Verminder stress: Waarom het zo belangrijk is voor een gezonde slaap


Gezonde slaap
21 juni

Stress kunnen verlichten wordt steeds belangrijker in deze tijd. Steeds meer mensen slapen door stress slecht of helemaal niet en riskeren daardoor ernstige ziekten. We vertellen je welke methoden je kunt gebruiken om stress te verminderen.

Stress verminderen: Man zit uitgeput op bed.
Als u een gezonde nachtrust wilt, moet u stress wegnemen voordat u gaat slapen. Afbeelding: iStock/tommaso79

Stress is waarschijnlijk niets onbekends voor iedereen tegenwoordig. We hebben allemaal wel eens stress gehad of stress willen verlichten. Maar waarom is stress zo gevaarlijk voor ons lichaam en waarom kan stress onze slaap in gevaar brengen? Wij verduidelijken deze en vele andere vragen in dit artikel.

Wat gebeurt er in ons lichaam tijdens stress?

Stress is in de eerste plaats een natuurlijke reactie van ons lichaam en kan heel nuttig zijn. In de evolutionaire biologie zorgde stress voor onze overleving gedurende millennia…. Want in het verleden was het voor het overleven essentieel dat ons lichaam bij gevaar actief werd en zich voorbereidde op vluchten of vechten. Onze spieren spanden zich aan, onze waarneming werd scherper en ons lichaam liet een hele vrachtwagen vol stresshormonen (cortisol, adrenaline) los. Ze gaven ons lichaam de nodige energie om adequaat op de situatie te reageren.

Deze reactie van ons lichaam met al zijn processen is tot op de dag van vandaag hetzelfde gebleven, maar we hoeven in stressvolle situaties zelden te vechten of weg te rennen. En dat is precies het probleem, want kan ons lichaam de spanning niet langer verlichten kan de spanning niet langer verlichten. Dan kan het gebeuren dat ons lichaam in een permanente staat van alarm raakt waar het niet meer uit kan komen. Ernstige ziekten dreigen.

Bestaat er zoiets als positieve stress?

Ja. Het wordt Eustress eustress wordt genoemd, bijvoorbeeld wanneer we vreugde voelen in ons werk of wanneer we uitblinken in sport. Eustress treedt ook op wanneer we iets plannen waar we lang naar hebben uitgekeken (zoals een vakantie of een feest) of wanneer we verliefd worden.

Positieve stress verhoogt ook onze aandacht en concentratie. We zijn efficiënter en gemotiveerder. In het beste geval geeft ons lichaam dan gelukshormonen af (Dopamine, Serotonine, Oxytocine), ons humeur verbetert en ons zelfvertrouwen toeneemt. Het verschil met negatieve stress: Je moet negatieve stress verminderen. Het is niet nodig om positieve stress te verminderen, het vermindert zichzelf.

Wat is het verband tussen stress en slaap?

Stress heeft een steeds sterkere invloed op onze slaap en ons slaapgedrag. In het gezondheidsrapport van de DAK staat dat inmiddels 80 procent van de werknemers heeft last van slaapstoornissen en zelfs slapeloosheid. zie. Een van de meest voorkomende redenen voor slaapstoornissen: Stress, zowel privé als professioneel.

Als de door stress geplaagde persoon niet kan slapen omdat de mentale draaimolen ronddraait, is de belangrijkste bedreiging te weinig slaap en dus aanvankelijk getriggerd Slaperigheid overdag. Als de moeite om in slaap te vallen als gevolg van stress aanhoudt en uitgroeit tot volwaardige, langdurige slaapstoornissen of zelfs slapeloosheid, ernstige ziekten bedreigen.

Welke ziekten worden bedreigd door stress?

Ziektes veroorzaakt door te veel stress zijn de laatste jaren sterk toegenomen. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen stressgerelateerde ziekten en ziekten die worden veroorzaakt door slapeloosheid die door stress wordt veroorzaakt.. Ziektes veroorzaakt door stress kunnen onder andere zijn:

  • Hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk, hartspierontsteking en zelfs hartaanvallen.
  • Diabetes mellitus
  • Leverschade
  • Neurodermatitis
  • Maagdarmstoornissen zoals diarree, brandend maagzuur, maar ook ontstekingen en maagzweren
  • Burnout
  • Depressie
  • Angststoornissen

Ziektes veroorzaakt door slaapstoornissen of slapeloosheid en het daaruit voortvloeiende slaaptekort kunnen:

  • Obesitas (ernstig overgewicht)
  • Diabetes mellitus
  • Migraine
  • Hart- en vaatziekten
  • Maag- en darmziekten
  • Impotentie
  • Hypothyreoïdie
  • Depressie
  • Burnout
  • Angststoornissen
  • Hallucinaties
  • ADHD bij kinderen

Daarnaast zijn er tal van andere aandoeningen zoals:

  • Slaperigheid overdag
  • Microslaap
  • Concentratieproblemen
  • Vergeetachtigheid
  • Lusteloosheid
  • Uitputting
  • Prikkelbaarheid
  • Stemmingswisselingen

Hoe kan ik stress verminderen?

Om je hoofd leeg te maken voor een rustgevende slaap, is een zekere discipline nodig. De werkdruk of de laatste ruzie met je partner van je afschudden is immers niet gemakkelijk. Hier zijn een paar tips om stress te verlichten voor het slapen gaan:

1. stress verminderen door yoga

In feite zijn er enkele yoga-oefeningen die je kunnen helpen om Stress verminderen kan en dat uw emotionele wereld in balans evenwicht brengen in de emotionele wereld. Als u wilt weten welke oefeningen bijzonder geschikt zijn, lees dan ons artikel: “Yoga-oefeningen voor een betere slaap”. Er zijn ook tal van apps beschikbaar, zoals de gratis yoga-app Daily Yoga voor Android en iPhone.

2. beter slapen met een slaapdagboek

Met een slaapdagboek kun je je gedachten ordenen en zo stress verminderen. Een slaapdagboek kan je ook helpen om na te denken over een ruzie met je partner. En door in staat te zijn met het probleem voordat je naar bed gaat. neem je de problemen niet mee de slaapkamer in. Ons artikel “3 redenen waarom een slaapdagboek je helpt in slaap te vallen” geeft nog meer argumenten om je gedachten op te schrijven. Amazon biedt veel slaapdagboeken aan, bijvoorbeeld een 90-daags slaapdagboek.

3. stress verminderen door sport

Sport is de beste manier om stress te verlichten – zoals talrijke studies hebben aangetoond. Bovendien brengt sport de bloedsomloop op gang en maakt het je echt slaperig. Maar wees voorzichtig: als sport en bedtijd te dicht bij elkaar liggen, bestaat het risico van slaapproblemen.. Het is het beste om twee uur te laten verstrijken voordat je naar bed gaat.

4. een avondritueel voor een rustgevende slaap

Ons lichaam houdt van routines. En een avondritueel geeft je lichaam precies dat: Een avondroutine. Als u elke avond voordat u naar bed gaat een ritueel volgt, zal uw lichaam dit snel begrijpen en zal het al beginnen met het voelen van de Slaaphormoon melatonine vrij te geven. Rituelen kunnen bestaan uit een wandeling, lezen, naar muziek luisteren of een bad nemen. Het is belangrijk dat je direct na het ritueel naar bed gaat.

5. stress verminderen door een goede slaaphygiëne

Je vraagt je nu misschien af wat slaaphygiëne betekent. Dit betekent vooral:

  • regelmatige slaaptijden
  • Geen elektrische apparaten in de slaapkamer
  • een licht diner
  • de slaapkamer schoon en netjes houden

6. stress verlichten met een verzwaarde deken

Een verzwaarde deken kan je helpen stress te verlichten. Het gewicht van de deken laat je lichaam denken dat je hem knuffelt, waardoor je lichaam gelukshormonen vrijmaakt en… Je ontspant je en je geest komt tot rust.. Wil je meer weten over de functie van verzwaarde dekens, lees dan ons artikel “De beste verzwaarde dekens in vergelijking”. Daar leggen we de functie van verzwaarde dekens in detail uit. Maar wees voorzichtig: verzwaarde dekens mogen nooit meer zijn dan tien procent van uw eigen gewicht. Anders zou je je benauwd en claustrofobisch kunnen voelen. Bij Amazon zijn goede verzwaarde dekens verkrijgbaar, bijvoorbeeld van Cura uit Zweden.

Als al deze tips niet helpen, heb je misschien professionele hulp nodig. In ons artikel “Slaapstoornissen – welke arts kan u helpen?” leest u waar u terecht kunt voor hulp bij slaapstoornissen door te veel stress.

Zijn er huismiddeltjes om stress te verminderen?

Er zijn zelfs enkele huismiddeltjes die u kunt gebruiken om stress te verlichten en de slaap te bevorderen. Dat kunnen heel verschillende dingen zijn, zoals:

  • Thee
    In feite zijn er verschillende theeën die je geestescarrousel kunnen kalmeren en je lichaam tot rust kunnen brengen, waaronder lavendelthee, valeriaanthee of hopthee. Lavendel, bijvoorbeeld, zet ons lichaam aan om de gelukshormoon serotonine uit. Serotonine verlicht spanning en werkt kalmerend en angstverlichtend. Meer theeën vindt u in ons artikel over theeën die u helpen in slaap te vallen.
  • Warme melk met honing
    Melk bevat inderdaad melatonine. De hoeveelheid is echter te klein om vermoeidheid in het lichaam te veroorzaken. Wetenschappers nemen eerder aan dat de smaak en de temperatuur van de drank Herinneringen aan onze kindertijd ontwaakt. Dit leidt dan tot een troostend gevoel dat onze angsten en stress wegneemt en ons slaperig maakt. In ons artikel “Helpt warme melk met honing echt om in slaap te vallen?” legt voedingsdeskundige Jutta Schmolke in meer detail uit hoe ons lichaam reageert op de drank.
  • Warm bad
    Wetenschappelijk gezien is er geen bewijs dat een warm bad effectief is. Bepaalde geuren zoals lavendel en citroen kunnen uw stemming echter opfleuren en zo stress tegengaan, omdat ze de afgifte van verschillende gelukshormonen zoals serotonine en dopamine bevorderen.
  • Trek warme sokken aan
    Een slaapmiddel dat alleen individueel werkt. Het idee erachter: Het verwarmen van je voeten creëert een aangenaam gevoel, dat angst en stress verlicht. De truc werkt natuurlijk alleen als je koude voeten hebt. Mensen met warme voeten zullen nauwelijks profiteren van het positieve effect van dit huismiddeltje.

Hoe voorkom ik stress bij mijn kind?

Helaas is stress tegenwoordig niet meer alleen een probleem voor volwassenen. Kinderen lijden soms ook onder aanzienlijke stress. De vele activiteiten, ook buitenschoolse, kunnen kinderen overbelasten en stress veroorzaken. Veel afspraken hoeven echter niet per se stress te betekenen. Stress ontstaat ook bij kinderen wanneer zij het gevoel hebben dat zij niet voldoen aan de eisen. Dit gevaar is echter groter bij een drukke agenda.

In het algemeen worden drie bronnen van stress bij kinderen genoemd:

  1. OntwikkelingstakenBijvoorbeeld wanneer je kind van de kleuterschool naar school gaat en zich moet aanpassen.
  2. Belangrijke levensgebeurtenissenBijvoorbeeld scheiding van ouders of overlijden van een dierbare.
  3. Stress door permanente overbelastingBijvoorbeeld omdat de schoolstof niet begrepen wordt of succes in de pianolessen niet snel genoeg komt.

Als uw kind aan stress lijdt, zijn er duidelijke signalen. Vaak herkennen ouders deze signalen echter niet of niet op tijd. Typische signalen van gestreste kinderen zijn

Hoe kan ik mijn kind helpen met stress?

Kinderen zijn slecht in het zelf oplossen van stress. Daarom moeten ouders hun kinderen helpen. De grootste hulp van ouders is wanneer zij belangstelling tonen voor de problemen van hun kind. Maakt uw kind zich zorgen? Luister naar de zorgen. Zeg zo nodig andere afspraken af. Dit is vaak een grote stap naar de oplossing van het probleem.

Kinderen zijn vaak niet zeker van hun gevoelens. Hier helpt het om voorzichtig maar doelgericht de emotionele wereld van het kind te peilen en samen te verkennen. Alleen als het kind het probleem zelf erkent, kan het de stress verminderen.. In het beste geval zouden dergelijke gesprekken regelmatig en buiten een stressvolle situatie moeten plaatsvinden. Als alle pogingen falen, is een bezoek aan een arts raadzaam.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Dit zal je ook interesseren:

Bronnen:

Internisten im Netz: Stress.
Deutsche Herzstiftung: Psyche en Stress: Hoe je hart te beschermen!
Kinderartsen op het net: Stress bij kinderen.

Noot van de uitgever: Dit artikel bevat onder meer productaanbevelingen. Bij de selectie van producten zijn wij vrij van de invloed van derden. Voor een verwijzing via onze affiliate links ontvangen wij bij een aankoop of verwijzing een commissie van de betreffende dienstverlener/onlineshop, waarmee wij onafhankelijke journalistiek kunnen blijven aanbieden.

Recent Posts