Slaapwandelen bij volwassenen: wat zit erachter?


Slaapproblemen
januari 26, 2023

Slaapwandelaars gaan niet alleen in grappige, maar vaak ook in behoorlijk gevaarlijke situaties. Maar wat zijn de triggers voor slaapwandelen bij volwassenen en hoe krijg je het onder controle? Ons artikel verduidelijkt.

Slaapwandelen bij volwassenen kan in gevaarlijke situaties terechtkomen. Beeld: iStock/Liudmila Chernetska

Bij kinderen is slaapwandelen (somnambulisme) normaal en komt relatief vaak voor (volgens slaapgeneeskunde ongeveer 30 procent). Bij volwassenen is het daarentegen vrij zeldzaam (ongeveer één tot drie procent). Het gevaarlijke van slaapwandelen bij volwassenen is dat de slaapwandelende persoon de nachtelijke wandelingen niet opmerkt omdat ze er geen herinnering aan hebben. Vaak zijn het de mensen met wie de betrokkenen samenwonen die vervolgens aandacht vragen voor het probleem. Bijvoorbeeld de Partner oder die Partnerin van de slaapwandelende persoon.

De situaties die we ervaren tijdens het wandelen ’s nachts zijn vaak heel vreemd. De ene slaapwandelende persoon begint met schoonmaken, de ander trakteert zichzelf op een kleine middernachtsnack of staat gewoon verward voor het bed. Hoe amusant dat ook klinkt. Slaapwandelen kan ook gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als Deuren en ramen kunnen tijdens de slaap worden geopend en de betrokkene merkt er niets van. Om erger te voorkomen, moet slaapwandelen bij volwassenen niet lichtvaardig worden opgevat.

Wat is slaapwandelen?

Hoewel slaapwandelen vooral kinderen treft, hebben sommige volwassenen ook last van het fenomeen. Vanuit medisch oogpunt is somnambulisme een parasomnie. Parasomnieën zijn gedragsafwijkingen tijdens het in slaap vallen, tijdens de slaap en tijdens het wakker worden. Bijvoorbeeld, praten tijdens de slaap (somniloquia), slaapverlamming en slaaptrekkingen vallen ook in het gebied van parasomnie.

Slaapwandelen bij volwassenen is vaak gevaarlijk wanneer het voorkomt in repetitieve episodes waarvan de betrokkene niets merkt. Ze komen uit bed, dwalen rond zonder zich ervan bewust te zijn. Somnambulisme kan vaak iets grappigs hebben voor buitenstaanders, maar het kan ook gevaarlijk worden als de autobak rondslingert of de slaapwandelaar de kachel gaat gebruiken.

Slaapwandelen bij volwassenen: wat gebeurt er in de hersenen?

Zo bekend als slaapwandelen bij volwassenen is, in feite is er heel weinig bekend over het fenomeen. Onderzoekers vermoeden echter dat een gebrek aan evenwicht tussen de verschillende hersengebieden is verantwoordelijk voor het fenomeen.

Vaak is een simpele prikkel voldoende, bijvoorbeeld een hard geluid of een volle blaas. De getroffenen worden dan slechts half wakker uit hun diepe slaap. Dit activeert circuits in de hersenen die bepaalde bewegingssequenties regelen. Het cerebrum rust echter. Om deze reden voeren slaapwandelaars hun acties onbewust en ongecontroleerd uit.

Waarom is slaapwandelen niet gevaarlijk bij kinderen?

Ongeveer 30 procent van alle kinderen lijdt aan de slaapstoornis van slaapwandelen. Waarom is het bij kinderen niet zo gevaarlijk als bij volwassenen? Dat komt door de hersenen. Kinderhersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld, waarbij ook gedrag tijdens de slaap betrokken is dat normaal gesproken alleen bedoeld is om te worden uitgevoerd terwijl het wakker is. Naast somnambulisme omvat dit ook praten in je slaap of nachtmerries of nachtangsten. De meeste van deze slaapstoornissen verdwijnen met het begin van de puberteit.

Wat zijn de oorzaken van somnambulisme

Hoewel wandelen in de slaap van kinderen onschadelijk is, moet somnambulisme bij volwassenen niet lichtvaardig worden opgevat, omdat er eigenlijk een aantal (ernstige) triggers achter het fenomeen kunnen zitten dat diepgaande behandelingen of therapeuten Dit is de eerste keer dat we een debat over dit onderwerp hebben. Volgens de slaapgeneeskunde zijn de redenen voor slaapwandelen bij volwassenen voornamelijk verborgen achter de volgende oorzaken:

  • Stress
  • mentale nood
  • familiale aanleg
  • Alcohol
  • Hoofdpijn of migraine
  • Koorts
  • Medicatie

“In ieder geval moet een gekwalificeerde arts worden geraadpleegd die de fysieke en mentale oorzaken van slaapwandelen zal onderzoeken op basis vanen gaat. Het kunnen ook ziekten zijn zoals een Epilepsie, hersenziekte of een psychische aandoening erachter, die specifiek moet worden behandeld,” zegt Dr. Ursula Marschall, senior arts voor slaapgeneeskunde bij Barmer, in een interview met Barmer.de

In welk stadium vindt somnambulisme plaats?

Om te begrijpen wanneer deze slaapstoornis begint, is het belangrijk om te weten dat onze slaap is verdeeld in vier verschillende fasen:

Bijvoorbeeld, terwijl slaaptrekkingen optreden in de slaapfase en REM-slaapgedragsstoornis – zoals de naam al doet vermoeden – optreedt in de REM-fase, de Slaapwandelen tijdens diepe slaap op. Diepe slaap is eigenlijk de fase van onze slaap waarin ons lichaam vooral herstelt. Anders dan in de REM-fase zijn onze spieren hier echter niet uitgeschakeld.

Trouwens: We dromen niet alleen in de REM-fase. We dromen ook in andere fases, zoals diepe slaap. Onze hersenen zijn echter alleen bijzonder actief in de REM-fase.

Slaapwandelen behandelen: deze opties bestaan

Voordat somnambulisme kan worden behandeld, moet u zeker verduidelijken en mogelijke oorzaken uitsluiten met uw arts. In de meeste gevallen kan wandelen in je slaap al goed onder controle zijn als Stress wordt verminderd en mentale stress wordt verwerkt of opgehelderdn. Naast progressieve spierontspanning kun je ook autogene training, yoga, ademhalingsoefeningen in bed of verbeterde slaaphygiëne proberen om slaapwandelen onder controle te krijgen. Als de triggers dieper reiken, kunnen psychologische blokkades en stress ook worden opgelost met behulp van psychotherapie. Een behandeling met medicijnen tegen slaapwandelen bij volwassenen bestaat echter niet.

Moeten slaapwandelaars wakker worden gemaakt?

Als je partner slaapwandelt, moet je hem of haar nooit wakker maken. Hoewel het niet gevaarlijk is, kan de betrokkene bang en in paniek zijn. Je moet ook nooit je toevlucht nemen tot hulpmiddelen zoals een natte doek. Als je te maken hebt met een slaapwandelaar, begeleid hem dan terug naar bed zonder haast en druk. Vaak helpt kalme overreding de slaapwandelaar.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts