Slikken in je slaap: Hoe gebeurt het?


Slaapproblemen
23 november 2022

Is het je wel eens overkomen dat je schrikt van je slaap omdat je jezelf hebt ingeslikt? Dan ben je misschien een van de weinige patiënten die last heeft van slaapgerelateerd abnormaal sliksyndroom. We leggen uit hoe het komt om te slikken in de slaap.

Slikken in slaap: De mens wordt hoestend wakker uit de slaap.
Inname tijdens de slaap is een zeer zeldzaam fenomeen. Beeld: iStock/Kiwi’s

Als je het hebt over slikken tijdens de slaap, denk je in de eerste plaats aan kleine kinderen en baby’s. Het gebeurt vaker bij hen dat ze stikken in hun slaap, bijvoorbeeld omdat ze Spannend dromen of zelfs een boer in je slaap doen.

Maar bij volwassenen? Is het echt zo dat je je verslikt in je slaap? Ja, dat is er en als het vaker voorkomt, is het een parasomnie en er is zelfs een naam voor: Slaapgestoord abnormaal sliksyndroom. In dit artikel zetten we alle redenen op een rij waarom slikken kan optreden tijdens de slaap, of er hulp voor is en zo ja, wat er aan gedaan kan worden.

Slikken we in onze slaap?

Omdat we ons niet kunnen herinneren dat we in onze slaap hebben geslikt, is de vraag in de eerste plaats: slikken we überhaupt in onze slaap? Ja, dat doen we. Afhankelijk van de slaaphouding tot 80 keer. De reden is snel uitgelegd. We produceren ook speeksel tijdens de slaap. Niet zoveel als in de waaktoestand, maar toch genoeg dat we vaker moeten slikken.

Het feit dat we tijdens de slaap niet meer zoveel speeksel produceren, komt door diepe slaap, terwijl onze Lichaamsfuncties worden over het algemeen uitgeschakeld, bijvoorbeeld onze hartslag en onze ademhaling. Trouwens: dat we insecten of spinnen eten in onze slaap behoort tot het rijk van mythen. En om een reden die ook een rol speelt bij het slikken tijdens de slaap.

Slikken in je slaap: Hoe gebeurt het?

Slikken tijdens de slaap kan heel verschillende oorzaken hebben, omdat er verschillende triggers kunnen zijn. Dit omvat bijvoorbeeld:

 • Nachtelijk brandend maagzuur: Verhoogde productie van maagzuur kan ervoor zorgen dat het terugloopt in de slokdarm. Dit leidt er op zijn beurt toe dat uw Mond produceert meer speeksel. Het is echter meestal zo dat je wakker wordt gemaakt door brandend maagzuur voordat het tijdens de slaap tot slikken kan komen.
 • Een verstopte neus: Over het algemeen ademen we door onze neus tijdens de slaap. Alleen als dit niet mogelijk is, gebruiken we de mond om te ademen. Afgezien van het feit dat dit kan leiden tot snurken, neemt ook het risico op slikken tijdens de slaap toe.
 • Te veel alcohol: Degenen die over hun dorst drinken en zwaar bedwelmd gaan slapen, lopen het risico te stikken in hun slaap. Omdat dronken ontspant onze spieren zo veeldat sommige processen heel laat of helemaal niet worden opgemerkt. Snurken neemt bijvoorbeeld ook toe als het dronken is, omdat ons lichaam de normale reflex mist.

In de meeste gevallen is slikken tijdens de slaap onmiskenbaar, omdat men hoest en stikt uit de slaap (daarom slikken we geen insecten in onze slaap).

Slaapapneu en inname tijdens de slaap

Slaapapneu kan ook de schuld zijn van het slikken tijdens het slapen. Slaapapneu treedt op zwaar snurken met ademhalingsonderbrekingen die enkele minuten duren. De redenen voor slaapapneu kunnen zijn:

 • Vernauwde luchtwegen
 • De terugval van de tong in de keel
 • Ernstig overgewicht (obesitas)
 • Gezwollen neusslijmvliezen

Onbehandelde slaapapneu kan ernstige gevolgen hebben, zoals het verhoogde risico op hart- en vaatziekten, beroerte en slikken tijdens de slaap. U kunt alles over deze aandoening leren in ons artikel over slaapapneu.

Slaapgestoord abnormaal sliksyndroom

Slaapgerelateerd abnormaal sliksyndroom (SAS) verwijst naar de verhoogd slikken van speeksel, slikken tijdens de slaap en vervolgens hoesten. Symptomen van SAS zijn onder meer:

 1. Plotseling en bang ontwaken
 2. Gevoelens van verstikking bij het wakker worden
 3. Moeite met in slaap vallen
 4. Problemen om in slaap te blijven

In de meeste gevallen is het slaapgerelateerde abnormale sliksyndroom al merkbaar bij het in slaap vallen. Veel mensen rennen al bij het in slaap vallen of Speeksel uit de mond of in de keel En ze stikken. Om deze reden kan het ook leiden tot slaapproblemen, omdat de getroffenen er niet in slagen om opnieuw in slaap te vallen nadat ze wakker zijn geworden.

Zoals bij veel parasomnia’s zijn de oorzaken van SAS niet definitief opgehelderd. In sommige gevallen is er een Malontwikkeling van het nasofaryngeale gebied verantwoordelijk voor het slikken tijdens de slaap. Daarom wordt een onderzoek bij de oor-, neus- en keelspecialist aanbevolen.

Kan ik slikken voorkomen?

Als het nachtelijk slikken vaak ’s nachts op een drankavond plaatsvindt, is het raadzaam om Verminder alcoholgebruik. Als het wordt ingeslikt door brandend maagzuur, moet u Let op je dieet en eet ’s avonds niets vettigs of zwaars. Voedingsmiddelen zoals pizza, friet en hamburgers bevorderen brandend maagzuur ’s nachts.

In het geval van een verstopte neus is het natuurlijk belangrijk om het te bestrijden. Dan zal het niet meer gebeuren dat je je verslikt in je slaap. Hetzelfde geldt voor slaapapneu. Op deze manier kan een CPAP-masker help bijvoorbeeld dat de tong niet meer in de keel valt, zoals bij rugslapers gebeurt. Ze kunnen ook een speciaal kussen voor rugslapers helpen, omdat het voorkomt dat u tijdens de slaap op uw rug draait.

Omdat de meeste slaapapneupatiënten lijden aan obesitas, helpt afvallen in de eerste plaats. Als je de oorzaken van slaapapneu bestrijdt, verdwijnt slikken tijdens de slaap meestal.

Slaapgerelateerd abnormaal sliksyndroom: medicijnen helpen

Zoals hierboven vermeld, is er geen echte remedie voor slaapgerelateerd abnormaal sliksyndroom. Naast een bezoek aan de otolaryngoloog, echter, Medicijnen die speekselvloed verminderen, helpen, waardoor het slikken tijdens de slaap afneemt. Het is het beste om met uw arts te praten.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Bronnen:

MSD Handleiding: Slaapapneu.
Children’s Health Info: Van nachtmerries, nachtangsten en slaapwandelaars.

Recent Posts