Studie: Je moet op dit moment naar bed gaan – voor een succesvolle dag


Slaap Nieuws
10 november 2022

De optimale tijd om in slaap te vallen hangt af van wanneer we moeten opstaan? Niet per se! Een Britse studie heeft nu uitgezocht hoe laat we naar bed moeten om onze dag succesvol te maken.

Als je op het juiste moment in slaap valt, ben je de volgende dag fitter en krachtiger. Beeld: iStock/fizkes

Als je ’s ochtends uitgerust en verfrist opstaat, is het gemakkelijk om je werkdag gefocust en vol energie te benaderen. Maar helaas is de realiteit vaak anders: we martelen onszelf slaperig uit bed en voelen ons allesbehalve uitgerust. Zou onze tijd van in slaap vallen de schuld kunnen zijn? Een Brits onderzoeksteam heeft deze vraag nu onderzocht.

Studie: Je moet op dit moment naar bed gaan – voor een succesvolle dag

In een studie van Harvard University onderzochten Britse onderzoekers de slaapgewoonten van 1000 proefpersonen. Ze kwamen tot de conclusie dat er voor iedereen een optimale bedtijd is – en dat is 22:37. Uit het onderzoek bleek dat mensen die op dit moment van de dag in slaap vallen, bijzonder tevreden zijn en de volgende dag rusten. Natuurlijk hoef je je niet aan deze tijd van in slaap vallen tot op de minuut te houden, maar je kunt je wel oriënteren op deze richtlijn.

Andere studie ondersteunt het resultaat

Een studie van de “UK Biobank” met 88.000 studiedeelnemers, waarin slaapgedrag meer dan zes jaar werd onderzocht, kwam tot de conclusie dat een bedtijd tussen 22.00 en 23.00 uur de gezondste is. De reden: proefpersonen die ruim voor 22.00 uur of na 23.00 uur naar bed gingen, hadden een hoger risico op hartaandoeningen.

Recent Posts