Veilig in je slaap: 3 brandveiligheidstips voor een rustige nacht


Slaap Nieuws
januari 30, 2023

De brandweer moet meer dan 200.000 keer per jaar inzetten in Duitsland, vaak ’s nachts. Volgens het Bundesverband der Brandschutz-Fachbetriebe e.V. worden de meeste branden veroorzaakt door onzorgvuldigheid en onvoorzichtigheid. We geven drie brandveiligheidstips om u te helpen veilig in uw slaap te blijven.

Veilig in haar slaap: vrouw ligt in bed en slaapt terwijl er vuur is in de kamer ernaast.
Veilig in je slaap? Met onze brandbeveiligingstips! Beeld: iStock/RyanJLane

In elk huishouden zijn er potentiële brandhaarden die gemakkelijk en snel kunnen worden beschermd. Nog beter: Met onze Brandbeveiligingstips kunnen u helpen gevaren te voorkomen en zijn zo veilig in je slaap. Want woningbranden zijn een niet te onderschatten gevaar.

De cijfers zijn in ieder geval zorgwekkend. Jaarlijks komen meer dan 400 mensen om het leven als gevolg van woningbranden. Er zijn verliezen op het privévermogen van meer dan drie miljard euro. Met de juiste brandbeveiliging kunt u dit gevaar voorkomen. Want de vuurbronnen liggen vaak waar je ze niet zou verwachten.

Veilig in je slaap: 3 waardevolle brandbeveiligingstips

1. Koppel de stekker eruit

Vooral drogers zoals wasdrogers, haardrogers of broodbakmachines moeten uit de voeding worden getrokken wanneer ze niet in gebruik zijn. Waar: Combinatie van sterke warmte en vochtigheid de reden voor het verhoogde brandgevaar. Als u deze apparaten ’s nachts loskoppelt, bent u veilig in uw slaap.

2. Draai de schakelaar om

Een grote hoeveelheid brandschade wordt veroorzaakt door een overbelaste stekkerdoos. Vooral als de apparaten vervolgens stroom afnemen in de stand-bymodus. Hier is vooral de stekkerdoos achter het tv-meubel , waarop heel vaak televisie, dvd-speler, geluidsinstallatie en sinds kort ook modem of router zijn aangesloten. Daarom is het volgende van toepassing op deze stekkerdoos: Alleen met tuimelschakelaar. Dit houdt je niet alleen veilig in je slaap, je bespaart ook elektriciteit.

3. Laat nooit kernels branden

Vooral op momenten dat veel mensen energie willen besparen en theelichtkachels willen kopen, is het risico op brand zeer hoog. Onbeheerde kaarsen zijn nog steeds de meest voorkomende oorzaak van brand. Daarom moet je kaarsen nooit alleen laten en uiterlijk als je naar bed gaat het waxinelichtje uitdoen.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts