Verfrist opstaan: Dit is de perfecte tijd om op te staan in de herfst


Gezonde slaap
11 november 2022

We kennen het allemaal: ’s Ochtends gaat de wekker en terwijl we nog uit bed worstelen is het pikkedonker. Verfrist opstaan ziet er anders uit, maar is waarschijnlijk onvermijdelijk in de herfst, nietwaar? Niet per se. Een nieuwe studie heeft de perfecte wektijd in de herfst bepaald.

Sta verfrist op: Jonge vrouw wordt vredig wakker.
Als je verfrist wilt opstaan, moet je je aan een bepaalde tijd houden. Beeld: iStock/Milan_Jovic

Eigenlijk is de herfst het beste seizoen, omdat het ons nooit teleurstelt. Terwijl je in het voorjaar de eerste opwarmende stralen verwacht, in de zomer op het strand zweet en in de winter hoopt op dikke lagen sneeuw, je verwacht niets dan regen van de herfst. Het kan dus alleen maar beter worden in de herfst.

Het enige vervelende is de duisternis als je moet opstaan. Volgens een nieuwe studie is er echter alleen voor het najaar de perfecte stand-up tijd, waarmee u verfrist kunt opstaan. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van beddenfabrikant Duette.

Verfrist opstaan in de herfst: op dit tijdstip van de dag

Volgens deze studie is de perfecte wektijd om verfrist op te kunnen staan. tussen 07:00 en 07:30 uur. De reden: Hier ervaren we actief de zonsopgang kort na het ontwaken, omdat deze in deze periode in de herfst plaatsvindt. Dit is vooral goed voor ons slaap-waakritme – het zogenaamde circadiane ritme.

Omdat het bepaalt hoe fit we ons ’s ochtends voelen en hoe moe we ’s avonds zijn. Belangrijke spelers in het circadiane ritme zijn de Hormonen Melatonine, Serotonine en Cortisol. Terwijl het slaaphormoon melatonine pas vrijkomt als het donker is en ons lichaam signaleert dat we moeten slapen, zorgen het feelgoodhormoon serotonine en het stresshormoon cortisol ervoor dat we wakker worden. Deze verandering werkt het beste wanneer we de zonsopgang live ervaren.

Trouwens: Het stresshormoon cortisol is ook de reden waarom de eerste Koffie in de ochtend Eigenlijk zelfs geen effect op ons lichaam heeft. Je kunt erachter komen waarom in ons artikel: “Koffie in de ochtend: daarom heeft het geen zin”.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts