Slapen sporters beter?


Gezonde slaap
maart 22, 2023

De aanbevolen slaapduur is zeven tot negen per nacht, maar slapen sporters meer en beter? Ons artikel verduidelijkt.

Slaap is essentieel voor het herstel en de prestaties van atleten. Beeld: iStock/ Lifemoment

Slaap is een essentieel onderdeel van de algehele gezondheid, welzijn, cognitieve en atletische prestaties. Bovendien is het essentieel voor de aanpassingsprocessen van het lichaam tussen trainingssessies en een van de basismanieren om weg te komen van de Training om te herstellen En de Verbeter de prestaties.

Een langere slaapduur en een betere slaapkwaliteit bij atleten worden bijvoorbeeld vaak geassocieerd met verhoogde prestaties en meer succes in competitie. Topsporters het wordt aanbevolen om ten minste negen uur per nacht om te slapen. De aanbevelingen voor mensen die slechts matig bewegen liggen tussen zeven en negen uur per nacht. Dit zijn natuurlijk slechts gemiddelde waarden. De optimale slaapduur is over het algemeen afhankelijk van leeftijd, grootte en dagelijkse activiteit.

Slapen sporters beter?

Onze slaap is verdeeld in vier verschillende slaapfasen, die ’s nachts voortdurend worden herhaald. Een cyclus bestaat uit de in slaap vallen fase, de lichte slaap fase, de diepe slaap fase en de REM fase (“Rapid Eye Movement”). Elk van deze fasen heeft zijn specifieke taak en is noodzakelijk voor een gezonde nachtrust.

De resultaten van een onderzoek met Noorse schakers hebben nu aangetoond dat bepaalde slaapfasen vooral gunstig zijn voor sporters. De onderzoekers merkten op dat de spelers die in staat waren om hun prestaties in het schaken te verbeteren, andere slaappatronen vertoonden dan degenen wiens rang in schaken was afgenomen.

Studie: Atleten hebben verschillende slaappatronen

Het slaappatroon van de verbeterde spelers vertoonde relatieve minder REM-slaap Het aandeel van Diepe slaap toegenomen, echter. In deze fase slapen we bijzonder goed en zijn we moeilijk wakker te worden. Daarnaast daalt onze lichaamstemperatuur naar het laagste niveau, dalen hartslag en ademhaling en daalt de bloeddruk. Tijdens de diepe slaap Gerepareerd en Regenereert de lichaamsweefsels, bouwt botten en spieren op en versterkt het immuunsysteem. Wie regelmatig sport, valt sneller in diepe slaap en slaapt langer diep. Dit kan op zijn beurt een prestatieverbetering veroorzaken.

Een onderzoek onder basketballers komt tot een vergelijkbare conclusie. Uit het onderzoek is gebleken dat een Toename van de slaap tot 10 uur per nacht aanzienlijke verbeteringen in reactietijd, sprinttijd en schietnauwkeurigheid, evenals slaperigheid overdag en algemene stemming. Gebrek aan slaap leidde op zijn beurt tot een verlies van mobiliteit, coördinatie en snelheid.

Maar: In sommige gevallen kan lichaamsbeweging de slaap ook moeilijk maken. Ons artikel Slaapproblemen na inspanning: oorzaken en remedie legt uit wanneer dit het geval is.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in:

Recent Posts