Slaapproblemen
augustus 3,
Voor slaapstoornissen nemen veel mensen graag hun toevlucht tot melatonine. Het kan best zijn dat het slaaphormoon helemaal niet werkt. Wanneer melatonine werkt en wanneer u het volledig gratis kunt nemen, leert u in ons artikel.
Melatonine wordt beschouwd als een effectieve remedie voor slaapstoornissen. Het hormoon komt van nature voor in ons lichaam en maakt ons slaperig. Meer over de Slaaphormoon is te vinden in ons artikel over melatonine.
Melatonine is echter ook verkrijgbaar in kunstmatige vorm als tabletten of spray. Een inname kan nuttig zijn als mensen last hebben van een tekort aan melatonine. Ons lichaam produceert bijvoorbeeld niet zoveel melatonine op oudere leeftijd., waardoor ouderen minder en slechter slapen.
Wie melatonine helpt bij slaapstoornissen – en wie niet
De natuurlijke antagonist van melatonine wordt cortisol genoemd. Het zogenaamde “stresshormoon” speelt een rol bij het wakker worden. Het activeert ons metabolisme en start onze bloedsomloop. Ons slaap-waakritme (circadiaans ritme) wordt echter door veel meer beïnvloed dan deze twee hormonen. Daarom kan melatonine op zich niet als slaapmiddel worden ingenomen.
Wetenschappers adviseren de volgende mensen om melatonine voorzichtig te gebruiken:
- Personen van 55 jaar en ouder die: zonder aanwijsbare oorzaak Moeite hebben om in slaap te vallen.
- Ploegenwerkers, zoals ze vaak doen in slaap moeten vallen in het licht en op dit moment wordt er geen melatonine geproduceerd door het lichaam.
Aan de andere kant wordt het gebruik van melatonine onnodig gezien bij de volgende personen:
- Mensen die onder Stress lijden.
- Personen die lijden aan slaapstoornissen als gevolg van Alcoholgebruik of slechte voeding lijden.
- Mensen die ’s avonds laat nog zijn Sport rijden.
- Personen die op basis van: Pijn kan niet slapen. Hier moet de oorzaak worden bestreden.
Voorzichtigheid: Hoewel melatonine vrij beschikbaar is voor aankoop, moet u Neem niet alleen, maar altijd alleen na overleg met een arts.
Melatonine wordt niet gedekt door de ziektekostenverzekering
Op 13 juni trad het besluit van het Federaal Paritair Comité (G-BA) in werking, volgens welke preparaten die melatonine bevatten niet hoeven te worden gedekt door zorgverzekeraars. Dit betekent dat geneesmiddelen op recept met melatonine ook door de patiënt zelf moeten worden overgenomen. De reden: Er zijn onvoldoende evidence-based gegevens dat melatonine oraal ingenomen een effect heeft op slaapstoornissen.
Uitgesloten zijn de preparaten Circadin® en Slenyto®, die reeds is opgenomen in de catalogus van uitkeringen van de wettelijke ziektekostenverzekeringen.
Advies over melatonine is verkrijgbaar in de apotheek
Sinds oktober 2020 zijn zorgverzekeraars verplicht om consulten met apotheekmedewerkers te vergoeden. Deze stap zal de lokale apotheek aanzienlijk versterken. Dus als u niet zeker bent over het kopen van een vrij verkrijgbaar melatoninesupplement, aarzel dan niet om de apotheekmedewerker te vragen. Ze staan aan je zijde met woorden en daden.
“Apothekers kunnen patiënten nu nog beter ondersteunen met een aantal belangrijke gezondheidsbezorgende maatregelen. Bijvoorbeeld door inhalatietechnieken te oefenen. […]”, zegt Patrick Heinz, Managing Director van Deutsche Gesundheitshilfe DGH e.V. Zelfmedicatie wordt steeds belangrijker onder de bevolking. Naast de adviesplicht hebben apotheken ook een grote verantwoordelijkheid.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.