Vermoeide ogen: waarom worden ze rood en droog?


Slaapproblemen
februari 6, 2023

Iedereen weet het: Je wilt gewoon naar bed en prompt jeuken je ogen en zijn rood. Maar waarom worden vermoeide ogen rood en droog? Wij geven je het antwoord.

Vermoeide ogen: De mens zit aan zijn bureau en wrijft in zijn ogen.
Vermoeide ogen zijn vaak rood en droog. Maar waarom? Beeld: iStock/LumiNola

Tja, was de nacht weer te kort? En nu branden en jeuken de ogen? Maak je niet druk de reactie van je ogen op vermoeidheid is heel normaal. De vraag is eerder: Waarom worden vermoeide ogen rood en droog?

Een team van onderzoekers van de Xiamen University in Fujian, China, onderzocht deze vraag. Ze onderzochten bij muizen waarom vermoeide ogen droog en rood worden. Het team onder leiding van expert Wei Li heeft nu hun resultaten gepubliceerd op de website van het tijdschrift Stem Cell Reports.

Daarom worden vermoeide ogen rood en droog

De reden is dit: met slaapgebrek, het potentieel schadelijke zuurstofverbindingen in het traanvocht. Tegelijkertijd is de Concentratie van antioxidanten – d.w.z. verbindingen die het hoornvlies beschermen tegen agressieve verbindingen. Deze gedenkwaardige combinatie irriteert ons oog en maakt het rood.

Tegelijkertijd leidt deze combinatie tot de achteruitgang van belangrijke voorlopercellen, cellen die het hoornvlies intact houden in het oog. Hierdoor wordt het oog droog. Daarom is het niet verrassend dat het hoornvlies van het oog wordt beschadigd door langdurig gebrek aan slaap.

Heb je rode ogen na het slapen? Ons artikel “Rode ogen na de slaap: normaal of noodgeval?” vertelt je wanneer het beter is om naar de dokter te gaan.

Hulp bij schade aan het hoornvlies?

De vraag is nu: Wat wilden de onderzoekers doen met de onderzoeken op muizen? Op termijn zou dit besef ervoor kunnen zorgen dat mensen die blind zijn geworden weer kunnen zien. Omdat de verwonding van het hoornvlies bij de Antioxidant L-Gluthatie worden teruggedraaid, althans in het geval van schade op korte termijn. Het doel van de onderzoekers is om ervoor te zorgen dat dit ook werkt in het geval van langdurige schade.

Tot die tijd is er echter nog een lange weg te gaan, want zoals ik al zei, vond dit experiment plaats. momenteel alleen op muizen In plaats van. Allereerst is het nu noodzakelijk om het resultaat bij mensen te bevestigen. Tot die tijd weten we immers in ieder geval waarom vermoeide ogen rood en droog zijn.

Waarom zijn wortels goed voor de ogen?

Iedereen heeft de zin wel eens gehoord: Wortelen zijn goed voor de ogen. Maar waar komt het gezegde vandaan en waar gaat het over? Hoe de zin tot stand is gekomen, kan vandaag niet meer worden opgehelderd, maar feit is dat het overeenkomt met een beetje van de waarheid.

Want wortelen bevatten veel bètacaroteen en ons lichaam zet dit om in vitamine A. En Vitamine A wordt gebruikt voor de productie van retinale cellen nodig. Dus in zekere zin is het waar dat wortels goed zijn voor de ogen. Wortelen kunnen echter een slecht gezichtsvermogen niet voorkomen of corrigeren. En vitamine A zit ook in andere groenten, zoals boerenkool, spinazie en pompoen.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts