Slaapstoornissen bij volle maan: mythe of waarheid?


Slaapproblemen
21 november 2022

Veel mensen kennen het fenomeen: Bij volle maan rol je heen en weer in bed en heb je problemen met in slaap vallen of in slaap blijven. Maar hoe ontstaan de klachten en hebben ze echt iets met de volle maan te maken? We leggen uit of slaapstoornissen bij volle maan mythe of waarheid zijn.

Jonge vrouw lijdt aan slaapstoornissen bij volle maan en zit aan het raam.
Zijn slaapstoornissen bij volle maan toeval? Beeld: iStock/laflor

Ben jij een van die mensen die slechter slapen ten tijde van de volle maan nachten? Als het gaat om slaapstoornissen bij volle maan, verschillen de meningen. De maan, vooral de volle maan, oefent een speciale fascinatie uit op veel mensen, het heeft zelfs een impact op de zee en is verantwoordelijk voor eb en vloed. Maar kan het ook ons lichaam beïnvloeden? We leggen uit of de slaapproblemen verbeelding of feit zijn.

Slaapstoornissen bij volle maan: mythe of waarheid?

In 2013 werd een studie van de Wetenschapper Christian Cajochen zegt dat de volle maan onze slaap daadwerkelijk kan beïnvloeden. De Zwitserse onderzoeker onderzocht het slaapgedrag van 33 proefpersonen tijdens volle maan nachten en kwam tot een verrassend resultaat: de deelnemers van de studie bleken eigenlijk verminderde melatonine niveaus te hebben.

Melatonine is een hormoon dat ons dag-nachtritme regelt en wordt daarom ook wel het slaaphormoon genoemd. Het wordt door ons lichaam geproduceerd zodra het donker is, waardoor we moe worden en zo bijdragen aan een rustgevende slaap. Een laag melatoninegehalte kan het daarom moeilijk voor ons maken om in slaap te vallen of in slaap te blijven.. Dit kwam ook tot uiting in het resultaat van het onderzoek: de slaaptijd van de studiedeelnemers daalde met gemiddeld 20 minuten en ze deden er langer over om in slaap te vallen.

Pas op voor dergelijke studies

De resultaten van dergelijke studies zijn misschien wel correct en toch niet zinvol. Waarom? Het aantal deelnemers is te klein. Studies zijn pas echt representatief van een aantal tussen de 500 en 10.000 proefpersonen., afhankelijk van het vakgebied. Bovendien moeten studies altijd worden getest. De reproduceerbaarheid van studieresultaten is een belangrijk onderdeel van wetenschappelijk werk.

Slaapstoornissen bij volle maan: wetenschappers zijn het oneens

De studie is echter geen bewijs dat slaapstoornissen daadwerkelijk worden veroorzaakt door de volle maan. Vanwege het kleine aantal deelnemers de resultaten worden nog steeds van sommige kanten bekritiseerd. Een studie van het Max Planck Instituut voor Psychiatrie uit 2014 kwam zelfs tot de tegenovergestelde conclusie.

De wetenschap is het dus oneens over de vraag of slaapstoornissen bij volle maan echt door de maan worden veroorzaakt of niet. Iedereen is het echter over één punt eens: Licht beïnvloedt ons slaappatroon. En omdat het helderder kan zijn dan normaal op nachten met volle maan, moet u zorgen voor een verduisterde slaapkamer, vooral in deze tijd, om problemen met in slaap vallen of in slaap blijven te voorkomen.

Andere oorzaken van slaapstoornissen

Feit is dat tegenwoordig veel factoren slaapproblemen kunnen veroorzaken en slaapstoornissen bij volle maan slechts een ondergeschikte rol spelen. In de meeste gevallen is stress de trigger voor slaapstoornissen, of het nu gaat om druk op het werk of privéverplichtingen. Als je last hebt van slaapproblemen en niet weet naar welke arts je moet gaan, lees dan ons artikel: “Welke arts kan helpen bij slaapstoornissen”.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts