Slapeloosheid: oorzaken en remedie voor slechte slaap


Slaapproblemen
12 september

Er zijn talloze redenen voor slapeloosheid. Gelukkig zijn de meeste onschadelijk, maar er zijn ook ernstige ziekten waarbij slaapstoornissen deel uitmaken van het ziektebeeld. We benoemen de verschillende oorzaken van slapeloosheid en geven tips om te helpen.

Vrouw ligt wakker in bed en lijdt aan slapeloosheid.
Permanente slapeloosheid kan leiden tot ernstige ziekte. Beeld: iStock/dragana991

Hoewel het DAK slaaponderzoek al vijf jaar oud is, is het nog steeds het nieuwste onderzoek naar slaap en slaapgedrag op zo’n grote schaal. Na haar, rond lijden 80 procent van alle werknemers heeft wel eens of regelmatig last van slapeloosheid. Tien procent kampt zelfs met ernstige slaapstoornissen, de zogenaamde slapeloosheid.

De meest voorkomende reden voor slaapproblemen is stress. Slechts zelden zitten ernstige ziekten achter slapeloosheid. Dan moet je echter onderscheid maken tussen ziekten veroorzaakt door slapeloosheid en slaapproblemen veroorzaakt door ziekten. Soms is dit verschil moeilijk te onderscheiden.

Slapeloosheid: wat zijn de oorzaken?

Om onderscheid te kunnen maken tussen het grote veld van slapeloosheid met zijn vele verschillende oorzaken, redenen en triggers, willen we graag Oorzaken van slaapproblemen in drie categorieën onderverdeling: lichamelijke oorzaken, psychische oorzaken en slaapstoornissen door invloeden van buitenaf.

Lichamelijke oorzaken van slaapproblemen

Onder de fysieke oorzaken omvatten we ziekten die slaapproblemen veroorzaken, bijvoorbeeld:

1. Ziekten die slaapstoornissen veroorzaken als gevolg van pijn. Deze omvatten:

  • Griepinfecties
  • Influenza
  • Covid-19
  • Hart- en vaatziekten
  • Aandoeningen van de luchtwegen
  • Maagkwalen en brandend maagzuur
  • Hoofdpijn
  • Kankers
  • Gewricht
  • Spieraandoeningen
  • Neurologische aandoeningen
  • Rusteloze benen Syndroom

Om slapeloosheid onder de knie te krijgen, helpt in deze gevallen vaak alleen het gebruik van medicatie, wat helaas zelf tot slapeloosheid kan leiden. Hier geldt een bewuste omgang met de verschillende preparaten.. In sommige gevallen kan het eigen gedrag echter ook leiden tot een beter slaapresultaat, bijvoorbeeld door sport, een gezond dieet of een goede avondroutine.

2. Ziekten die slaapproblemen veroorzaken als gevolg van storingen van het lichaam en leiden tot slapeloosheid. Deze omvatten talrijke parasomnieën, waaronder:

Voor deze ziekten gelden dezelfde principes als voor het bovenstaande. Zowel medicatie als persoonlijk initiatief kunnen slaapstoornissen elimineren of op zijn minst verlichten.

Psychologische oorzaken van slapeloosheid

De psychologische oorzaken van slaapstoornissen omvatten zowel psychische aandoeningen als psychologische stress, zoals:

  • Stress
  • Depressies
  • Angst
  • Borderline syndroom
  • Persoonlijkheidsstoornissen
  • Psychoses
  • Verslavingen

In het geval van deze ziekten en kwalen is het belangrijker dan voor alle andere om onderscheid te maken tussen oorzaak en ziekte. Omdat Slapeloosheid kan worden veroorzaakt door de genoemde psychische aandoeningen, maar het kan ze ook triggeren. In deze gevallen is medicatie meestal een onmisbare noodzaak om een goede nachtrust te garanderen.

Slaapstoornissen door invloeden van buitenaf

Externe invloeden zijn storende factoren die noch ons lichaam noch onze psyche beïnvloeden en zelden door ons kunnen worden beïnvloed. Bijvoorbeeld:

  1. Slaapstoornissen veroorzaakt door geluidsoverlast. Of het nu gaat om vliegtuigen, verkeerslawaai, ambulances, reguliere festiviteiten of bouwlawaai. Bijzondere zorg moet worden besteed aan het niet slapen met het raam open, omdat blootstelling aan lawaai na verloop van tijd leidt tot een verhoogd risico op cardiovasculaire en psychische aandoeningen.
  2. Slaapproblemen door ploegendienst. Ploegarbeiders lijden bijzonder vaak aan slapeloosheid, omdat ze vaak overdag moeten slapen. Op dit moment is het slaaphormoon melatonine – dat nodig is voor een rustgevende slaap – niet voldoende.Dit leidt tot slaapproblemen. Een methode kan zijn om de slaapkamer extreem donker te maken of melatoninesupplementen op recept (of iets dergelijks) te gebruiken. Meer dan 90 procent van alle ploegarbeiders lijdt minstens één keer in hun loopbaan aan slaapstoornissen. Er is zelfs een naam voor deze vorm van de ziekte: het ploegenarbeiderssyndroom.
  3. Slapeloosheid als gevolg van onjuiste voeding. Hier hebben we eigenlijk de mogelijkheid om de oorzaken van slaapproblemen en slapeloosheid positief te beïnvloeden. Verkeerd voedsel, cafeïnehoudende dranken en alcohol behoren tot de meest voorkomende oorzaken van slaapstoornissen. Dit zijn echter meestal geïsoleerde gevallen die geen permanente slaapstoornissen veroorzaken.
  4. Gebrek aan slaap door gebrek aan lichaamsbeweging. Te weinig bewegen leidt tot onrust, wat slaapstoornissen kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de hele dag door voldoende beweging te krijgen. Maar pas op: Als je ’s avonds te laat sport, loop je ook het risico in slaap te vallen.
  5. Slaapstoornissen veroorzaakt door medicatie. Vooral medicijnen die worden gebruikt voor depressie hebben vaak problemen met in slaap vallen en slaapstoornissen als bijwerkingen. Dan is het belangrijk om snel met uw arts te praten en vervangende voorbereidingen te vinden. Dit geldt natuurlijk ook voor medicijnen voor andere ziekten.

Wat zijn de symptomen van slapeloosheid?

De symptomen van slapeloosheid kunnen zeer divers zijn. Ook omdat de oorzaken zo’n breed bereik hebben. De meest bekende symptomen gedurende de dag zijn:

Artsen spreken van slaapstoornissen wanneer er geen continue slaap is gedurende een periode van een maand op ten minste drie dagen per week. Of je last hebt van een slaapstoornis, kun je controleren met de 30-30-3 regel, maar ook de volgende punten zijn aanwijzingen voor een verstoorde slaap:

  • Lang voor het in slaap vallen wakker liggen (minstens 30 minuten)
  • ’s Nachts meerdere keren wakker worden en daarna moeite hebben om in slaap te vallen
  • Wakker worden voor de geplande tijd
  • Lange wekperiodes met frequent snoozen

Permanente slapeloosheid is geen kleinigheid. Degenen die gedurende een lange periode aan slaapstoornissen lijden, riskeren ernstige gezondheidseffecten. Daarover meer in het volgende punt. Als u wilt weten welk aantal uren voor u geschikt is, lees dan ons artikel: “We zullen u de perfecte slaapduur voor uw leeftijd vertellen”.

Wat zijn de gevolgen van slapeloosheid voor het lichaam?

Slaapstoornissen kunnen een enorme impact hebben op ons welzijn. Afgezien van de bovenstaande symptomen, kan langdurige slapeloosheid leiden tot een verhoogd risico op de volgende aandoeningen, waaronder:

  • Vaatziekten
  • Metabool
  • Verzwakking van het immuunsysteem
  • Diabetes mellitus |
  • Depressies
  • Gastro-intestinale ziekten

Daarnaast neemt het risico op arbeidsongevallen en auto-ongelukken toe. Gemiddeld elke vierde auto-ongeluk is terug te voeren op vermoeidheid aan het stuur. Ook gebeurd meer dan 18.000 arbeidsongevallen per jaar als gevolg van vermoeidheid.

Wat kan ik doen aan slaapstoornissen?

Omdat slapeloosheid vaak wordt veroorzaakt door stress of emotionele druk en zelden te wijten is aan een ziekte, kun je zelf veel doen om je slaapkwaliteit te verbeteren.

1. Schrijf een slaapdagboek

Schrijf je gedachten en angsten op in een slaapdagboek. Dit zal u helpen, verzamel je gedachten en om met hen in gesprek te gaan. Zo neem je ze niet mee naar bed. Schrijf ook op hoe lang je per nacht slaapt, hoe vaak je wakker wordt, hoe lang het duurt om in slaap te vallen en of je misschien eerder wakker wordt dan je wilde. Dit geeft je een goed overzicht van je slaapproblemen en laat je ook successen en mislukkingen zien.

2. Zorg voor het juiste slaapklimaat

In feite is voor veel mensen de verkeerde slaaptemperatuur de schuld van moeite om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Zorg ervoor dat er altijd een Temperatuur tussen de 16 en 19 graden Heerst. Dit is wat artsen de optimale slaaptemperatuur noemen waarbij we het beste slapen. De luchtvochtigheid moet ook op een goed niveau zijn en nooit hoger zijn dan 60 procent. Het mag echter niet te droog zijn. Onder de 40 procent zou moeten zijnch vallen niet.

3. Eet ’s avonds licht

Heel vaak is zwaar voedsel de schuld van slapeloosheid. Daarom moet je bepaalde voedingsmiddelen ’s avonds vermijden. Voedsel zoals Hamburgers, pizza en friet onze maag ’s avonds met grote uitdagingen te confronteren en het moet veel doen. En je kunt niet goed slapen met een hardwerkende maag.

Eet daarom ’s avonds licht. Stevige gerechten met havermout, kip, gekookte groentegerechten met rijst of aardappelen vul je lang en ben niet zwaar in de maag en zijn daarom de ideale voedingsmiddelen voor de avond. Als je meer wilt weten over voedingsmiddelen en hun effect op onze slaap, lees dan onze artikelen “Problemen met in slaap vallen? Vermijd deze 12 voedingsmiddelen” en “7 voedingsmiddelen voor een betere slaap.”

4. Laat elektronische apparaten uit de slaapkamer

Talrijke studies hebben aangetoond dat elektronische apparaten in de slaapkamer uw slaap verstoren. Vooral omdat je dingen ervaart om op te roeren. Of het nu gaat om een serie, een film, een verhaal op Instagram of een video op TikTok, dit alles laat je niet uitschakelen, waardoor je moeite hebt om in slaap te vallen.

Daarnaast kan het licht van smartphones, tablets en Co. je hormoonhuishouding verstoren. Het kan voorkomen dat je lichaam minder melatonine aanmaakt, waardoor je daardoor moeilijker in slaap kunt vallen. Trouwens, het beroemde blauwe licht is niet schadelijker dan de andere soorten licht. Dat blijkt uit een grootschalig controleonderzoek. Je kunt meer lezen over de studie in ons artikel: “Heeft blauw licht invloed op onze slaap?”

5. Zorg voor regelmatige avondroutines

Ons lichaam houdt van routines. Dit geldt ook voor onze slaap. Creëer je vaste rituelen die je elke avond voor het slapengaan , dan onthoudt je lichaam deze routine en begint het melatonine te produceren voordat je in bed ligt. Het resultaat: Je gaat in bed liggen en bent echt moe. Avondroutines kunnen zijn:

  • Yoga
  • lees een boek
  • Ga zwemmen
  • Luister naar muziek, een podcast of audioboek (maar niets te spannend)

Als je wilt weten wat je nog meer kunt doen, lees dan ons artikel over slaaphygiëne. Hij geeft je nog veel meer tips voor een goede nachtrust.

Slaapstoornissen tijdens de zwangerschap

Vooral in het late verloop van de zwangerschap kan slapeloosheid optreden. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat

  • drukt het kind op de buik, waardoor Maagzuur die de aanstaande moeder wakker maakt,
  • het kind drukt ook op de blaas, waardoor deze toeneemt Urination van de aanstaande moeder,
  • het kind in een zijligging op de Vena cava in de buik drukt, veroorzaakt een onaangename pijn en
  • het kind bijzonder actief en daardoor de moeder de rust ontneemt om te slapen.

Een licht diner, minder te drinken na een bepaalde tijd en een zwangerschapskussen kunnen helpen. Als het kind ’s nachts bijzonder actief is, is het motto: Volharden, het zal weer kalmeren.

Slapeloosheid tijdens de menopauze

De menopauze kan ook de schuld zijn van slaapstoornissen. De fout ligt bij de veranderende hormoonhuishouding. Dit kan leiden tot nachtelijk zweten, hoofdpijn en stemmingswisselingen.

Naast medische hulp – bijvoorbeeld door hormoonbehandeling – kan ook een verandering in leefstijl hierbij helpen. Dit omvat onder andere een verandering in dieet en fysieke activiteit.. Sporten is zeker de beste methode, maar een lange wandeling is vaak genoeg om beter te slapen. Je kunt meer lezen in ons artikel: “Slaapstoornissen tijdens de menopauze: deze tips helpen echt”

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Dit zal u ook interesseren:

Bronnen:

Neurologen en psychiaters op het net: Wat zijn slaapstoornissen.
PDF: Duitse Medische Vereniging: Slapeloze nachten – waarom? Wat helpt?
Gezinsplanning: Klachten tijdens de zwangerschap: slaapstoornissen en slapeloosheid.
Gezondheidsinformatie: symptomen van de menopauze.

Recent Posts