Studie: Dit dieet zorgt zelfs voor een betere slaap


Gezonde slaap
januari 27, 2023

Het is niet langer een geheim dat het traditionele mediterrane dieet wordt beschouwd als een van de gezondste ter wereld. Een studie suggereert nu echter dat een verandering in deze levensstijl ons ook kan helpen om ’s nachts beter te slapen.

Het mediterrane dieet is in verband gebracht met talloze gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van de slaapkwaliteit. Beeld: Unsplash/Jezz Timms

Waarom helpt het mediterrane dieet bij het slapen?

Of je nu wilt afvallen, je gezondheid wilt verbeteren of gewoon een goede nachtrust wilt krijgen, je kunt niet fout gaan met het mediterrane dieet. Het dieet is gebaseerd op de dagelijkse consumptie van groenten en fruit, gezonde vetten zoals extra vierge olijfolie, avocado’s, noten en zaden, peulvruchten, volle granen, matige consumptie van vis, wit vlees, eieren en gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt en een lage consumptie van rood vlees.

De voedingsmiddelen die het bevat, die voornamelijk bestaan uit vezelrijke gemengde diëten, gezonde vetzuren en verse ingrediënten, zouden ontstekingen in het lichaam helpen verminderen en het risico op hartaandoeningen, diabetes en kanker verminderen. Het mediterrane dieet wordt ook geassocieerd met een lager risico op ziekten zoals dementie, Alzheimer, Parkinson, angst en depressie.

Een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Geriatrics &Gerontology suggereert echter dat het mediterrane dieet ook de slaapkwaliteit kan verbeteren.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in:

Studie: Mediterraan dieet verbetert de slaapkwaliteit

Voor dit doel onderzochten Griekse wetenschappers van de Harokopio Universiteit in Athene 1.639 senioren van ten minste 65 jaar. Met behulp van een puntschaal konden de onderzoekers vastleggen hoe sterk de deelnemers zich aan het dieet hielden. Daarnaast gaven ze informatie over hun levensstijlgewoonten en de duur en kwaliteit van de slaap.

Het bleek dat mensen die olijven, vis en seizoensfruit aten, die een belangrijk onderdeel zijn van het mediterrane dieet, beter sliepen dan mensen die minder gezond aten. De proefpersonen meldden dat ze minder tijd besteedden aan in slaap vallen, de hele nacht beter sliepen en zich over het algemeen meer uitgerust voelden toen ze ’s ochtends en de volgende dag wakker werden.

De onderzoekers vermoeden dat een verbeterde slaapkwaliteit verband houdt met de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van mediterraan voedsel. Sommige voedingsmiddelen, zoals olijven en sommige soorten vis, zijn ook goede bronnen van melatonine die het lichaam voorzien van het slaaphormoon. Dit bevordert op zijn beurt een gezond slaap-waakritme.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in:

Recent Posts