Valeriaan voor kalmeren: Hoe goed werkt de plant?


Gezonde slaap
15 november 2022

Valeriaan is altijd beschouwd als een plant met een kalmerend effect. Maar hoe zit het met het wetenschappelijk bewijs? Werkt valeriaan voor het kalmeren en in slaap vallen, of is de plant meer een huismiddeltje dat niet verder gaat dan een placebo?

Valeriaan voor kalmeren: olieflacons met valeriaan en een valeriaanplant.
Als u valeriaan wilt gebruiken om te kalmeren, kunt u het actieve ingrediënt in alle vormen kopen. Beeld: iStock/Esin Deniz

80 procent van de Duitse werknemers heeft af en toe of regelmatig last van stressgerelateerde problemen om in slaap te vallen. Dan is het belangrijk om zijn gedachten te ordenen en tot rust te komen.. Veel mensen gebruiken valeriaan op deze momenten om te kalmeren, om de mentale cinema uit te schakelen. Maar werkt het kruid überhaupt of is het een placebo en houden de gebruikers zichzelf gewoon voor de gek?

Als het om lavendel gaat, zijn wetenschap en geneeskunde het erover eens: deze plant kan je helpen in slaap te vallen. De huidige hype over melatonine supplementen, aan de andere kant, is sceptisch over de wetenschap. Hoe helpt valeriaan te kalmeren? In dit artikel bekijken we de Effect naar de bodem van de plant, naam mogelijk Bijwerkingen en de verschillende Formulieren. En we zeggen of valeriaan tijdens de zwangerschap kan worden gebruikt.

Wat is valeriaan?

Als we het over valeriaan hebben, bedoelen we in de meeste gevallen de zogenaamde echte valeriaan of grote valeriaan. Eigenlijk is valeriaan een heel plantengeslacht met tot 300 verschillende soorten over de hele wereld.

Gemeenschappelijk voor alle valerianen zijn hun essentiële oliën, die voor sommige mensen een onaangename geur afgeven. Alkaloïden zijn ook aanwezig in alle planten. Alkaloïden zijn stoffen die op de een of andere manier op het menselijk lichaam inwerken. Bekende alkaloïden zijn nicotine, cafeïne, strychnine en cocaïne.

Valeriaan voor kalmeren: Werkt de plant echt?

In één woord: Waarschijnlijk. Hoewel valeriaan al eeuwenlang wordt gebruikt voor het kalmeren en de plant de focus is geweest van talloze studies, tot op heden zijn slechts zeer weinig studies overtuigend bewezendat valeriaan een kalmerend effect heeft op het menselijk lichaam.

Aan de ene kant is dit te wijten aan onjuist uitgevoerde studies, zoals te weinig onderwerpen of verkeerde omstandigheden. Aan de andere kant is het echter ook te wijten aan het feit dat veel studies niet alleen het effect van valeriaan De plant is slechts een onderdeel van een grootschalige reeks studies. Hoe dan ook, er moeten nog veel studies worden gedaan om de effectiviteit van de plant daadwerkelijk te bewijzen.

Als u echter al enige tijd valeriaan gebruikt om te kalmeren en goede ervaringen met de plant hebt gehad zonder last te hebben van bijwerkingen, kunt u het blijven gebruiken.

Wanneer kan ik valeriaan nemen?

De meeste mensen nemen valeriaan om ze te kalmeren om hen te helpen in slaap te vallen. Bijvoorbeeld in geval van moeite met in slaap vallen als gevolg van:

  • Test angst
  • milde stress
  • Zenuwachtigheid
  • innerlijke rusteloosheid
  • milde slaapstoornissen

Belangrijk: U moet altijd advies inwinnen bij de apotheek voordat u valeriaansupplementen koopt. Valeriaan is GEEN effectieve remedie voor matige tot ernstige slaapstoornissen of zelfs slapeloosheid. Zelfs bij langdurige stress en stressgerelateerde slaapstoornissen zal valeriaan nauwelijks helpen. In zo’n geval is het beter om naar een arts te gaan en advies te krijgen en, indien nodig, de juiste medicatie voor te schrijven.

Heeft valeriaan bijwerkingen?

Waar een effect is, is er ook een bijwerking, toch? Helaas wel. In de meeste gevallen zijn ze echter slechts zwak uitgesproken. Bijwerkingen van valeriaan kunnen zijn Misselijkheid en buikkrampen zijn. Bij langdurig gebruik, Hoofdpijn en duizeligheid toevoegen. In zeldzame gevallen kan ongemak optreden in de bovenbuik. Dan kan het een ontsteking van de alvleesklier zijn.

Zelfs mensen met een allergie zoudenn let op. Het kan gebeuren dat het kruid allergieën veroorzaakt. Dan begint de huid te jeuken en rood te worden. Dan moet valeriaan worden vermeden om te kalmeren en in plaats daarvan toevlucht nemen tot producten gemaakt van lavendel, zoals in de vorm van lavendelolie, capsules, badadditieven of als thee.

Over het algemeen moet u valeriaan gebruiken nooit langer dan zes weken achter elkaar en combineer het niet met andere actieve ingrediënten of medicijnen.

Kan ik valeriaan aan mijn kind geven?

Slapeloosheid door schoolstress, angst of opwinding: Kinderen hebben vaak last van slaapproblemen. Kun je je kind dan valeriaan geven om hem te kalmeren? Kinderartsen raden af. Adolescenten mogen helemaal geen actieve ingrediënten krijgen om in slaap te vallen of te kalmeren, zelfs geen valeriaan.

Enerzijds omdat het effect van valeriaan op kinderen nog niet voldoende onderzocht is en anderzijds omdat de plant wordt gecombineerd met andere actieve ingrediënten in veel preparaten. Veel valeriaandruppels bevatten bijvoorbeeld ook alcohol. Als er geen andere manier is en het kind lijdt lange tijd aan slaapstoornissen, moet een arts worden geraadpleegd. U kunt het kind de juiste medicatie voorschrijven.

Valeriaan tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap hebben veel aanstaande moeders last van slaapproblemen. Dan is het toevlucht tot een plantaardig actief ingrediënt zoals valeriaan snel gedaan om te kalmeren. Is dit een goed idee? Helaas niet, want het effect van de plant is simpelweg te slecht onderzocht. Tot nu toe is er slechts één studie van zwangere vrouwen in het eerste trimester over het nemen van valeriaan voor het kalmeren tijdens de zwangerschap.

Tijdens de lactatie is tot nu toe geen overdracht van de werkzame stof valeriaan in de moedermelk gedetecteerd. Toch geldt ook hier een voorzichtige toepassing, omdat de bestaande studies niet voldoende zijn om een negatief effect van valeriaan te weerleggen.

In welke vormen is valeriaan beschikbaar?

Valeriaan is verkrijgbaar in veel verschillende doseringsvormen, waaronder:

  • Druppel
  • Filmomhulde tabletten
  • Dragees
  • Sap
  • Inkapselen
  • Poeder
  • Badadditief
  • Thee
  • Geuroliën

Om valeriaan te laten werken, moet het oraal worden ingenomen. De effectiviteit van Badadditieven of geuroliën is daarom twijfelachtig.

In ons artikel “Melatonine om in slaap te vallen: hoe goed zijn melatonine supplementen?” psychotherapus en somnoloog Dr. Hans Günter Weeß beveelt valeriaan aan als alleen over-the-counter remedie voor milde slaapstoornissen.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Bronnen:

Stiftung Warentest: Kruidenremedie valeriaan.
Kinder- en jeugdartsen op het net: Geef kinderen geen medicatie tijdens schoolstress.
Embryotox: valeriaan.

Recent Posts