Slaapproblemen
maart 13, 2023
Binnenkort zal het weer zover zijn: De klokken worden een uur vooruitgezet en zo begint voor veel mensen een tijd van uitputting. We vertellen je waarom de tijdsverandering je zo beïnvloedt en geven je tips over hoe je fit kunt blijven ondanks de tijdsverandering.

Nocebo-effect: Vaak aangeduid als het negatieve placebo-effect. Hij beschrijft het fenomeen dat bij personen negatieve gezondheidseffecten voorkomen, hoewel bewezen geen oorzakelijk direct verband tussen deze effecten en een externe invloed.
Met andere woorden, met het nocebo-effect gaan mensen ervan uit dat ze zich slecht zullen voelen, waardoor ze zich slecht voelen. Helaas maakt het ontbreken van een oorzakelijk verband in het nocebo-effect de klachten niet minder reëel.. Dus zijn problemen veroorzaakt door de tijdsverandering echt een psychosomatisch effect?
Slaapproblemen als gevolg van tijdsverandering zijn echt
Het negatieve effect op rustgevende slaap is echt! Talrijke studies tonen dit duidelijk aan. Bijvoorbeeld een studie van de Universiteit van Bologna, die het effect van de verandering in tijd op de kwaliteit van de slaap-waakcyclus onderzocht. Of een studie uit Zweden, die het verband tussen tijdsverandering en het risico op een hartaanval onderzocht. Er is ook een studie uit Duitsland. Ze ontdekte ook dat het veranderen van de tijd ons circadiane ritme verstoort.
ZO blijf je toch fit
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de effecten van de tijdsverandering tegen te gaan. In principe kun je spreken van twee routines waarmee je je slaapproblemen onder controle krijgt. De ene routine vindt ’s avonds plaats, de andere ’s ochtends.
De avondroutine
Over het algemeen zijn avondroutines een goede manier om de slaap te verbeteren. Maar hier zijn tips vooral voor de dagen na de tijdsverandering, totdat je lichaam gewend is geraakt aan de nieuwe tijd.
- Drink geen alcohol. Het verstoort de slaap sowieso en maakt het minder rustgevend.
- Niet sporten. In ieder geval in de laatste twee uur voor het slapengaan. Daar lig je wakker van.
- Dim uw lichten in het appartement. Een uur voor het slapengaan geeft dit aan je lichaam aan dat het al snel tijd is om te slapen en je rustiger wordt.
- Maak je werk af. En dat betekent vooral je hoofd. Uitschakelen. Als je dat niet kunt, schrijf dan de gedachten op die je bezighouden. Dit zorgt ervoor dat je ze als het ware “wegdoet”. Deze techniek wordt ook wel de “braindump methode” genoemd.
- Ga wandelen. Hoe vreemd het ook klinkt, een wandeling laat je ontspannen. Je lichaam geeft het feelgoodhormoon serotonine af en je kunt je dag terugkijken. Perfecte omstandigheden voor een goede nachtrust. Er zijn twee dingen om in gedachten te houden: het moet een ontspannen wandeling zijn en, net als sporten, minstens twee uur voor het slapengaan.
De ochtendroutine
Zelfs voor de ochtend zijn er routines die je wakker maken.
- Drink een glas water. Dit geeft je lichaam direct het vocht terug dat het ’s nachts heeft verloren.
- Neem een contrastdouche. Ja, dit kan kosten overwinnen, maar als je afwisselend koud en warm doucht, stimuleer je je bloedsomloop en overwin je je ochtendlaagte.
Vooruit of achteruit? Is er een verschil?
En nog één ding: Rond een derde van de Duitsers stelt dat ze moeite hebben om in slaap te vallen na een tijdsverandering. Overigens zorgt de omschakeling naar zomertijd voor meer overlast voor mensen. Dit komt omdat de wintertijd meer overeenkomt met onze interne klok, zegt Stiftung Warentest.
Dus als je ’s ochtends moe bent na het overschakelen naar zomertijd en ’s avonds niet in slaap kunt vallen, dan is je circadiaans ritme nog niet veranderd en geeft ’s ochtends nog steeds (te veel) melatonine af, hoewel je lang fit wilt zijn en ’s avonds geen (of te weinig) melatonine vrijgeeft, hoewel je al lang geleden wilt slapen. In de meeste gevallen is deze vorm van SVerstoring uiterlijk na enkele dagen of weken.
Maar dat betekent niet dat de tijdsverandering naar de wintertijd je niet kan storen. Maar hier is eerder het probleem dat je Word ’s avonds sneller moeomdat je lichaam meer kans heeft om melatonine af te geven. Het wordt immers iets eerder in de ochtend licht na de tijdsverandering naar de wintertijd. Als gevolg hiervan geeft je lichaam geen melatonine af zolang we de zomertijd zouden houden.
Wil je weten of je een nachtbraker of een vroege vogel bent? Lees dan ons artikel: “Uil of leeuwerik: Wat voor soort slaap ben jij?”
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.