Slaapproblemen
februari 2, 2023
Wie veel reist, heeft vaak moeite om in slaap te vallen. Elke remedie die minstens een paar uur rust belooft, is welkom. Hoe zit het met kunstmatige melatonine? Kunnen melatonine producten helpen tegen jetlag?

Als je veel reist, ken je het gevoel slapeloos in bed te liggen door een jetlag. Vooral degenen die in Oosten worstelt vaak met een verschoven circadiaans ritme. Waar komt het fenomeen vandaan en wat is er te doen tegen jetlag?
Ons circadiane ritme is de schuld van de slaapstoornissen, omdat het ons slaap-waakgedrag bepaalt. Botst het circadiane ritme met de omringende lichtomstandigheden – dus het is dag, terwijl het nacht hoort te zijn of andersom – ons lichaam raakt in de war. Dit is precies wat er gebeurt als je naar andere tijdzones reist.
Tegen jetlag: Helpen melatonine supplementen?
Waarschijnlijk de belangrijkste spelers van ons circadiane ritme zijn de hormonen melatonine en cortisol. Melatonine is ons slaaphormoon en maakt ons moe, cortisol is ons stresshormoon en maakt ons wakker. Als je slapeloos bent door een jetlag, raken deze twee hormonen in de war.. En als je iets aan jetlag wilt doen, moet je het weer in harmonie brengen.
Dan is het logisch als we kunstmatige melatonine nemen om het slaapproces te beheersen en slaapstoornissen te voorkomen, toch? Helaas niet helemaal, want over-the-counter melatonine supplementen zijn te lage doses om effect te hebben. Althans, dat zeggen alle studies op dit moment.
Wat is melatonine?
Melatonine is een endogene hormoon dat door het lichaam wordt vrijgegeven zodra het donker wordt. ‘S Nachts zijn onze melatoninespiegels op hun hoogst en bij zonsopgang stopt het lichaam met het produceren van melatonine. Een van de redenen waarom we ons ’s ochtends in de winter vermoeider voelen dan in de zomer. Het lichaam stopt met het produceren van melatonine langzamer in de winter.
Er zijn nu tal van kunstmatige, vrij verkrijgbare melatonine supplementen die moeten helpen tegen jetlag, slaapstoornissen en problemen in slaap vallen. Maar werkt het zo makkelijk? Kun je gewoon kunstmatige melatonine nemen om je eigen melatoninebalans te ondersteunen?
Wat de expert zegt
Slaapexpert en psycholoog dr. Hans Günter Weeß is ook van mening: “Als dat zo is, dan helpt melatonine op recept alleen bij milde slaapstoornissen. Maar als we ons realiseren dat deze vrij verkrijgbare producten – er is een echte hype over capsules, oplossingen, sprays en kauwgom – een veel kleinere hoeveelheid melatonine bevatten, dan moet men zich afvragen hoe deze lage dosering een effect zou moeten hebben. Het effect gaat niet verder dan placebo.”
Maar er is goed nieuws over wat je kunt doen tegen jetlag. Op zijn minst kan melatonine op recept u helpen. “De enige situatie waarin we melatonine aanbevelen is, wanneer volwassenen meer dan vijf tijdzones in oostelijke richting vliegen. Je moet dus eerder naar bed. Hier kan melatonine de aanpassing aan de nieuwe tijdzone positief beïnvloeden. Maar belangrijk: de voorgeschreven melatonine moet direct aan de rand van het bed worden ingenomen”, zegt Weeß.
Je kunt meer lezen over melatonine supplementen en het hele interview in ons artikel “Melatonine voor in slaap vallen: Hoe goed zijn melatonine supplementen?”.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.
Dr Phil- Dipl.-Psych. Hans Günter Weeß is Psychotherapeut, somnoloog en hoofd van de afdeling slaapgeneeskunde van het Pfalzklinikum Klingenmünster. Hij is docent aan de Universiteit van Koblenz-Landau (WIPP) en sinds 2008 bestuurslid van de Duitse Vereniging voor Slaaponderzoek en Slaapgeneeskunde.
In zijn boek “Slaap doet wonderen: Alles over het belangrijkste derde deel van ons leven” geeft hij tal van tips en trucs voor een ontspannen en rustgevende slaap. Op de website schlafensiebesser.de biedt Dr. Weeß online cursussen aan voor een betere nachtrust.