en zijn daardoor makkelijk wakker te maken. Hierdoor worden ze niet alleen ’s nachts snel wakker, maar zijn ze ook overdag slaperig, wat verder bijdraagt aan het verlies van het tijdsbesef.
- De getroffenen hebben vaak last van andere klachten., die kunnen bijdragen aan slaapstoornissen zoals artritis, pijn in het lichaam, diabetes en hoge bloeddruk.
- Medicijnen hebben bijwerkingen. Het kan gebeuren dat medicijnen slaapstoornissen veroorzaken bij dementie, die verondersteld worden de effecten van dementie te verzachten. Vaak zijn deze medicijnen zeer diuretisch, waardoor patiënten ’s nachts wakker worden en naar het toilet moeten. In dergelijke gevallen moeten familieleden naar alternatieven zoeken met de behandelende arts.
Vaak worden de slaapstoornissen bij dementie zo ernstig dat zelfs slapeloosheid aanwezig is. In het geval van langdurige slaapstoornissen wordt een bezoek aan de arts sterk aanbevolen.
Wat kan er gedaan worden tegen slaapstoornissen?
Als eerste stap moet de betrokkene een arts raadplegen met familieleden en het probleem beschrijven. Samen kan een therapie worden ontwikkeld. Slaapstoornissen bij dementie kunnen vaak worden verlicht met medicatie die verdere symptomen verlicht. Zoals antihypertensiva of geneesmiddelen tegen artritis.
Von slaapbevorderende geneesmiddelen worden gebruikt voor dementie-gerelateerde slaapstoornissen afgezien hiervan, omdat ze kunnen leiden tot extra verwarring, vallen en agitatie. Andere slaapbevorderende middelen zoals lavendel of valeriaan moeten ook worden vermeden.
Een uitzondering hierop zijn melatoninepreparaten. Melatonine is een endogene hormoon dat onze Slaap-waakritmeregeling. U kunt meer te weten komen over deze boodschapperstof in ons artikel over melatonine. Een studie met 74 deelnemers kon een verbetering van de slaap van dementiepatiënten aantonen door kunstmatige melatonine te nemen. Echter, recept melatonine supplementen moeten worden gebruikt. Vrij beschikbare kunstmatige melatonine wordt niet hoog genoeg gedoseerd om een effect te produceren.
Verdere maatregelen tegen slaapstoornissen bij dementie
Naast medicamenteuze therapie kunnen patiënten en familieleden ook zelf iets doen om slaapstoornissen bij dementie te verlichten. Hulpmiddelen kunnen zijn:
- Geen dutjes of andere slaappauzes overdag, omdat deze het ’s nachts moeilijk kunnen maken om te slapen.
- Regelmatige wandelingen gedurende de dag. Dit bevordert de afgifte van serotonine en dopamine. De twee hormonen zorgen voor welzijn en zorgen ervoor dat de getroffenen ’s avonds beter kunnen slapen en slaapstoornissen bij dementie tegengaan.
- Sportactiviteiten indien mogelijk, om dezelfde redenen als de hierboven genoemde wandelingen. Er moet echter minstens twee uur zitten tussen de oefening en het slapengaan.
- Een goede slaaptemperatuur in de slaapkamer. De optimale slaaptemperatuur ligt tussen de 16 en 19 graden. Zorg ervoor dat de temperatuur altijd in dit bereik ligt.
- Avondroutines voor het slapengaan. Dit kan helpen het lichaam af te sluiten en melatonine vrij te geven. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel: “5 avondroutines die de slaap verbeteren”.
- Vaste dagelijkse routines met vaste maaltijdtijden. Dit geeft de getroffenen stabiliteit en rust.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.
U zult ook geïnteresseerd zijn in:
Bronnen:
Federaal Ministerie van Volksgezondheid: Diagnose van dementie: klinisch beeld en verloop.
MSD Manual: Slaapstoornissen bij dementie.
Cochrane: Geneesmiddelen die worden gebruikt om slaapproblemen bij dementie te behandelen.
Neurologen en psychiaters online: Dementie kan ook slaap-waakcycli veranderen.
Alzheimer Dementie Duitsland: Wat is het verschil tussen de ziekte van Alzheimer en dementie?