Gezonde slaap
12 juli
De meest gebruikte slaaphouding is de laterale positie. Maar waarom je liever niet op de redetwisten kant, vertellen we je in ons artikel.
Of het nu op de rug, buik of aan de zijkant is: iedereen heeft zijn favoriete positie bij het in slaap vallen. De meest gebruikte slaaphouding van Duitsers is aan de zijkant: ongeveer 59 procent zijn zijslapers. Een nieuwe studie gepubliceerd in “The Journal of Clinical Gastroenterology” heeft nu aangetoond dat er verschillen zijn tussen de rechter en linker laterale positie. Volgens de onderzoekers is de juiste slaaphouding Enkele belangrijke Lichaamsfuncties enorm beperkt. Wat dit zijn, noemen we in het volgende.
De beste zijslaperkussens voor een goede nachtrust vind je hier.
Waarom je niet op je rechterzij moet slapen
1. Maag en alvleesklier
Wie rechts is, zorgt ervoor dat de maag drukt op de alvleesklier en het werkt daardoor langzamer. De alvleesklier is vooral belangrijk voor de productie van spijsverteringssappen en de vorming van de hormonen insuline en glucagon, die de bloedsuikerspiegel reguleren. Aan de linkerkant, aan de andere kant, kunnen de spijsverteringssappen beter worden gekanaliseerd en de enzymen met meer succes worden afgescheiden.
De slokdarm bevindt zich ook aan de rechterkant. In rechterslapers kan maagzuur gemakkelijker terugvloeien naar de slokdarm en dus onaangenaam Maagzuur en Spijsverteringsproblemen trekker. De linkerpositie daarentegen voorkomt dat de maaginhoud de slokdarm binnendringt.
2. Hart- en bloedcirculatie
Linkerslapers hebben ook minder kans op hartproblemen. De reden hiervoor is de Aorta, de aorta die van het hart naar links gaat. Linkerslapers ondersteunen de bloedstroom door hun slaaphouding, terwijl de De bloedcirculatie vertraagd bij rechtse slapers, omdat het bloed bergopwaarts moet worden gepompt.
3. Lymfestelsel en milt
Het lymfestelsel kan ook worden bevorderd door aan de linkerkant te gaan liggen. Als onderdeel van het immuunsysteem verwijdert het gifstoffen uit ons lichaam. Als het niet optimaal werkt, kunnen zich vochtophopingen vormen.
De milt is het grootste orgaan in het lymfestelsel en bevindt zich ook aan de linkerkant. Het werkt als een soort bloedfilter en breekt oude, misvormde of onjuist veranderde bloedcellen, bacteriën en virussen af. Slapen op je linkerzij kan dus helpen de reinigingsprocessen van ons lichaam te ondersteunen.
Degenen die vaker last hebben van rugpijn kunnen hun rug verlichten door simpelweg hun slaaphouding te veranderen. Hoe je dit kunt doen, lees je in ons artikel: De beste slaaphouding voor rugpijn.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.