Train rugpijn tijdens de slaap met 4 eenvoudige stappen


Gezonde slaap
januari 31, 2023

Rugpijn heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een veel voorkomende kwaal. In de meeste gevallen is de reden hiervoor de hele dag zittend werken. Maar er is een methode die u kunt gebruiken om rugpijn tijdens de slaap te verlichten. Hoe je dit doet, lees je hier.

Een vrouw zit op het bed en heeft last van rugpijn.
Rugpijn is de nummer één veel voorkomende aandoening. Beeld: iStock/Iamstocker

In hun “Journal of Health Monitoring” van maart 2021 concluderen het Robert Koch Instituut en Destatis dat Nek- en rugpijn behoren tot de overheersende ziekten in Duitsland. Voor de studie werden in totaal meer dan 5000 mensen van alle leeftijden en geslachten uit alle lagen van de bevolking geïnterviewd.

Dienovereenkomstig meer dan 60 procent van de respondenten om het afgelopen jaar last te hebben gehad van rugpijn. Nekpijn had nog steeds meer dan 45 procent van de deelnemers aan het onderzoek. Ruim 15 procent heeft last van chronische rugpijn.

Hoe train je je rug tijdens de slaap

Als je last hebt van pijn in je rug, kun je dat met deze vier doen. eenvoudige stappen Om te proberen.

Stap 1: Ontdek wat voor soort pijn je bent

Om erachter te komen wat voor soort rugpijn je dwars zit, kun je een hele eenvoudige test maken:

  1. Ga achterover op de grond liggen en ga op je knieën zitten.
  2. Laat nu je knieën op de grond zakken en kijk of er in deze tijd iets in je rug gebeurt. Afhankelijk hiervan behoor je tot een van de vier types.

Type 1: Je kunt je benen strekken en geen spanning of pijn hebben.

Type 2: Je kunt je benen strekken, maar het strekt zich iets uit in de rug.

Type 3: Je strekt je benen uit, maar hebt rugpijn.

Type 4: Je kunt je benen niet strekken omdat de pijn te groot is.

Als je tot de types twee tot en met vier behoort, komt nu de volgende stap. Als u tot type één behoort, gaat u direct naar stap vier.

Stap 2: Wen aan de nieuwe slaaphouding

Om je rugpijn tijdens de slaap het hoofd te bieden, moet je slaap zoveel mogelijk op je rug. Als je niet gewend bent aan de slaaphouding, kun je er gemakkelijk aan wennen. Ons lichaam is zeer flexibel in slaaphoudingen. Maar zorg ervoor dat je je hoofd iets optilt, zodat je niet begint te snurken als je in slaap valt.

Ga op je rug in je bed liggen en leg het in opgerolde handdoek of een dik kussen onder je knieënzodat je pijnvrij en ontspannen kunt liggen. Blijf nu zo totdat je in slaap valt. Als je ’s nachts wakker wordt en merkt dat je de slaaphouding hebt veranderd, ga dan achterover op je rug liggen.

Na een paar weken wen je aan de nieuwe slaaphouding. Begin nu met stap drie.

Stap 3: Verminder de kniehoogte

In de volgende stap start je langzaam over een langere periode de Verminder de hoogte van het kussen of de handdoek onder uw knieën. Dit doe je totdat je niets onder je knieën hoeft te leggen.

Stap 4: Verhoog de bilpositie

Heb je last van rugpijn en behoor je tot type 1 of kun je nu zonder maandverband onder je knieën slapen, begin dan nu met de Verhoging van de billen. Om dit te doen, leg je een kussen of een opgerolde handdoek onder je billen terwijl je op je rug ligt.

Door de verhoogde bilpositie strek je het gebied rond de heupbuiger. De spier wordt langer en flexibeler en trekt niet meer aan de wervelkolom. De oefening heeft ook overdag baat bij je.

Bespreek de oefening met uw arts

Het kan zijn dat je beter geen rekoefeningen kunt doen. Dan kan deze gids zelfs schadelijk voor je zijn. Als je last hebt van rugpijn en deze oefening wilt proberen, neem van tevoren contact op met uw arts. Hij kan je vertellen of rekoefeningen je kunnen helpen.

Rugpijn bij het wakker worden? Probeer deze oefening

Je lijdt alleen morgens rugpijn die overdag verdwijnt? Allereerst betekent dit één ding: Alles is waarschijnlijk in orde met je spieren en gewrichten. Het probleem ligt meer bij je matras of je slaaphouding. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel: “Rugpijn in de ochtend: 4 oorzaken en hulp”.

Als je ’s ochtends acute pijn hebt, probeer dan deze oefening: ga plat op je rug liggen en span je benen aan. Omsluit nu je schenen met je armen en trek ze verder naar je lichaam. Til je hoofd op en probeer je knieën aan te raken met je neus. Houd deze positie 30 seconden vast en herhaal ze vijf keer. Meer oefeningen voor rugpijn lees je in ons artikel “Rugpijn na het opstaan: De 3 beste oefeningen”.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts