Slapen met een verkoudheid: 5 tips voor een rustige slaap


Gezonde slaap
14 oktober

Als je de slaap het hardst nodig hebt, komt die vaak niet. Je ligt wakker in bed te hoesten en met een loopneus, maar tegelijkertijd ben je uitgeput. Wij hebben de beste tips en huismiddeltjes verzameld waarmee u zelfs met een verkoudheid kunt slapen.

Vrouw ligt ziek in bed en wil verkouden slapen.
We vertellen je hoe je moet slapen met een verkoudheid. Afbeelding: Adobestock/Monkey Business

Slaap als het beste medicijn? Hoe afgezaagd het ook klinkt, het is waar. Slapen met een verkoudheid helpt nog het beste. Omgekeerd bevordert te weinig en/of slechte slaap een verkoudheid. Dit wordt onder andere bevestigd door een Amerikaanse studie uit 2015. Volgens deze studie loop je al het risico om verkouden te worden als je zo weinig slaapt als vijf tot zes uur van een aanzienlijk groter risico om ziek te worden. Wie minder dan vijf uur slaapt, verhoogt het risico nog meer.

Maar hoe komt het dat we niet goed kunnen slapen terwijl ons lichaam er zo om vraagt? “Ons immuunsysteem past zich hier niet noodzakelijkerwijs aan de behoeften van ons lichaam aan. gewend dag-nacht ritmemaar aan de infectie gebeurtenissen in ons lichaam,” verklaart Jan Marxmeier, huisarts en expert in medische hypnose en hypnotherapie.

Het afweersysteem is dus zo druk met het bestrijden van de virussen dat het geen rekening houdend met de tijd rekening kunnen houden. Het goede hiervan is volgens Jan Marxmeier: “Deze reactie van ons lichaam dient uiteindelijk om de verkoudheidsvirussen onder controle te krijgen, zodat verder actief ingrijpen van buitenaf meestal niet nodig is.”

Met deze 5 tips kun je zelfs met een verkoudheid slapen

Voldoende rust en herstel zijn nu het belangrijkst. Jan Marxmeier raadt aan te gaan slapen na mogelijkheid om je ziek te melden en de dag te gebruiken om te slapen. Hij raadt af om vrij verkrijgbare medicijnen te nemen die alleen de symptomen maskeren. Ze kunnen in geen geval de slaap vervangen.

Hier zijn vijf tips om je te helpen slapen met een verkoudheid:

  1. Als u een verstopte neus heeft, gebruik dan korte tijd een decongestieve neusspray.. Of leg uw hoofd iets hoger dan normaal of inhaleer boven een stoombad voordat u naar bed gaat.
  2. Drink voldoende gedurende de dag. Dit kan kruidenthee zijn (hier zijn theesoorten die je helpen in slaap te vallen), maar ook nog steeds water. s Avonds moet je echter niet zoveel drinken, zodat je de hele tijd kunt slapen en niet wakker wordt omdat je naar het toilet moet.
  3. Houd uw slaapkamer koel. De optimale slaaptemperatuur ligt tussen 16 en 19 graden. Studies hebben aangetoond dat we bij deze temperaturen het rustigst slapen. En dat is precies wat je nodig hebt als je verkouden wilt slapen. Maar vergeet niet om armen en schouders die niet door het dekbed worden bedekt, te beschermen met een geschikt kledingstuk.
  4. Neem een warm bad. Idealiter met een geschikt badmiddel. Dit maakt de neus vrij en maakt het makkelijker om in slaap te vallen. Het beste is om je neus goed schoon te maken voordat je naar bed gaat. Veel mensen zweren dat een warm bad je slaperig maakt. Daar is echter geen wetenschappelijk bewijs voor.
  5. Slaap verhoogd. Een verhoogde slaaphouding zorgt ervoor dat het slijm in uw longen niet naar de bovenste luchtwegen loopt. Hierdoor hoest je minder en kun je beter ademen. Je neus is ook vaak vrijer. Als u geen verstelbaar bed hebt, gebruik dan twee kussens om uw bovenlichaam te verhogen.

Hoe u op uw bed ligt is ook een indicator voor de slaapkwaliteit. Hier vindt u de beste kussens voor een goede nachtrust.

Wilt u meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Jan Marxmeier is huisarts en expert in medische hypnose en hypnotherapie die al 15 jaar werkzaam is in zijn eigen praktijk die door de universiteit van Duisburg-Essen als onderwijspraktijk is erkend. Hij begeleidt mensen als huisarts en therapeut bij uiteenlopende gezondheids- en persoonlijke vraagstukken.

Dit zal je ook interesseren:

Recent Posts