Studie: Deze 4 wekgeluiden maken je vermoeider


Slaap Nieuws
maart 2,

Het is duidelijk dat een goede nachtrust belangrijk is voor een gezonde dagelijkse routine. Maar wist je dat alarmgeluiden ook invloed hebben op hoe uitgerust en uitgerust we de dag beginnen? Niet? Dan is dit artikel precies goed voor jou. We geven je vier alarmtonen die je beter niet kunt gebruiken om wakker te worden.

Alarmgeluiden: Een hand komt onder een dekbed vandaan en houdt een wekker vast.
Vervelende wekgeluiden zijn vergif voor een rustgevend ontwaken. Afbeelding: adobestock

De onderwerpen in slaap vallen en in slaap blijven zijn al lang interessant voor de wetenschap. Tal van studies kunnen dit bewijzen. Enige tijd geleden kozen onderzoekers van de Australische RMIT University in Melbourne voor een andere aanpak. Hun studie stelt dat Wekgeluiden beïnvloeden herstel van onze slaap.

Want harde wakkere geluiden verstoren onze hersenactiviteit bij het wakker worden en dat triggert stress. Het gevolg: Je hersenen willen meteen weer rust hebben, waardoor je traag wordt. Het kan dus goed zijn dat je je ’s ochtends moe voelt omdat je wekkertoon te hard is.. Hier zijn vier wekgeluiden die je ’s ochtends beter kunt vermijden

Vermijd deze alarmgeluiden

1. De klassieke bel

Vintage stopt niet bij de slaapkamer. En wat is er mooier dan een klassieke wekker met twee klokken en een hamer boven? Beter, je gebruikt de wekker voortaan liever ter decoratie, want er is nauwelijks een luider en vervelender geluid, dan het snelle slaan van de hamer tegen de twee klokken. Stress is onvermijdelijk.

2. De luide pieptoon

Elektrische wekkers hebben meestal dit geluid. Of het nu snel achter elkaar is of met ver uit elkaar liggende intervallen: Een heldere pieptoon heeft geen plaats in de slaapkamer. Hoewel je gegarandeerd van hem wakker wordt, begint de dag stressvol. Niet voor niets gebruiken rookmelders felle piepjes. Dit geluid moet irriteren en waarschuwen.

3. De Nebelhorn

De misthoorn is een van de populaire alarmgeluiden onder smartphonebezitters. Het is donker en langdurig, wat garandeert dat de persoon wakker wordt. Maar een misthoorn is ook een waarschuwingsgeluid, zodat ze niet tegen elkaar aan varen in de mist. Daarom is de misthoorn een zeer slechte alarmtoon.

4. Het militaire alarm

Velen gebruiken deze alarmtoon omdat het zo dringend klinkt dat je praktisch uit bed wordt geslagen. Tja, wie heeft het nodig. Feit is: Hij is niet gezond, want zelfs deze alarmtoon veroorzaakt meteen stress in de hersenen en geeft dus ’s ochtends het stresshormoon cortisol af. Vooral ’s ochtends moet het lichaam zachtjes wakker worden.

Deze wekgeluiden maken je zachtjes wakker

Wil je alarmgeluiden die je rustig en ontspannen wakker maken? Probeer het opnieuw met harmonieuze klanken en melodieën. En belangrijk: Laat de Volume langzaam omhoog. Je gehoor is net zo ontspannen en stil gedurende de nacht en heeft nog geen volledige drone nodig.

Trouwens: Over het algemeen moet je geen smartphone naast het bed zijn gelokaliseerd. Voor een redelijke slaaphygiëne is het raadzaam om de smartphone in de eerste plaats niet mee te nemen naar de slaapkamer. Wat dacht je van een daglichtwekker? Naast het zachtjes verlichten van de slaapkamer, zijn er ook modellen waarop je een USB-stick kunt aansluiten met je favoriete alarmtonen.

Recent Posts