Te weinig slaap: deze 11 dingen gebeuren


Slaapproblemen
7 september

Iedereen weet dat te weinig slaap op de lange termijn ongezond is. Maar wat gebeurt er precies met je als je keer op keer niet genoeg slaap krijgt? Welke gevolgen slaapgebrek kan hebben, lees je hier.

Vrouw krijgt te weinig slaap en ligt op de bureautafel.
Te weinig slaap kan een enorme impact hebben op ons dagelijks leven. Beeld: iStock/Poike

Voldoende slaap is voor veel mensen heilig. Maar niet iedereen krijgt echt elke nacht 8 tot 9 uur slaap. Huidige leefomstandigheden, zoals stress en zorgen, maar ook voeding kunnen bijdragen aan hoe goed of slecht mensen slapen. Vaak is de Slapeloosheidzodra het probleem is verdampt of we gewoon weer naar ons lichaam luisteren. Maar wat als we de signalen negeren? Dit is hoe gebrek aan slaap je lichaam beïnvloedt.

Hierdoor slaapt je te weinig met je lichaam.

Als je te weinig uren permanent slaapt, dan heeft dit een enorme impact op je lichaam. Dit is precies waarom slaapstoornissen zo gevaarlijk kunnen worden. Ernstige slaapstoornissen kunnen leiden tot volledige slapeloosheid. Slapeloosheid treedt op wanneer de slaapstoornissen optreden ten minste drie nachten per week gedurende een periode van drie weken.

  1. Je bent minder krachtig
    We hebben slaap nodig voor regeneratie. Als de slaapduur permanent te kort is (minder dan zes uur), kun je je niet herinneren wat je zo goed hebt geleerd, heb je concentratieproblemen en presteer je ook slechter in de sport.
  2. Je komt makkelijker aan
    Het risico op obesitas neemt toe! Gebrek aan slaap verpest je hormoonhuishouding. Vooral het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor je Honger en verzadiging voelen is verantwoordelijk. Want als er een gebrek aan slaap is, geven de hersenen meer ghreline af. Een boodschapperstof die de eetlust stimuleert en het verlangen naar voedsel bevordert. Het nachtetensyndroom is meestal het gevolg van te weinig slaap.
  3. Je humeur verslechtert
    Te weinig slaap maakt je sneller prikkelbaar. Als het constant gebeurt dat je te weinig uren slaapt, kun je je ontwikkelen tot een permanente demper. “Het mentale lontje wordt steeds korter”, zegt slaapcoach Markus Kamps. Slaaponderzoekers konden dit onlangs nog eens bevestigen in een studie.
  4. Belangrijke functies hebben last van te weinig slaap
    Uw spijsverterings- en cardiovasculaire systemen zijn slechts twee voorbeelden van belangrijke lichaamsfuncties die u beïnvloeden met een constant gebrek aan slaap. Trouwens: Een beschadigd hart trekt de staart van een echte rat van andere ziekten mee.
  5. Je wordt sneller verkouden
    Te weinig slaap tast je immuunsysteem aan. Dit betekent dat als je slaapgebrek hebt, je erg vatbaar bent voor verkoudheidsvirussen. Een studie van de Universiteit van Californië, San Francisco heeft aangetoond dat mensen die te weinig slaap krijgen vier keer vatbaarder zijn voor verkoudheidsvirussen. Maar dat niet alleen. Je hele immuunsysteem wordt aangetast. Andere ziekten die normaal gesproken geen probleem zijn voor je immuunsysteem kunnen je ook storen.
  6. Het risico op hartaandoeningen groeit
    Hartaanval en hartfalen behoren tot de meest voorkomende coronaire ziekten van het hart die kunnen optreden wanneer er een gebrek aan slaap is. Het risico op deze ziekten als gevolg van slaapgebrek neemt enorm toe. Tal van studies hebben dit ook kunnen bewijzen.
  7. Je bloeddruk stijgt
    Als u een genetische aanleg heeft en/of alcohol drinkt en rookt, moet u extra voorzichtig zijn. Want te weinig slaap kan een hoge bloeddruk veroorzaken.
  8. Je kunt een depressie krijgen als je niet genoeg slaap krijgt
    “Om gedachten te consolideren en emoties te koppelen, hebben we droomslaap nodig”, zegt Markus Kamps. Als dit altijd te kort is, kunnen de gevolgen angst en depressie zijn.
  9. Je uiterlijk lijdt eronder
    Gezwollen oogleden, wallen onder de ogen en een bleke huid getuigen van nachten met te weinig slaap. Om ervoor te zorgen dat je cellen zichzelf vernieuwen, moet je ze echter voldoende tijd geven. Onderzoekers ontdekten dat een slaapduur van zeven uur ideaal is.
  10. U verhoogt uw risico op diabetes
    Mensen die elke nacht gedurende een langere periode te weinig slaap krijgen, hebben een verhoogde Risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Dit kan je trouwens ook overkomen als je te lang permanent slaapt.
  11. Hoofdpijn neemt toe
    Gebrek aan slaap verhoogt het niveau van cortisol in je bloed. Als gevolg hiervan begint je lichaam koolhydraten, eiwitten en vetten te metaboliseren. Dit leidt tot stress en hoofdpijn, wat het op zijn beurt moeilijker voor je maakt om in slaap te vallen. Zo kom je snel in een vicieuze cirkel terecht. Met sport kun je dit probleem oplossen.

Wat je kunt doen als je slaapproblemen hebt

Als het gebrek aan slaap niet te wijten is aan fysieke of mentale aandoeningen, maar wordt veroorzaakt door stress, zijn er een paar dingen die je kunt doen. U kunt bijvoorbeeld het volgende doen:

  • Schrijf een slaapdagboek
    In een slaapdagboek kun je niet alleen je slaapgedrag loggen, maar ook je gevoelens en sensaties opschrijven. Vaak helpt de schriftelijke bespreking van de stressveroorzakende problemen om je hersenen leeg te maken en vervolgens vredig in slaap te vallen.
  • Routines maken
    Ons lichaam houdt van routines. Dit betaalt zich uit vlak voor het slapengaan. Want avondroutines voor het naar bed gaan geven aan de hersenen aan dat het op het punt staat naar bed te gaan en het begint eerder met de afgifte van melatonine. Het slaaphormoon is een van de belangrijkste klokken van ons slaap-waakritme. Dit vertraagt je geest en vermindert stress.
  • Naar muziek of podcast luisteren
    Muziek of podcasts kunnen de zenuwen kalmeren en je naar andere gedachten brengen. Onze MySleep podcast vertelt bijvoorbeeld slaapverhalen, waardoor je makkelijker uit kunt schakelen. Als je naar muziek of podcasts wilt luisteren, vergeet dan niet om een timer in te stellen zodat je niet de hele nacht wordt blootgesteld aan geluid. Ons artikel “Muziek om in slaap te vallen: rustgevend of schadelijk?” gaat dieper in op de schadelijkheid van muziek tijdens de slaap.

Nog meer informatie vind je in ons artikel over goede slaaphygiëne.

Hoeveel uur slaap is normaal?

Er bestaat niet zoiets als een normaal aantal uren. Slaaponderzoekers ontdekten in studies dat de gemiddelde waarde op zeven uur, maar over de individuele voorkeur Dat zegt niets. Je kunt ook een van die mensen zijn die volledig uitgerust en uitgerust zijn na zes uur slaap. Gebrek aan slaap, slaaptekort en slaapstoornissen zijn direct merkbaar, waardoor je snel weet of het juiste aantal uren slaap is of niet.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Markus Kamps, slaapcoach en gespecialiseerd docent beddengoed en matrassen, adviseert particulieren en bedrijven, geeft workshops en seminars ( Hij ziet zichzelf als een gepassioneerd slaapconsulent en beheert de informatiepagina Schlafkampagne.de.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts